8 червня, 2016

Україна за тиждень

Схвалено зміни до Конституції

КИЇВ. – Верховна Рада 2 червня ухвалила Закон „Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)“. За це рішення проголосували 335 народних депутатів. Представник Державного департаменту США Марк Тонер 3 червня заявив, що США вітають схвалені Верховною Радою зміни до Конституції. „Хороші новини з України. Ми вітаємо Верховну Раду з прийняттям змін до Конституції і початком імплементації законодавства, яке збільшить незалежність судової системи, зробить її більш відповідальною та ефективною“, – сказав М. Тонер. 3 червня речник Федерального уряду Німеччини Штефен Зайберт заявив, що ухвалена реформа Конституції – важливий крок для посилення незалежности та прозорости органів юстиції в Україні, що сприятиме також боротьбі з корупцією. Народний депутат Надія Савченко пояснила журналістам, що її заява багатьох налякала, коли вона з трибуни заявила, що голосуватиме проти змін до Конституції в частині правосуддя, пояснивши своє рішення порівнянням України з ґранатою, яка може вибухнути. (УНІАН) 

Місце пантеону визначено історією 

КИЇВ. – Пантеон видатних українців має бути на київських горах, де були поховані князь Аскольд і Герої Крут та мріяв бути похованим Патріярх Йосиф Сліпий. Таке переконання висловив 2 червня протоєрей Української Греко-Католицької Церкви Олекса Петрів. На його думку, місце вже історично визначене. Він також наголосив на необхідності створення при Українському інституті національної пам’яті фонду, який би опікувався цим питанням. Водночас інститут очікує, що засідання організаційного комітету Меморіялу українських героїв відбудеться вже найближчим часом. („Укрінформ“)

На Донбасі тривають бої

КИЇВ. – Поблизу Донецького летовища, зокрема біля Авдіївки та селищ Піски й Опитне, тривають обстріли, заявив 5 червня речник Адміністрації Президента Андрій Лисенко. Бойовики пускають у хід заборонені Мінськими домовленостями міномети калібрів 82 та 120 міліметрів, бронетехніку, зенітні установки, ґранатомети і стрілецьку зброю. Також в районі Пісок працював ворожий снайпер. В районі селища Луганське, що на Світлодарській дузі, бандити застосували великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. На Маріюпольському напрямку спостерігається зосереджений вогонь бойовиків з їхніх позицій в районі Докучаєвська, Саханки та Старомихайлівки. На Луганському напрямку не визначено жодної ворожої провокації. („Укрінформ“)

В ООН назвали число жертв 

НЮ-ЙОРК. – За час конфлікту в Україні, починаючи з середини квітня 2014 року, загинули 9,400 осіб і понад 21.5 тис. осіб отримали поранення. Про це повідомило 4 червня Управління верховного комісара ООН з прав людини. За даними спостерігачів ООН, активність бойових дій на сході країни знизилася, проте ситуація в будь-який момент може перерости в тривалий конфлікт або загостритись. Як зазначила речниця ООН з прав людини Равіна Шамдасані, в ООН стурбовані збільшенням кількости важкої військової техніки поблизу лінії зіткнення в Донецькій області. („Українська правда“)

Сховав золото під хатою

МИКОЛАЇВ. – Під час обшуку у маєтку затриманого на одержані хабара у 92 тис. дол. першого заступника голови обласної адміністрації знайшли валізу з 300 тис. дол. США та велику кількість ювелірних виробів. Під будівлею співробітники спецслужби виявили мережу тунелів, в яких були скрині із золотими злитками, старовинними іконами, антикваріятом, та столовим сріблом, повідомила 4 червня прес-служба Служби безпеки України. Під час операції підозрювані чинили збройний опір. На веб-сторінці Миколаївської обласної державної адміністрації вказано, що першим заступником голови є Герой України Микола Романчук. (BBC)

