12 травня, 2016

Україна за тиждень

На варту вийшли українці

МОСКВА. – Біля меморіялу „Київ“ на алеї міст-героїв у Москві з’явився кошик квітів синьо-жовтого кольору, увінчаний синьо-жовтою стрічкою. Виставлена почесна варта українських прикордонників. У Москві напередодні Дня перемоги меморіял міста-героя „Київ“ залишили без квітів. Пізніше місцеві жителі поклали на пам’ятний знак кілька букетів. („Укрінформ“)

Міністер відвідав український ліцей

БУКАРЕШТ. – 7 травня Міністер закордонних справ України Павло Клімкін, перебуваючи  з робочою візитою в Румунії, відвідав український ліцей ім. Тараса Шевченка та зустрівся з представниками української громади у місті Сіґету-Мармацієй, повіту Марамуреш.  Під час перебування у ліцеї П. Клімкін обговорив з викладацьким складом освітнього закладу, представниками повітового управління освіти актуальні питання функціонування ліцею та покращення умов вивчення рідної мови в школах повіту. Міністер подякував Союзові українців Румунії за  активну позицію у питанні  засудження військової аґресії з боку Росії  проти України та підтримку українських військових. (Міністерство закордонних справ України) 

Випущено монету в пам’ять геноциду

КИЇВ. – Національний банк України 12 травня ввів в обіг срібну монету номіналом 10 грн., присвячену пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. На аверсі монети розміщено малий Державний герб України, напис „Україна“ та композицію: на дзеркальному тлі – карта Кримського півострова, на якій зображено герб кримських татар – тамгу, унизу – колеса паротяга, що відбуває, як символ депортації кримськотатарського народу. На реверсі монети зображено стилізовану композицію: депортована кримськотатарська сім’я за колючим дротом у вагоні. („Укрінформ“)

Присуджено премію ім. Осьмачки

ЧЕРКАСИ. – Цього року літературну премію ім. Тодося Осьмачки отримає поет, прозаїк, мовознавець з Одеси Олекса Різників за книжку „Манюнелла“. Премію лавреату вручать на батьківщині Т. Осьмачки в селі Куцівка на Черкащині 14 травня. Крім диплому, буде і грошова винагорода – 5,000 грн. („Дзвін“)

„Нічних вовків“ не пропускали

КИЇВ. – 9 травня українські прикордонники заявили, що не пропустили через державний кордон сімох учасників клюбів російських байкерів, зокрема, учасників байкерського руху „Нічні вовки“, які прямували в Европу з Росії. Прикордонники запевнили, що представники екстремістських російських байкерських клюбів не потрапляли на територію України не лише наземним транспортом, але й повітрям, водою чи залізницею. Інформацію про те, що „Нічні вовки“ виїхали до Словаччини через ділянку кордону на Закарпатті, прикордонники назвали такою, що „повністю не відповідає дійсності“. Раніше Польща заборонила учасникам мотопробігу, організованого цим клюбом, в’їзд на територію країни. 7 травня близько 50 байкерів таки в’їхали до столиці Чехії Праги. Провідник „Нічних вовків“ Олександер Залдостанов, який має прізвисько „Хірург“, є приятелем Володимира Путіна. Він входить до переліку осіб, на яких розповсюджуються санкції США і Канади, запроваджені через російську аґресію в Україні. (Радіо Свобода)

Святкували гості зі сходу

ЛЬВІВ. – „Великдень разом“ – свято для молоді зі сходу та півдня України організувало Студентське братство Українського Католицького Університету‚ яке запросило 150 молодих людей, щоб вони ознайомились з містом, традиціями святкування, дізнались про соціяльні проєкти Львова і змогли їх започаткувати у своїх містах. Окрім майстер-клясів і спілкування, були численні екскурсії містом, гаївки. Загалом у Львові цьогорічні Великодні свята провели понад 300 тис. гостей переважно з України. (Радіо Свобода)

