12 травня, 2016

Україна за тиждень

Вчили українських лікарів

КИЇВ. – Під час чотирьох місій канадських лікарів до України, що були організовані Канадсько-українською фундацією з 2014 по 2016 рік, було підготовлено 97 військових лікарів. Про це 29 квітня повідомила директор гуманітарних ініціятив Світового Конґресу Українців, директор громадської організації „Захист патріотів“ д-р Уляна Супрун. Навчання пройшли лікарі Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ, Національної ґвардії, Прикордонної служби та Служби безпеки України. Також був проведений перший курс для цивільних лікарів. Головна мета курсів – навчити надавати допомогу у перші кілька годин після травми. Чотири місії канадських лікарів  працювали в Україні з 2014 року та надавали допомогу у проведенні хірургічних операцій пораненим під час Революції Гідности та військовим на сході України. Місії були організовані Канадсько-українською фундацією під патронатом Конґресу Українців Канади та у співпраці з Міністерством оборони України. Фінансову підтримку у розмірі 1.2 млн. дол. для проведення третьої та четвертої місій надав уряд Канади. Також українській стороні було передано медичне обладнання на суму 700 тис. дол. („Укрінформ“)

Зростуть соціяльні стандарти

КИЇВ. – З 1 травня в Україні зростуть соціяльні стандарти – мінімальні платня, пенсія і прожитковий мінімум збільшено на 6 відс. Нова мінімальна платня становитиме 1,450 грн., пенсія – 1,130 грн., прожитковий мінімум – 1,399 грн. Травневе підвищення пенсій стосуватиметься 6.5 млн. людей. Для 3.5 млн. працівників бюджетної сфери платню мають підняти на 6.5 відс. На 2016 рік Національний банк прогнозує інфляцію у 12 відс. Курс гривні тепер – 25 грн. за 1 дол. З 1 травня зросла ціна на газ для населення і для підприємств „Теплокомуненерґо“, що призведе до підвищення цін на опалення та гарячу воду майже на 80 відс. („Укрінформ“, ВВС)

Довічно засуджена вийшла заміж

ХАРКІВ. – У Качанівській виправній колонії 27 квітня відбулася урочиста реєстрація шлюбу засудженої до довічного позбавлення волі. Вперше в Україні довічно засуджена вийшла заміж. Цей випадок є унікальним для України. З майбутнім чоловіком засуджена познайомилася вже в колонії. Перше знайомство відбулося з фотографії, потім вони листувалися, спілкувалися по телефону. Після реєстрації шлюбу молодим було надано подарункове побачення на три дні. (iPress)

В Україні існує піратство 

КИЇВ. – Україна, як і в минулому році, залишається в списку „Priority Watch List“ разом з ще 11 країнами. Про це йдеться в щорічному звіті Торгового представництва США, присвяченому захисту прав інтелектуальної власности в світі. Цей статус сиґналізує про недостатній рівень захисту інтелектуальної власности в Україні. Серед причин, через які Україна опинилася в списку: високий рівень використання неліцензійних програм, зокрема в державних органах. Україна створила спеціяльний підрозділ для подолання піратства, а робота уряду в цьому напрямі стала більш прозорою, але використання піратських матеріялів в державних органах залишається на рівні 60-80 відс. („Українська правда“)

Привезли фальшиві доляри

ОДЕСА. – До міста 2 травня привезли з території, підконтрольної терористам „ДНР“‚ 50 тис. фальшивих долярів, повідомила прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська. Затримано трьох осіб, які намагалися обміняти високоякісні фальшиві банкноти. Ініціятором оборудки був діючий підполковник одного з підрозділів поліції, який працював в змові з колишніми співробітниками, які залишились на територіях „ДНР“ та тимчасово окупованого Криму. Зловмисники плянували переправити ще близько 5 млн. грн., що були залишені та пошкоджені спеціяльним розчином банківськими установами України при евакуації в ході бойових дій. („Укрінформ“)

Дипломати провели форум

КИЇВ. – 27 квітня в Дипломатичній академії України відбувся Другий форум культурної дипломатії України „Культурна дипломатія та подолання конфліктів: ґльобальні уроки для успіху України”, який є спільною ініціятивою Міністерства закордонних справ (МЗС) України та Київського бюра Інституту Кеннана. Захід складався з двох панельних дискусій та лекції спеціяльної гості форуму д-ра Гелени Кейн-Фінн, віце-президента „American Council on Germany“ (Ню-Йорк), виконуючої обов’язки заступника Державного секретаря США з публічної дипломатії (2000-2001). Учасники форуму напрацювали низку рекомендацій щодо виведення культурної дипломатії України на новий рівень ефективности та стратегічного плянування. (МЗС України)

Українці вивчають англійську мову

КИЇВ. – За минулий рік Україна зробила прорив у світовому рівні володіння англійською мовою і ввійшла до сімки країн, жителі яких найактивніше вивчають цю мову, свідчить дослідження „EF English Proficiency Index“. Українці знають англійську краще, ніж французи, росіяни і турки, але гірше, ніж, наприклад, латвійці, чехи, румуни чи поляки. Загалом з 70 країн, що брали участь у дослідженні, Україна – на 34-му місці. Зацікавлення українців англійською мовою зростає на тлі проведення в 2016 „Року англійської мови“, який оголосив Президент Петро Порошенко. Освітня кампанію „GoGlobal“ поставила за мету, щоб до 2020 року кожен п’ятий українець знав англійську мову. (ВВС)

Вікторія Нуланд відвідала Україну 

КИЇВ. – Виступаючи 27 квітня на прес-конференції у Києві, помічниця Державного секретаря США з питань Европи і Евразії Вікторія Нуланд заявила, що під час зустрічей із народними депутатами України жодних конкретних дат щодо проведення виборів на непідконтрольних територіях Донбасу не називалося. Вона підкреслила, що громадянам Донбасу необхідно забезпечити право проведення справжніх виборів для обрання своїх власних представників, щоб вони могли знову приєднатися до демократичної спільноти в Україні. В. Нуланд заявила: „Пора садити за ґрати осіб, які надто довго грабували українське населення“. („Голос Америки“)

Ґріґалашвілі не залишить поліцію

КИЇВ. – Керівник департаменту власної безпеки Національної поліції України Георгій Ґрігалашвілі йде з посади. Про це 30 квітня повідомила керівник поліції Хатія Деканоідзе. Але він залишається в поліції і буде займатися реформами поліції, а саме патрульною поліції і атестаційним процесом. У листопаді 2015 року Президент Петро Порошенко надав Г. Ґріґалашвілі українське громадянство для призначення його начальником департаменту внутрішньої безпеки, щоб боротися з корупцією всередині поліції. Раніше Г. Ґріґалашвілі керував патрульною поліцією всієї Грузії. („Українська правда“)

Став чинним закон про захист інвесторів

КИЇВ. – 1 травня набув чинности закон „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів“. Цим документом підвищується рівень захисту прав інвесторів, зокрема через введення права уділовця подати позов у інтересах товариства про відшкодування шкоди, запровадження відповідальности посадових осіб господарських товариств у разі завдання збитків товариству їх неправомірними діями, а також запровадження інституту незалежних директорів, які будуть представляти інтереси уділовців в уділових товариствах. Тепер членами наглядових рад можуть бути тільки фізичні особи, а якщо член наглядової ради обраний як представник уділовця, то уділовець може змінити свого представника без проведення загальних зборів товариства. (УНІАН)

Коментарі закриті.