24 червня, 2016

Україна за тиждень

Санкції проти Росії продовжено

БРЮСЕЛЬ. – Евросоюз 17 червня продовжив до 23 червня 2017 року економічні обмежувальні заходи проти економіки тимчасово окупованої Росією Автономної Республіки Крим. Відповідне рішення ухвалила Рада Евросоюзу. Йдеться про заборону імпорту продукції, що має походження з Криму і Севастополя, інвестування у Крим і Севастополь, включаючи заборону на придбання нерухомости, фінансування кримських компаній та надання фінансових послуг, заборону на захід подорожніх суден до кримських портів, експорт до Криму визначених товарів і технологій, зокрема для використання у транспортному, телекомунікаційному та енерґетичних сектораx, включаючи використання у добуванні нафти, газу та корисних копалин. („Укрінформ“)

В Криму порушують права людини

ЖЕНЕВА. – 17 червня у Палаці націй Україна провела у рамках 32-ої сесії Ради ООН з прав людини „Міжнародне дослідження ситуації з дотримання прав людини у Криму: висновки та перспективи“. Захід викликав значне зацікавлення – на ньому були присутні понад 60 представників розташованих у Женеві представництв. Промовці поінформували учасників про стан справ на окупованому півострові, зауваживши на триваючому погіршенні на ньому ситуації з дотриманням прав людини, особливо кримських татар, етнічних українців та всіх незгідних з експансіоністською політикою Кремля. (Прес-центр Міністерства закордонних справ України) 

Українці шукають притулку за кордоном 

НЮ-ЙОРК. – Понад 1.3 млн. українців шукають притулку або іншу форму законного перебування за кордоном. Про це 20 червня повідомило Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Станом на 10 червня п’ять основних приймаючих країн Европейського Союзу прийняли 26‚305 заяв на міжнародний захист. З них 7‚967 заяв у Німеччині, 7‚267 – в Італії, 5‚153 – у Польщі, 3‚176 – у Франції й 2‚742 – у Швеції. Тепер в Україні перебуває близько 3,000 біженців, які прибули з 70 країн. В основному статус біженця або додатковий захист в Україні отримують сирійці, афганці й сомалійці. ООН високо оцінило створення в Україні Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. („Українська правда“)

Україна вибула з Евро-2016

МАРСЕЛЬ. – Збірна України з футболу після двох поразок від німців і північноірляндців стали першою командою, яка достроково вибула з чемпіонату Европи. У заключній турі 21 червня Україна в Марселі програла Польщі. Рахунок 1:0 („Укрінформ“)

Прем’єр зустрівся з підприємцями

НЮ-ЙОРК. – „Уряд докладатиме зусиль для створення сприятливих умов для ведення підприємництва в Україні та буде підтримувати усіх, хто готовий інвестувати в Україну“‚ – заявив Прем’єр-міністер України Володимир Гройсман під час робочого сніданку 19 червня з представниками ділових кіл у Ню-Йорку. Голова уряду зауважив, що особисто готовий супроводжувати інвестиції в Україну. Прем’єр навів приклади перспективних галузей в Україні, серед яких аґрарний сектор, інформаційна технологія, розвиток інфраструктури та енерґетичної галузі. (Прес-служба уряду)

Сталося масове отруєння

ІЗМАЇЛ, Одеська область. – В місті оголошена надзвичайна ситуація через масові отруєння населення. Станом на 20 червня в медичних закладах перебувало 260 осіб (з них 185 дітей). Головний санітарний лікар України Святослав Протас заявив, що інфекція потрапила у воду після нещодавніх сильних злив. Це призвело до підтоплення в приватному секторі колодязів, споживання забрудненої води. У місті закриті всі ресторани, бари та заклади громадської торгівлі. (Сергій Горицвіт) 

Збудували зерновий термінал

МИКОЛАЇВ. – На території морського порту виріс виробничо-перевантажувальний комплекс „Бунґе-Україна“ – один із найпотужніших і найсучасніших у Европі. Тут перероблятимуть мільйони тон олійних та зернових культур. Продукцію вантажитимуть на кораблі та відправлятимуть на експорт по всьому світу – в Евросоюз, Індію, Китай. У проєкт з будівництва зернового терміналу США вклали 280 млн. дол. Це одна з найбільших західних інвестицій за останні роки. На урочистий запуск комплексу прибув 17 червня Президент України Петро Порошенко. („Голос Америки“) 

Відкрили українську виставку

АТЕНИ. – 23 червня в столиці Греції відкрилася виставка творів українських художників за проєктом „У нас єдина доля – ім’я її Україна“, автором якого є художник Петро Грицюк. Для перегляду пропонуються роботи 39 сучасних художників мистецького об’єднання „Портал незалежних художників“ з 23 міст України (керівник Олег Караваєв), які виконані у різних жанрах та техніках. У виставці також беруть участь українські художники, які проживають у Греції. На вернісажі співали Василь Михайлович та Вікторія Ватащук. Виставку підтримали Посольство України в Греції і Товариство „Українсько-грецька думка“. („Укрінформ“)

Савченко виступила в ПАРЕ

СТРАСБУРҐ. – 20 червня народний депутат України Надія Савченко, член української делеґації в Парляментській Асамблеї Ради Европи (ПАРЕ) закликала асамблею підтримувати Україну, яка протистоїть російській аґресії. Про це вона сказала, виступаючи на відкритті літньої сесії ПАРЕ. „Ми платимо за спокій Европи й за мир своєї країни своєю кров’ю і життями своїх людей. Я прошу вас підтримати нас у цьому своєю твердою, послідовною і чіткою позицією“, – заявила вона. Н. Савченко також заявила, що делеґації Росії, держави, що не поважає прав людини й імунітету депутата ПАРЕ, уповноваження у ПАРЕ не можуть бути повернуті. (Радіо Свобода) 

Андрухович відзначений медалею

ВЕЙМАР, Німеччина. – 15 червня український письменник Юрій Андрухович удостоєний німецької медалі Ґете 2016 року за особливі заслуги. Кожного року Goethe-Institut вручає офіційну відзнаку Федеративної Республіки Німеччина, вшановуючи цим особистостей, які проявили особливі заслуги у справі популяризації німецької мови та міжнародного культурного обміну. Ю. Андрухович перекладає німецьких поетів українською мовою, знайомить німецьку публіку з літературою України. Вручення нагороди відбудеться 28 серпня у Веймарі. („Goethe-Institut в Україні“)

„Московську“ ковбасу заборонять

ТЕРНОПІЛЬ. – Міська рада постановила 20 червня‚ що за 10 днів у Тернополі повинні зникнути усі вивіски і рекляма, які містять російські назви. За словами посадника Сергія Надала, активісти запропонували заборонити реклямні оголошення, вивіски тощо зі словами „Росія“, „Російська Федерація“‚ „Москва“. „Московська“ ковбаса може бути „москальською“, а не „московською“. (ВВС)

В обороні будинку Ігоря Сікорського

КИЇВ. – На летовищі „Чайка“ 19 червня відбулась акція „Авіомайдан“. Мета акції – привернути увагу громадськости до будинку у Києві, де народився і виріс авіоконструктор Ігор Сікорський. У рамках акції у небо піднялись вертолети та гідропляни. Організатором заходу виступила Всеукраїнська громадська організація із захисту прав пілотів України. В акції взяли участь представники Міністерства оборони. Від 2000 року тривають судові справи щодо права на власність цього будинку, який розвалюється і з якого вкрали навіть пам’ятну дошку. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.