Поклали квіти Невідомому солдатові

КИЇВ. – 9 травня Президент Петро Порошенко разом з ветеранами Другої світової війни та першими особами держави поклав квіти та вінок з квітів у кольорах українського прапора до могили Невідомого солдата у парку Слави. Пам’ятною ходою та покладанням квітів вони вшанували пам’ять полеглих воїнів під час Другої світової війни. До церемонії долучився увесь склад Кабінету міністрів, Прем’єр-міністер Володимир Гройсман, голова Верховної Ради Андрій Парубій, посадник Києва Віталій Кличко та інші. Згодом президент узяв участь у молитві капелянів – учасників війни на сході України за мир та перемогу‚ що відбулася на Володимирській гірці. У Києві та деяких інших містих 9 травня відбулися зіткнення за участю радикально налаштованих активістів‚ які у столиці  розгорнули червоно-чорний прапор біля Меморіялу на могилі Невідомого солдата, також підпалили георгієвську стрічку. (УНІАН‚ „Українська правда“)

В Україні буде новий Посол США

КИЇВ. – Новим Послом США в Україні стане Марі Йованович, головний заступник помічника Державного секретаря в Бюрі з европейських і азіятських справ. Вона у 2005-2008 роках була Послом у Киргизстані, у 2008-2011 роках – у Вірменії, а також працювала в американських посольствах в Москві, Лондоні, Отаві та Моґадішо. У 2016 році закінчується трирічний термін перебування Джефрі Паєта на посаді Посла США в Україні. (УНІАН)

Не треба платити за в’їзд до Румунії

КИЇВ. – 6 травня Україна та Румунія підписали міжурядову угоду про скасування плати за оформлення довготермінових віз. Це відбулося під час зустрічі міністрів закордонних справ України Павла Клімкіна та Румунії Лазара Коменеску у селищі Солотвине в Закарпатті. Українці та румуни зможуть безкоштовно отримувати дозволи на в’їзд та перебування строком понад 90 днів. (Радіо Свобода)

На Донбасі буде телебачення

СЛОВ’ЯНСЬК, Донецька область. – 6 травня на горі Карачун почали будувати нову 180-метрову телевізійну вежу, замість знищеної в ході бойових дій влітку 2014 року. Частини нової вежі складають на спеціяльно відведеному майданчику. 17 травня на Карачун приїдуть експерти, які назвуть попередню дату, коли можна чекати завершення робіт. В Міністерстві інформаційної політики України повідомили, що упродовж року плянують в зоні проведення антитерористичної операції встановити три телевежі для розширення українського мовлення на цих територіях. (Радіо Свобода)

Футболісти гратимуть у Европі

КИЇВ. – У наступному футбольному сезоні Україну в европейських клюбних змаганнях представлять п’ять клюбів – два в Лізі чемпіонів і три у Лізі Европи. Це стало можливим завдяки тому, що Україна за підсумками еврокампанії 2015-2016 років залишилася на восьмій позиції у таблиці оцінок Союзу европейських футбольних асоціяцій (УЕФА). Гратимуть донецький „Шахтар“, який вийшов до півфіналу Ліги Европи, київський клюб „Динамо“”, що пробився до плей-оф Ліґи чемпіонів, Дніпропетровський „Дніпро“, луганська „Зоря“ і полтавська „Ворскла“. 6 травня „Шахтар“ вибув з змагань Ліґи чемпіонів, коли у півфіналі програв еспанській „Севільї“. (УНІАН)

Прогульникам не платитимуть

КИЇВ. – 6 травня голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що з наступного пленарного тижня народним депутатам України зніматимуть гроші з платні за невідвідування засідань. За його словами, в парляменті є депутати, які „хронічно не відвідують сесію“. До фракцій і апарату Верховної Ради вже передали список депутатів, які найчастіше прогулюють засідання. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.