15 червня, 2016

Україна за тиждень

Папа Франциск допомагає Україні

ВАТИКАН. – 12 червня Папа Франциск заснував комітет, який розподілятиме гроші спеціяльного фонду, створеного для допомоги постраждалим під час конфлікту на сході України. Комітет було створено перед візитою до України Державного секретаря Ватикану кардинала П’єтро Пароліна, заплянованого на 15-20 червня. Збір фондів відбувається у европейських католицьких парафіях від 24 квітня цього року з ініціятиви Папи Римського. Допомога розподілятиметься незалежно від віросповідання чи етнічної належности постраждалих. (ВВС)

Вшанували пам’ять жертв 

ВАШІНҐТОН. – Посол України в США Валерій Чалий разом з дружиною Людмилою Мазукою 11 червня взяли участь у церемонії вшанування пам’яті жертв тоталітарних режимів, яка відбулася у Вашінґтоні. Вони поклали вінок від Посольства України до Меморіялу жертвам комунізму в пам’ять про мільйони українців, розстріляних НКВД, закатованих голодом у 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 роках, депортованих у 1944 році кримських татар та всіх жертв комуністичних репресій. Виконавчий директор Фундації пам’яті жертв комунізму Маріон Сміт та цьогорічний лавреат відзнаки цієї Фундації „Медаль свободи ім. Трумана та Рейґана“ журналіст і політолог Пол Ґобл у своїх виступах відзначили позитивні зміни в Україні, яка рішуче розірвала зв’язок із комуністичним минулим та постала на захист демократичних цінностей. М. Сміт закликала усіх присутніх відвідати розташований неподалік Меморіял Голодомору, встановлений в пам’ять про мільйони жертв цього злочину. (Посольство України в США)

Слід усунути „партійну диктатуру“ 

КИЇВ. – Европейська комісія „За демократію через право“ (Венеціянська комісія) на своєму засіданні 10 червня ухвалила рішення щодо законодавчої норми, яка дозволяє партіям „підчищати“ партійні списки вже після виборів. Зміни до закону „Про вибори народних депутатів“, відомі як „закон про партійну диктатуру“, Верховна Рада ухвалила в лютому після 20 провальних голосувань. Після цього ключові парляментські партії провели з’їзди для зміни своїх виборчих списків і викреслили з них небажаних кандидатів. У Венеціянській комісії наполягають, що така практика не відповідає европейським стандартам і позбавляє громадян здійсненого ними вибору, Право партій прибирати кандидатів зі свого списку після того, як вибори вже відбулися‚ має бути приведене у відповідність до европейських стандартів. („Українська правда“)

Напали на Посольство України

МОСКВА. – Близько 200 осіб в ніч на суботу, 11 червня, вчинили провокацію біля Посольства України. Учасники акції вигукували антиукраїнські гасла і закидали будівлю посольства яйцями і смолоскипами. Акція тривала близько 20 хвилин. Нікого з учасників акції не затримали. 9 червня близько 50 активістів патріотичних організацій Одеси пікетували Генеральне консульство Росії в Одесі, де плянувалося гучне святкування Дня Росії. Громадські активісти забльокували вхід в будівлю. Пікетування російських посольств з вимогою припинити аґресію проти України, окупацію Криму і звільнити політв’язнів відбуваються постійно в багатьох країнах світу. („Укрінформ“)

Небойові втрати на Донбасі

КИЇВ. – Від початку бойових дій на Донбасі небойові втрати української армії складають 1,294 військовослужбовців. Про це заявив 11 червня головний військовий прокурор Анатолій Матіос. Безповоротні втрати між іншим сталися з таких причин: дорожньо-транспортні пригоди – 112 випадків, отруєння, в тому числі, наркотичними, алькогольними засобами – 96 випадків, самогубство – 259 випадків‚ 405 військових померли внаслідок хвороб. За даними ООН, оприлюдненими 3 червня, від початку конфлікту на сході України у квітні 2014 року там загинули 9,371 осіб, 21,523 – були поранені. („Укрінформ“)

