23 квітня, 2016

Україна за тиждень

Оголосили вирок диверсантам

КИЇВ. – Голосіївський районний суд міста Києва 18 квітня оголосив вирок російським спецпризначенцям Євгенові Ерофеєву і Олександрові Александрову. Засідання відкрив головуючий суддя Микола Дідик. В залі суду були присутні консул Росії Олексій Грубий, адвокат Надії Савченко Ілля Новіков, перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, народні депутати Ірина Луценко та Іван Крулько. Суд столиці вважав повністю доведеними докази прокуратури про те, що росіяни на момент їх затримання у Луганській області були діючими військовослужбовцями Росії. Прокуратура звинуватила обох у веденні аґресивної війни, терористичній діяльності, перевезенні через державний кордон України зброї, незаконному перетині кордону, носінні та застосуванні зброї. На завершальному етапі судового процесу за загадкових обставин був убитий адвокат Є. Єрофеєва Юрій Грабовський, що затягнуло оголошення вироку майже на місяць. О. Александров відмовився від останнього слова, а Є. Єрофеєв заявив про політичну складову справи. „Народний депутат України Надія Савченко має намір тримати сухе голодування до оголошення Україною вироку росіянам“‚ – заявив її захисник Савченко Марк Фейгін. Вирок суду – 14 років позбавлення волі. (Бі-Бі-Сі)

Збили російський безпілотник 

ВОЛНОВАХА‚ Донецька область. – 18 квітня українські військові збили безпілотник російського виробництва‚ який впав на мінне поле поблизу Новоселівки. Апарат цього типу призначений для спостережень при складних метеорологічних умовах та скидання невеликих вантажів. Терористичні угруповання реґулярно використовують безпілотники у цьому районі, порушуючи Мінські домовленості. Наразі з безпілотником працюють технічні спеціялісти, які перевірять зміст відео та фотофайлів, що були на носіях апарата. (УНІАН)

Буде укриття на ЧАЕС

ЧОРНОБИЛЬ, Київська область. – Роботи зі спорудження над зруйнованим енерґобльоком Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) нового укриття і сухого сховища відпрацьованого ядерного палива будуть завершені до кінця року. Про це 16 квітня повідомив журналістів керівник ЧАЕС Ігор Грамоткін. „Фактично всі проєкти вступили у завершальну фазу. Сподіваємося, що в кінці року нам вдасться насунути нове захисне спорудження на четвертий енерґобльок“, – сказав він. Після випробувань у 2017 році ці об’єкти введуть в експлуатацію. У вересні 2007 року ЧАЕС і французький концерн „Novarka“ підписали контракт на будівництво нового безпечного укриття. (УНІАН) 

Банк заохочуватиме інвесторів

ВАШІНГТОН. – Поблизу Білого Дому відкрилося бюро Европейського банку реконструкції та розвитку (ЕБРР). Президент ЕБРР Сума Чакрабарті в інтерв’ю „Голосу Америки“ 15 квітня пояснив, що робота цього бюра буде націлена на залучення інвестицій зі США, Канади та Мексики в країни, де працює банк. Він сказав: „Україна є другою за обсягом інвестування з боку банку після Туреччини. Я б хотів переконати підприємців в Північній Америці інвестувати в Україну. Наше завдання – їх переконати і привести в Україну“. („Голос Америки“)

Звільнено командувача фльоти

КИЇВ. – Президент України Петро Порошенко 15 квітня звільнив Сергія Гайдука з посади командувача Військово-морськими силами України за недоліки у виконанні службових обов’язків і низький авторитет серед службового складу. В кінці лютого Міністер оборони Степан Полторак повідомив, що його відомство перевіряє інформацію про нібито зв’язки родичів С. Гайдука з Федеральною службою безпеки Росії. Новим командувачем став генерал-лейтенант Ігор Воронченко. (УНІАН)

