26 травня, 2016

Україна за тиждень

Збережуть радянські пам’ятники

КИЇВ. – Демонтовані пам’ятники, які підпадають під закон про декомунізацію, тимчасово зберігатимуть на одному з відкритих майданчиків летовища „Жуляни“. Про це 22 травня повідомив радник посадника Києва Дмитро Білоцерківець. Розпочато переговори з Національним авіяційним університетом щодо можливости доповнення експозиції на відкритому майданчику пам’ятками радянської ідеології. „Ми не місто вандалів. Такі музеї існують у Прибалтиці і Польщі“, – сказав Д. Білоцерківець. („Українська правда“)

Дніпропетровськ перейменували

ДНІПРОПЕТРОВСЬК. – 19 травня Верховна Рада перейменувала Дніпропетровськ на Дніпро. За це рішення проголосували 247 народних обранців. Попередня назва була присвоєна містові Катеринославу на честь Григорія Петровського – одного з організаторів Голодомору 1931-1933 років в Україні. („Укрінформ“)

В літаку загинули двоє українців

КИЇВ. – 19 травня Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України повідомив, що 18 травня в Афганістані зазнав катастрофи вантажний літак Ан-12, який використовувала азербайджанська компанія „Silk Way“. Залога складалася з 11 осіб (один з Узбекистану, троє – з України, семеро – з Азербайджану). Загинули дев’ять осіб, один українець госпіталізований (стан – стабільно важкий). 20 травня до Кабулу виїхав консул України в Таджикістані. („Укрінформ“)

Авдіївку обстріляли терористи

АВДІЇВКА‚ Донецька область. – Впродовж 21-22 травня терористи з „ДНР“ завдали цілеспрямованих вогневих ударів по промисловій зоні міста Авдіївка. Пошкоджено вісім житлових будинків та господарських будівель мирних мешканців. Лише за годину було випущено 240 набоїв. Ворожі обстріли зафіксовані і на інших ділянках фронту. Всього за добу на Донецькому напрямку відбулося 10 ворожих обстрілів, на Маріюпольському напрямку – 17 ворожих обстрілів. У Нозванівці двічі відкривали вогонь ворожі снайпери. (УНІАН)

Затримали контрабанду цигарок

КИЇВ. – У пункті пропуску на кордоні з Угорщиною в автомобілі 21 травня виявили вантаж цигарок на суму понад 600 тис. грн. Про це повідомила Державна фіскальна служба України в Закарпатській області. У „зелений коридор“ заїхав легковий автомобіль‚ водій якого до митної контролі надав дипломатичний пашпорт, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, лист одного з Посольств України, що в автомобілі перевозиться дипломатичний вантаж. Водій за усною вказівкою свого керівництва мав намір повернутися в Україну. Але прикордонники авто зупинили. При огляді автомобіля виявлено, що в салоні та конструктивних порожнинах внутрішньої правої та лівої стінок заховано майже 60 тис. пачок цигарок вітчизняного виробництва з податковими марками України. Пояснювати ситуацію водій відмовився.  Міністерство закордонних справ України підтвердило, що на кордоні затримано члена родини, а не дипломата з незаконною партією цигарок. (УНІАН)

Президент відвідав концерт Джамали 

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко з дружиною Мариною та сином Михайлом, а також з українськими військовослужбовцями та дітьми з особливими потребами 24 травня відвідали концерт переможниці „Евробачення-2016“ Джамали у залі столичного Палацу „Україна“. П. Порошенко подарував артистці квіти і подякував за вражаючий концерт. 12-річна Анна Діденко подарувала Джамалі власноруч намальовану картину „Вітання з перемогою“. На концерті  звучали пісні з нового альбому співачки „Подих“. Народна артистка України виконала також композицію „1944“. (Прес-служба Президента України)

Порошенко бере участь у саміті ООН

СТАМБУЛ. – Президент Петро Порошенко бере участь у Всесвітньому гуманітарному саміті ООН, що почався 23 травня. Разом ним до Стамбула прибули міністер з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш, провідник кримських татар Мустафа Джемілєв та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Президент П. Порошенко закликав Раду Европи посилити тиск на Росію через порушення прав кримських татар. Про це президент заявив під час зустрічі з генеральним секретарем Ради Eвропи Турб’єрном Яґландом. Президент звернув увагу на системні порушення прав кримських татар і українців в окупованому Росією Криму, зокрема арешт заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова. Також він заявив, що Україна розраховує на створення міжнародного фонду, який був би спрямований на допомогу країні у відновленні після російської аґресії. (Прес-служба Президента України)

У Каневі пом’янули Шевченка

КАНІВ. – 22 травня відбулося вшанування пам’яті Тараса Шевченка з нагоди 155-ої річниці з дня перепоховання його з Росії. Вранці в Успенському соборі відслужили Молебень, а після цього почалася урочиста хода останньою дорогою поета. Кілька тисяч людей зі всієї України та з-за кордону пройшли до Чернечої гори. Під час ходи учасники поклали квіти до пам’ятника козацькому отаманові Іванові Підкові. Після сходження на гору учасники ходи, жителі та гості міста, члени офіційних делеґацій поклали квіти до могили Кобзаря, а священики відслужили Молебень. Цього року вшанувати пам’ять Т. Шевченка в Канів приїхала делеґація румунських українців. У музеї гості презентували дві книги про Т. Шевченка, написані і видані представниками української діяспори в Румунії. Музей Кобзаря отримав також символічний подарунок від учасників антитерористичної операції, який вони привезли з Донбасу. Бійці передали музеєві книгу про Т. Шевченка „Вічний, як народ“. Її знайшли у школі в селищі Широкіне Донецької области, яке звільнили від терористів. Хоча книга обгоріла, українські вояки не змогли пройти повз неї і забрали її з собою. (УНІАН)

„Кобзар“ переклали китайською мовою

КИЇВ. – Презентація Шевченкового „Кобзаря“‚ який переклали китайською мовою‚ відбулася 23 травня в „Укрінформі“. „Я дуже вдячна нашим колеґам з Китаю, які взяли на себе цю нелегку і непросту роботу“, – заявила Заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова. Головний зберігач Національного музею Тараса Шевченка Юлія Шиленко розповіла, що це перше видання „Кобзаря“ китайською мовою, переклад якого зроблено з українських джерел‚ а попередні видання були зроблені з російських перекладів. Представники Академії живопису і каліграфії з Пекіну побували у Каневі та у київських музеях Т. Шевченка. Під час цієї подорожі вони робили замальовки, ескізи, а після неї рік працювали над тим, аби відтворити свої враження і відчуття. Наразі у музеї Т. Шевченка проходить виставка „Нев’януча слава Тараса Шевченка“, на якій представлені роботи китайських художників. („Укрінформ“)

Новий посол приїде в Україну

ВАШІНҐТОН. – Президент США Барак Обама офіційно висунув Марі Йованович на посаду Посла в Україні. Про це повідомила 19 травня прес-служба Білого Дому. Сенат Конґресу США має ще затвердити призначення, але покищо дати слухань у цій справі не визначено. М. Йованович народилася в Канаді у родині еміґрантів з Росії. Вона є випускницею Прінстонського університету в Ню-Джерзі, де отримала ступінь бакалавра з історії та російських наук, вільно розмовляє російською мовою. Працювала на посаді помічника Державного секретаря, була послом у Вірменії і Кіргизстані. Нинішнього Посла США в Україні Джефрі Паєта Президент Б. Обама офіційно висунув на посаду Посла США в Греції. („Голос Америки“)

Коментарі закриті.