З Росії везуть танки

КИЇВ. – З Росії на тимчасово окуповану територію Донбасу, а саме до Свердловська та Харцизька‚ перекинуто військову техніку та боєприпаси. За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, зокрема до Свердловська 11 червня прибули п’ять вантажівок з боєприпасами до танків та установок „Ґрад“. До Харцизська прибули залізничні плятформи, що перевозили шість танків, чотири бойові машини піхоти, три самохідні установки „Акація“. Також до Харцизька прибули чотири цистерни з 200 тоннами пального і мастила та вагони з 160 тоннами боєприпасів. Ще 300 тонн паливно-мастильних матеріялів привезли до міста Ровеньки. („Українська правда“)

Дітей позбавили відпочинку

КИЇВ. – У зв’язку із тимчасовою окупацією Криму Україна втратила понад 800 дитячих закладів оздоровлення і відпочинку, у тому числі Міжнародний дитячий центр „Артек”, в якому щорічно оздоровлювалося понад 30 тис. дітей. З 22 червня Міжнародний дитячий центр „Артек” Державного управління справами Президента України розпочинає свою роботу на базі санаторію „Пуща-Озерна“ біля Києва. („Українська правда“)

Марш відбувся без сутичок

КИЇВ. – 12 червня відбувся марш осіб нетрадиційної статевої орієнтації, у якому взяли участь понад 1,000 людей. Марш‚ який був найбільший за всі роки і перший в Україні, відбувся в самому центрі столиці та минув практично без насильства. Минулого року на схожому дійстві, що відбувалося на Оболонській набережній, в сутичках було поранено близько 20 осіб, половина з яких – правоохоронці. А в 2014 році ходу взагалі скасували з міркувань безпеки. Потрапити на місце збору учасників перед червоним корпусом Київського університету ім. Тараса Шевченка можна було лише через рамки металодетекторів. Підходи до місця оточили понад 6,000 поліцаїв і національних ґвардійців: в середньому по шестеро правоохоронців на кожного учасника ходи. Усе ж поліція затримала 57 провокаторів. (ВВС)

Ломаченко переміг Мартінеса

НЮ-ЙОРК. – Дворазовий олімпійський чемпіон українець Василь Ломаченко став чемпіоном світу за версією Всесвітньої боксерської організації (WBO) у другій напівлегкій вазі. 12 червня у Ню-Йорку він нокавтував Романа Мартінеса, відібравши у порторіканця чемпіонський пояс WBO. Бій проходив з повною перевагою українця і завершився ударом В. Ломаченка, після якого Р. Мартінес самостійно встати не зміг. („Укрінформ“)

Створюють Архів національної пам’яті

КИЇВ. – В Україні діє електронний архів визвольного руху, що містить понад 20 тис. електронних копій документів українського визвольного руху ХХ ст. та матеріяли КҐБ. Розпочалося передання документів від українських силових структур, після чого історики оброблять архіви та викладуть в інтернет‚ повідомили 13 червня в Українському інституті національної пам’яті. Таким чином в Україні плянують створити Архів національної пам’яті. („День“)

Стали на захист садиби Сікорського 

КИЇВ. – Голова правління Національного центру Ігоря Сікорського, генерал-майор Служби безпеки України Віктор Ягун звернувся 13 червня до правоохоронних органів у зв’язку з інформацією про можливий продаж пам’ятки архітектури, садиби всесвітньо відомого авіоконструктора І. Сікорського. Майновий комплекс з двох будинків на вул. Ярославів Вал виставлено на продаж за 2 млн. дол. Загальна площа приміщення, яка вказується у об’яві, 1‚800 квадратних метрів. „Просимо втрутитись у ситуації, що склалась навколо родинної садиби Сікорських та розпочати кримінальне провадження за фактом злочинів проти власности та у сфері господарської діяльности“, – йдеться у заяві. („День“) 

Коментарі закриті.