До України стріляли з Росїі

КИЇВ. – 18 квітня Міжнародна група журналістів „Bellingcat“ на основі аналізи супутникових даних встановила факти використання Росією установок „Ґрад“ проти України зі своєї території. Керівник організації Еліот Гіґінс розповів німецькому телеканалові ARD, що таких випадків було понад 300. Від початку бойових дій на Донбасі журналісти „Bellingcat“ неодноразово наводили докази присутности російських військ та озброєння на території України, попри те, що влада Росії заперечує наявність своїх реґулярних підрозділів і стверджує, що на сході України воюють російські „добровольці“. Експерти „Bellingcat“ провели власне розслідування катастрофи маляйзійського „Боїнґа“ в небі над Донбасом у липні 2014 року. У доповіді фахівці вказали імена російських військових, які, на думку розслідувачів, причетні до катастрофи літака, жертвами якої стали 298 осіб. (Радіо Свобода)

Привезуть величезні писанки

КИЇВ. – Напередодні Великодня на Софійській площі у Києві відкриється щорічний Всеукраїнський фестиваль писанок. Родзинкою свята мають стати 374 величезні писанки, розписані майстрами з різних куточків України. Цю цифру обрали невипадково – рівно стільки ж квадратів на покритті Софійської площі. Взяти участь у фестивалі зголосилися понад 1,200 мистців, з них відібрали 400. (Бі-Бі-Сі)

„Шахтар“ вийшов у півфінал

НЬОН, Швайцарія. – Команда донецького футбольного клюбу „Шахтар“ 28 квітня і 5 травня зіграє з еспанською „Севільєю“ в півфіналі Ліґи Европи. Такі результати жеребкування, яке відбулося 15 квітня. Першу зустріч „Шахтар“ проведе на своєму полі. В іншому півфіналі зіграють еспанський „Вільяреал“ і англійський „Ліверпуль“. „Севілья” – чинний переможець турніру. У сезоні 2014-2015 років еспанський клюб у фіналі переміг дніпропетровський „Дніпро“ з рахунком 3:2. Фінал Ліґи Европи відбудеться 18 травня у Базелі. (Бі-Бі-Сі)

Звільнили небажаного прокурора

ОДЕСА. – Починаючи з 29 березня, українські патріоти міста проводили акцію протесту проти призначення прокурором области відвертого сепаратиста Миколи Стоянова. Сотні людей вдень і вночі чергували під стінами обласної прокуратури. Вони збирали підписи за його відставку, бльокували приміщення прокуратури, повісили опудало корупціонера, палили колеса, влаштовували марші, перекривали вулиці. Активістів підтримав голова обласної адміністрації Михайло Саакашвілі. 15 квітня Президент України Петро Порошенко написав до Генеральної прокуратури листа про невідкладну необхідність звільнити прокурора М. Стоянова в порядку люстрації. Того ж дня Генеральна прокуратура звільнила М. Стоянова. Прокурором области може стати Сергій Василенко, співробітник Генеральної прокуратури. Безстрокову акцію проводять підприємці на Думській площі. Вони вимагають відставки міського голови Генадія Труханова, позбавлення його українського громадянства, розпуску міської ради та введення прямого президентського управління містом. (Сергій Горицвіт)

Заарештували посадника Вишгорода 

КИЇВ. – Печерський районний суд Києва обрав посадникові Вишгорода Олексієві Момотові запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці з можливістю внесення застави в розмірі 5 млн. грн. О. Момота було затримано 14 квітня. За версією слідства він разом з спільниками вимагав від представника будівельної фірми неправомірну вигоду в сумі 300 тис. дол. та приміщення площею 4,000 квадратних метрів у новобудові. У Вишгороді кілька днів сотні жителів виходять на протести проти затримання О. Момота. Вишгородці вважають справу проти нього сфабрикованою з метою усунути його з посади.(„Українська правда“‚ Бі-Бі-Сі)

Коментарі закриті.