7 квітня, 2016

Україна за тиждень

Посол США критикує Юлію Тимошенко

КИЇВ. – Посол США в Україні Джефрі Паєт порадив не проводити найближчим часом позачергові вибори у Верховну Раду України і піддав критиці висунуті провідником партії „Батьківщина” Юлією Тимошенко вимоги щодо формування коаліції, які, на його думку, можуть зашкодити співпраці України з Міжнародним Валютним Фондом. „США як ваш друг можуть сказати вам, що протягом наступного року або двох Україна виграла б, якщо б у неї був період без нових виборів, під час якого можна було б просувати вперед реформи”, – сказав посол 1 квітня, відповідаючи на запитання учасників Другої щорічної конференції демократичного управління в Києві, організованої Міжнародним республіканським інститутом США. („Інтерфакс-Україна”)

Звільнили прокурора-реформатора

КИЇВ. – 29 березня звільнений заступник Генерального прокурора України – прокурор Одеської області Давід Сакварелідзе заявив, що його звільнення є зачисткою від тих, хто готовий боротися з корупцією. „Така атака на мене і нашу команду – це сиґнал про те, що насправді справжні реформи в Україні не потрібні владній верхівці, і це факт. Це зачистка від тих, хто готовий щодня безкомпромісно боротися з корупцією і старими засадами”, – сказав він. (Радіо Свобода)

Росія вивозить полеглих

КИЇВ. – Українська розвідка продовжує збирати факти щодо участи російських військових у воєнних злочинах на тимчасово окупованих територіях сходу України для подальшого передання доказової бази визначеним порядком до Міжнародного кримінального суду. 2 квітня було встановлено, що на посаді заступника командира 3-ої окремої мотострілецької бриґади (Горлівка, Україна) Центру територіяльних військ Росії перебуває майор Анатолій Греблєв, за документами прикриття – Іваненко. 1 квітня майор А. Ґреблєв особисто супроводжував тіла шістьох загиблих військовослужбовців через колишній пункт пропуску Успенка для передання трун родичам загиблих та заборони інформації про місце та обставини загибелі. 2 квітня у районі міста Стаханов від підриву на власному мінному полі вантажного автомобіля, що перевозив боєприпаси та особовий склад, загинуло сім російських військовослужбовців 6-го окремого мотострілецького полку, зокрема дві жінки-снайпери. („Укрінформ”, УНІАН)

Вбили поета-композитора

ДОНЕЦЬК. – 1 квітня у Донецьку загинув мученицькою смертю поет і композитор Микола Присяжнюк, родом з Івано-Франківщини. Вбивці увірвались в його будинок у пошуках наживи. Інформацію про смерть М. Присяжнюка підтвердили у Центрі слов’янської культури, у якому М. Присяжнюк був керівником. („Громадське радіо”)

У березні загинули 19 бійців 

КИЇВ. – Внаслідок бойових дій на Донбасі за підсумками березня цього року загинули 19 українських військовослужбовців, 128 дістали поранення. За результатами зустрічі Тристоронньої контактної групи на початку березня мали бути припинені не лише бойові дії, а й навчання з бойовою стрільбою, з будь-якого виду зброї, будь-якого калібру в тому числі із застосуванням засобів імітації, в межах 15-кілометрової зони від лінії зіткнення сторін. Попри це проросійські бойовики не дотримались взятих на себе обіцянок, обстріли тривають, подекуди їхня інтенсивність посилилась. („Німецька хвиля”)

Знеструмлено багато поселень 

КИЇВ. – В ніч з 1 на 2 квітня внаслідок несприятливих погодних умов через спрацювання систем захисту ліній електропередач сталося знеструмлення 41 населеного пункту в Полтавській, Дніпропетровській, Сумській та Київській областях. (УНІАН)

Суддю Бурана взяли під варту 

КИЇВ. – 1 квітня Солом’янський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для судді Малиновського районного суду Одеси Олексія Бурана до 28 травня. Суд задовольнив клопотання спеціялізованої антикорупційної прокуратури. О. Буранові інкримінується отримання хабара в особливо великих розмірах і замах на життя співробітників правоохоронних органів. 29 березня О. Буран відкрив вогонь до правоохоронців, зник при спробі його затримання і спробував скоїти самогубство. („Українські новини”)

Прибули кораблі з Туреччини 

ОДЕСА. – 3 квітня з візитою прибули кораблі Військово-морських сил Туреччини „Salihreis” та „Bartin”. Дводенне ділове заходження турецьких кораблів до українського порту відбувається відповідно до Зведеного пляну заходів міжнародного співробітництва Міністерства оборони України на 2016 рік. Кораблі зустрічали командир Західної військово-морської бази Олег Доскато, командир фреґати „Гетьман Сагайдачний” Денис Іванін, Генеральний консул Туреччини в Одесі Джеміль Уфук Тоґрул, радник з питань оборони при Посольстві Туреччини в Україні Мустафа Аслан. (УНІАН) 

Триває війна за бурштин

РІВНЕ. – Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе 3 квітня оголосила про розширене засідання Ради національної безпеки і оборони, присвячене проблемі нелеґального видобутку бурштину. Необхідно припинити довільний промисел і забезпечити комплексний підхід щодо видобутку бурштину. У Сарненському районі під час чергової сутички з нелеґальними промисловиками постраждали 10 поліцаїв. Створено оперативний штаб, до якого увійшди представники Національної поліції загальною чисельністю 150 осіб. (УНІАН) 

Україна серед керівників у ЮНЕСКО

КИЇВ. – Протягом найближчих чотирьох років Україна буде представлена у керівному складі Міжурядового комітету ЮНЕСКО з питань фізичного виховання та спорту (CIGEPS). Про це 30 березня повідомив заступник Міністра молоді та спорту України з питань европейської інтеґрації, заступник голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Микола Мовчан, якого було обрано віце-головою CIGEPS. Вперше за історію незалежности представник України увійшов до керівного складу Міжурядового комітету ЮНЕСКО. (УНІАН)

Київ готовий прийняти Коновальця

КИЇВ. – Постанова Верховної Ради про відзначення у цьому році 125-річчя з дня народження Євгена Коновальця загострила питання перезахоронення героя. Могила Є. Коновальця розташована на одному з цвинтарів Ротердаму. Про перепоховання Є. Коновальця з Нідерляндів в Україну триває мова від 2006 року. Врешті народний депутат Ігор Насалик домігся ухвалення постанови Верховної Ради, яка дозволяє на державному рівні відзначити пам’ять Є. Коновальця й перепоховати його в Україні. Єдиним гідним місцем, де може бути могила Є. Коновальця, є Київ, який готовий прийняти не тільки його, але й інших героїв, могили яких зберігаються на чужині. (Радіо Свобода)

В журналістику приходить молодь

КІРОВОГРАД. – Обласна конференція Національної спілки журналістів 11 березня продемонструвала певні тенденції у журналістському середовищі Кіровоградщини. Одна з них – зміна поколінь керівництва обласної організації. Новий голова Петро Мельник прийшов у активну журналістику уже в часи незалежности. Значно молодшим стало і правління обласної організації. Вирішено заснувати обласну журналістську премію, зберегти унікальний архів фотокореспондента Василя Ковпака, який 50 років вирізняв життя краю, досягнути більшої професійної солідарности. (Світлана Орел)

Коментарі закриті.