Спіймали хабарників

КИЇВ. – Антикорупційна прокуратура разом з Службою безпеки України 3 червня затримали сільського голову на Київщині на отриманні хабара. Сільський голова та депутат сільської ради спершу вимагали від підприємця 500 тис. дол. за виділення в оренду 26 гектарів землі, проте згодом суму зменшили до 300 тис. евро. У травні вони отримали першу частину хабара у розмірі 10 тис. дол. Після ухвалення потрібного рішення сільської ради вони намагались отримати решту суми у розмірі 300 тис. евро, але їх затримали правоохоронці. (BBC)

В Україні проголошено 22 фестивалі

КИЇВ. – ВВС Україна 4 червня оприлюднила огляд фестивального літа. 8-12 червня в Івано-Франківську розпочали свято „Гогольфест“, 10-12 червня у Києві Труханів острів на Дніпрі прийме фестиваль „Острів“. „Рок-булава“ відбудеться 17-19 червня у Переяславі-Хмельницькому. Фестиваль „Burn the Scene for Fun“ влаштовують 18-19 червня в селі Колодязьки (Житомирська область). 24-27 червня Львів прийме фестиваль джазу. „UPark Festival“ 6-8 липня лунатиме у Києві. „Файне місто“ – назва фестивалю 7-10 липня в Тернополі. А 8-9 липня знову Київ – фестиваль „Atlas Weekend“. 9-10 липня в селі Туринка (Львівська область) буде фестиваль гітарної музики. 15-17 липня в Одесі гостюватимуть европейські металісти „Caliban“ та „Ektomorf“ і одночасно триватиме „Маяк Fest“. 28-30 липня у замку Свірж (Львівська область) буде фестиваль „Вудсток“. Фестивалі проведуть у Парку дружби народів у Києві, ще раз на Трухановому острові, у Харкові, Дніпрі, Луцьку, в селі Родатичі (Львівська область), у Затоці (Одеська область), Тростянці (Сумська область), Кам’янці-Подільському. (BBC)

Помер соліст опери

ЛЬВІВ. – 4 червня помер відомий співак оперного театру, Народний артист України Олександер Громиш у віці 66 років. Народився він у селі Лука Золочівського району Львівської области. Вчився спочатку у Луцькому музикальному училищі хорового дириґування, потім у Львівській державній консерваторії ім. Миколи Лисенка на вокальному факультеті. Виступав у Швайцарії, Австрії, Німеччині, Франції, Данії, Люксембурзі, Угорщині, Польщі. („Укрінформ“)

Випробували ракету з України 

ВОЛОПС, США. – 4 червня у Центрі космічних летів пройшли наземні випробування ракети-носія Antares, перший ступінь якої був розроблений українським констуркторським бюро „Південне“. Ракету, призначену для доставки на космічну станцію вантажів масою до 6,800 кілограмів, розробила американська компанія „Orbital Sciences Corporation“. Основну конструкцію розробили в „Південному“ і виготовили на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі. („Українська правда“)

В Карпатах гинуть смереки

УЖГОРОД. – За офіційними даними, по всьому Карпатському реґіоні є близько 426 тис. гектарів всихаючих ялинників, з яких третина припадає на Закарпатську область. Говерлянське лісництво має 5,776 гектарів ялинників, уражені з них – 2,000 гектарів. Цей процес можна й потрібно було зупинити років 15 тому. Тоді чехи у себе масово вирубували хворі ялинники, а карпатські ялинники уже тоді були хворі. Раніше у Карпатах вирубували не тільки хворий ліс, а ще на 50 метрів кругом нього, аби зупинити розповсюдження інфекції. Зараз так діяти не дозволяє закон. У лісах, що входять до складу Карпатського біосферного заповідника, рубати дерева заборонено взагалі. Причини такої катастрофи – вік усихаючих ялинників, ще й середньорічна температура в Карпатах зросла, а ялина любить холод і помірну вологість. Основний ворог ялини в Карпатах – це короїд, який паразитує під корою, а також грибок, що пошкоджує кореневу систему і доходить до стовбура. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.