2 червня, 2016

Україна за тиждень

Австрія відкрила консульство

ХАРКІВ. – 27 травня заступник Міністра закордонних справ України‚ керівник апарату Вадим Пристайко, Генеральний секретар Міністерства закордонних справ Австрії Міхаель Лінхарт, Посол Австрійської Республіки в Україні Герміна Попелер та Почесний консул Австріії в Україні Всеволод Кожемяко взяли участь в офіційній церемонії відкриття Почесного консульства Австрійської Республіки в Харкові. (Прес-служба Міністерства закордонних справ України)

Купуватимуть українські літаки

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко переконаний, що українське літакобудування знову посідатиме одне з чільних місць у світі. Про це він заявив 30 травня під час урочистостей з нагоди 70-річчя з дня заснування державного підприємства „Антонов“. Укладено нові контракти на постачання українських літаків у Савдівську Арабію, Азербайджан теж купуватиме українські літаки „Антонов“. Міністерство оборони України вперше за багато років замовляє нові „антоновські“ літаки. („Укрінформ“)

Молодь провела форум про Крим 

КИЇВ. – 30 травня в Києві відбувся форум „Майбутнє Криму“, в якому брали участь представники материкової України та Криму і українська діяспора з Туреччини, Литви, Румунії, Німеччини. Учасники форуму вели мову про освіту і комунікацію в окупованому Криму, діялог між материковою Україною, Кримом і світом. Проєкт здійснено за Польсько-Канадською програмою підтримки демократії. („Укрінформ“)

Москаль звинуватив Ющенка

УЖГОРОД. – 31 травня голова обласної адміністрації Генадій Москаль заявив, що колишній Президент Віктор Ющенко і голови його Секретаріяту Віктор Балога і Віра Ульянченко отримали майже 1 млрд. дол. від Партії Реґіонів за передання влади Вікторові Януковичеві. Також прикладом афери В. Ющенка він назвав „Лікарню майбутнього“, яку так і не збудували. („Українська правда“) 

Буде безвізовий режим

КИЇВ. – Евросоюз не відкладатиме рішення про надання безвізового режиму для України. Про це заявив 31 травня Посол ЕС в Україні Ян Томбінський. „Оцінка Европейської комісії та наших експертів така, що всі положення Пляну дій з візової лібералізації були Україною виконані. Ми ще чекаємо на те, щоб Національне аґентство з питань протидії корупції практично почало працювати“, – зауважив він. Як відомо, Еврокомісія 20 квітня оголосила про подання законодавчої пропозиції щодо візової лібералізації для України. („Українська правда“)

Зменшили податок на авта

КИЇВ. – Верховна Рада підтримала закон про зменшення податку на купівлю уживаних автомобілів. За такі зміни 31 травня проголосували 237 депутатів. Норма почне діяти з 1 липня. Термін дії пільгової купівлі – до 31 грудня 2018 року. Водночас закон не стосується машин, які ввозяться з території держави-окупанта (аґресора) або з окупованої території України, а також вироблених до 1 січня 2010 року. (BBC)

Пошту перевіз безпілотник

КИЇВ. – Державне підприємство поштового зв’язку „Укрпошта“ 1 червня провело пробний запуск поштового безпілотника і готове запустити проєкт з доставлення пошти за допомогою безпілотників в одній з областей. Про це розповів виконувач обов’язків генерального директора „Укрпошти“ Ігор Ткачук. В ході презентації було використано безпілотник ізраїльської компанії, здатний перевозити вантажі вагою до трьох кілограмів на відстані 23 кілометрів зі швидкістю до 70 кілометрів на годину. Безпілотник здатний здійснити за день близько 10 доставлень. („Укрінформ“)

Потрібні чесні дипломати

КИЇВ. – 21 травня на українсько-угорському кордоні був затриманий автомобіль з дипломатичними номерами і вантажем контрабандних цигарок, замаскованими під дипломатичну пошту. Посол України в Словаччині Олег Гаваші або особисто причетний до нелеґального цигаркового каналу, або він не контролює печатку посольства. Хоча спроба посла „сховати у відпустку“ свою підлеглу-контрабандистку свідчить на користь гіршої версії. Посол України в Чехії Борис Зайчук не знає ні мови країни перебування, ні англійської. Він був призначений на цю посаду виключно через свої зв’язки, а не через кваліфікацію.„Европейській правді“ з дипломатичних джерел відомо про грубі помилки посольства і посла. А на веб-сторінці посольства Б. Зайчук і досі значиться послом. Посла в Угорщині звільнили ще на початку 2014 року і відтоді не призначали нового. 31 травня Послом України в Угорщині призначено Любов Непоп, яка володіє угорською мовою і має, мабуть, бездоганну репутацію. („Европейська правда“)

Рятувальників накрило сміття 

ЛЬВІВ. – Поблизу Львова шукають трьох рятувальників, які потрапили під величезний завал побутового сміття. Ймовірне перебування під завалом четвертої людини. 28 травня загорівся полігон побутових відходів. Пожежу рятувальники ліквідували зранку наступного дня. Пожежники збирали своє обладнання, як раптом на них обвалилась гора сміття. Працює 220 осіб, щоб знайти рятувальників. До пошукових робіт залучили і військових курсантів, але лише з лопатами, без спецодягу, респіраторів, шоломів, не кажучи про кисневі балони. Розгортають гори сміття тракторами і технікою, яку надала приватна фірма. Один із тракторів провалився у смітті. Токсичні дими пішли на Львів. У 2004 році закінчився термін використання сміттєзвалища. 43 інвестори з 14 країн світу пропонували вирішити проблему з переробкою сміття у Львові, але жодна пропозиція не була підтримана міською владою. (Радіо Свобода)

Піймали на крадіжці допомоги

ДНІПРО. – Добровольці піймали на крадіжці гуманітарної допомоги високопосадовця медичного закладу. Посадовець, який потрапив під підозру, вже дав пояснення, його дії розслідує спеціяльна військова служба. З території шпиталю один із вояків намагався винести великий пакунок, а коли в нього поцікавились, що то й для кого, зізнався, що вантаж наказав винести й передати йому біля шпиталю заступник начальника з матеріяльно-технічного забезпечення. (Радіо Свобода)

Савченко вимагає перевірки

КИЇВ. – Народний депутат Надія Савченко 1 червня звернулася в Генеральну прокуратуру з проханням перевірити процес передання земельної ділянки в Харківській області Міністерству оборони. Вона наголошує: „У Харківської області за останній час було відкрито цілу низку кримінальних проваджень та затримано посадових осіб різного ранґу під час скоєння ними корупційних дій“. З інформаційного кола підприємців Харківського реґіону стало відомо, що навесні 2016 року за позовом прокуратури Харківського гарнізону отримано позитивне судове рішення в інтересах Міністерства оборони України та вилучено у приватної організації земельну ділянку загальною площею близько 5‚000 гектарів, яка оцінена у 60 млн. грн. („Укрінформ“)

Відкрилася виставка про Чорнобиль

ВАРШАВА. – 28 травня у Варшаві відкрилася експозиція, що представляє собою альтернативний погляд на зону відчуження в районі Чорнобильської катастрофи – роботу етнографів і археологів, які упродовж 25 років збирали експонати та свідчення людей на Чорнобильському Поліссі. Дослідженням під керівництвом Ростислава Омеляшка було охоплено 575 поліських сіл. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.