13 квітня, 2016

Україна за тиждень

 Яценюк подається у відставку

КИЇВ. – Прем’єр-міністер України Арсеній Яценюк 10 квітня заявив про своє рішення податися у відставку. „Я прийняв рішення скласти повноваження Прем’єр-міністра України. 12 квітня подання буде внесено до Верховної Ради. Політична криза в державі розв’язана штучно. Бажання змінити одну особу засліпило політиків і паралізувало їхню волю до реальних змін. Процес зміни уряду перетворився на бездумний біг на місці“, – заявив він. А. Яценюк вважає, що „не можна допустити дестабілізації виконавчої влади під час війни”. „Така перспектива неминуча, якщо після відставки не буде негайно обрано новий уряд України. Фракція Бльоку Петра Порошенка висунула на посаду глави уряду Володимира Ґройсмана. Зробивши все для стабільности і спадкоємности курсу, заявляю про рішення передати обов’язки та відповідальність керівника уряду”, – наголосив він. („Укрінформ”)

Українці доставили пальне 

КИЇВ. – Український військовий літак Іл-76 в Ґренляндії 9 квітня доставив з авіобази США „Туле” пальне на данську полярну станцію „Норд” на півночі Ґренляндії. Переліт проходив за програмою українсько-данської акції „Північний сокіл-2016”. Було перевезено понад 34 тис. літрів пального та близько 26 тонн вантажу. Військові летуни виконали завдання у важких кліматичних умовах Арктики – при температурі повітря до мінус 50 градусів за Цельсієм і при швидкості вітру до 15-20 метрів за секунду, а також у відсутності наземних радіотехнічних засобів навіґації та запасних летовищ. Акція „Північний сокіл-2016“ триватиме протягом квітня. Плянується перевезти понад 350 тис. літрів пального та інший вантаж. 31 березня до Антарктики вирушила 21-ша Українська антарктична експедиція, яка зимуватиме на станції „Академік Вернадський”. (Бі-Бі-Сі)

Посол задоволений роботою Яресько

КИЇВ. – Посол США в Україні Джефрі Паєт 6 квітня висловив захоплення роботою Міністра фінансів України Наталії Яресько та її реформаторської команди в уряді. Похвалу міністрові дипломат висловив під час презентації програми пільгового кредитування фондом „Western NIS Enterprise Fund” та Ощадбанком соціяльних підприємств в Україні. „Ви зробили те, що півтора року тому багатьом здавалося неможливим, – сказав Посол, звертаючись до Н. Яресько. – Ви устабілізували українську економіку і заклали підвалини для майбутнього зростання. Ви збудували структуру, на основі якої, ми переконані, український народ буде рухатись до европейського життя, европейських стандартів, на які він заслуговують”. („Голос Америки”)

Правники перейдуть люстрацію

КИЇВ. – Міністерство юстиції України 9 квітня опублікувало список з 357 люстраційних посад в органах прокуратури, а також список 402 осіб, які займали дані посади та які підпадають під закон про люстрацію. Зазначений перелік складено на підставі документів, наданих Генеральною прокуратурою України. („Інтерфакс-Україна”)

Ґройсман пропонує новий склад уряду

КИЇВ. – Кандидат на Прем’єр-міністра України Володимир Ґройсман 13 квітня на засіданні фракції „Бльок Петра Порошенка“ представив новий склад Кабінету Міністрів‚ у якому вакантними залишаються дві посади. В. Ґройсман запропонував створити Міністерство окупованих територій. Першим віце-прем’єром-міністром економіки пропонується призначити Степана Кубіва. На посади віце-прем’єрів запропоновані Павло Розенко, Володимир Кістіон, В’ячеслав Кириленко, міністром Кабінету Мінстрів – Олександер Саєнко. На посаду Міністра культури В. Ґройсман пропонує Євгена Нищука, хоча В. Кириленко хотів залишитися на цій посаді. В. Кириленкові пропонується посада віце-прем’єра з гуманітарних питань. Також пропонавані Міністер фінансів – Олександер Данилюк, Міністер внутрішніх справ – Арсен Аваков, Міністер юстиції – Павло Петренко‚ Міністер спорту – Ігор Жданов. („Українська правда“)

Вдались до імітації декомунізації

ОДЕСА. – Одеська міська рада вдалась до імітації декомунізації, порушуючи закон, згідно з яким мали бути перейменовані вулиці. Деякі вулиці названі на честь осіб, чия діяльність підпадає під дію законів про декомунізацію. 1 березня одеська організація Всеукраїнського об’єднання „Свобода“ подала голові обласної державної адміністрації Михайлові Саакашвілі пропозиції щодо нових назв вулиць, розроблених групою у складі істориків, краєзнавців, громадських та політичних активістів. Серед запропонованих найменувань – вулиці Євгена Коновальця, Степана Бандери, Романа Шухевича, Івана та Юрія Лип, Гетьмана Мазепи, Івана Луценка, Князя Святослава, Січових Стрільців, Героїв Крут, Максима Чайки.  (Сергій Горицвіт)

Гинуть російські вояки

ДОНЕЦЬК. – До моргу 8 квітня привезли тіла дев’ятьох загиблих бойовиків „ДНР”, ще 21 пораненого доправлено у лікарні міста. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України. З огляду на намагання атакувати українське військо біля Авдіївки зросли бойові втрати особового складу 11-го окремого мотострілецького полку та 3-ої окремої мотострілецької бриґади Збройних сил Росії. Крім того, встановлено чергові втрати особового складу розвідувальних підрозділів – 6-8 квітня загинув один та поранено п’ять російських військових, які діяли у складі диверсійно-розвідувальних груп у районі Широкиного. Біля Авдіївки українці збили ворожий безпілотник російського виробництва, яким керували російські фахівці. („Укрінформ”)

Одеса вшанувала Квітку Цісик 

ОДЕСА. – Під патронатом голови обласної адміністрації Михайла Саакашвілі 5 квітня відбувся благодійний концерт пам’яті співачки Квітки Цісик в Одеському національному академічному театрі опери та балету. У ньому взяли участь Оксана Білозір, Євген Нищук, Віталій Козловський, Оксана Муха, Олександер Божик, Брія Блесінґ, Фелікс Шиндер, ансамбль грузинського танцю „Сакартвело”, група „Конкорд”, Міс Українська діяспора-2015 Женя Борідка, Єгор Ґрей. Частина зібраних фондів буде переказана на придбання томографа для онкохворих. Також, в рамках українсько-американського благодійного проєкту „Незабутня Квітка” в актовій залі Одеського обласного онкодиспансеру було представлено культурно-реабілітаційну програму для пацієнтів і персоналу медичної установи, присвячену пам’яті співачки. Засновник проєкту Алекс Ґутмахер поділився з авдиторією своєю власною історією перемоги над онкозахворюванням і підтримав пацієнтів у їхній боротьбі з хворобою. (Сергій Горицвіт)

Джамала співатиме 12 травня

СТОКГОЛЬМ. – Організатори 61-го конкурсу Евробачення-2016 9 квітня опублікували порядкові номери учасників півфіналів. Представниця України Джамала виступить 12 травня в другому півфіналі конкурсу під номером 15 з 19 артистів, виступ яких відбудеться того дня. Порядок виступів у фіналі 14 травня буде визначено після завершення півфіналів. Співачка Джамала представлятиме Україну піснею „1944“, яка присвячена депортації кримських татар. („Укрінформ”)

Брати допомагають Україні

НЮ-ЙОРК. – Рідні брати Богдан та Ярослав Кулики за 20 місяців надали допомоги українським військовим на суму понад 2 млн. грн. Це медичні засоби, кровоспинні препарати, прилади нічного бачення, пересувні метеорологічні станції, рефлекторні приціли, квадрокоптери-безпілотники. Гроші для закупівлі всього необхідного вони збирали серед друзів та знайомих. 2004 року брати переїхали на постійне проживання до Ню-Йорку. Допомога надходила в підрозділи батальйонів „Донбас”, „Азов”, згодом у 55-ту та в 72-гу бриґади. („Укрінформ”)

Коментарі закриті.