1 квітня, 2016

Україна за тиждень

Папа Франциск побажав миру в Україні

РИМ. – Під час традиційного Великоднього послання „Urbi et Orbi” Папа Франциск згадав про війну на Донбасі. „Нехай Господь підтримує зусилля з досягнення остаточного мирного вреґулювання війни в Україні, надихаючи і зміцнюючи ініціятиви гуманітарної допомоги, включаючи звільнення всіх захоплених осіб”, – наголосив він. Папа також згадав Сирію, Ірак, Ізраїль і Палестину, побажавши їм миру. (ZN.ua)

Вбили адвоката Юрія Грабовського

КИЇВ. – Зниклого Юрія Грабовського, адвоката російського військового Олександра Александрова, викрали в Одесі, вивезли на Черкащину і вбили, повідомив 25 березня Головний військовий прокурор Анатолій Матіос після затримання підозрюваних у злочині. За попередніми даними прокуратури, викрали й позбавили життя адвоката українські громадяни, якими керували російські спецслужби. Поліція почала розшукувати його в Одесі, де Ю. Грабовського бачили востаннє. Проте один з підозрюваних вказав на місце злочину – покинутий сад поблизу Жашкова на Черкащині, де й знайшли закопане тіло Ю. Грабовського з слідами вогнепальних поранень. (Радіо Свобода, УНІАН)

Одеса наслідує приклад Монако

ОДЕСА. – Багатий досвід Монако у розвитку туризму плянують запровадити в Одесі. Про це 25 березня повідомив прес-центр обласної адміністрації. Відбулася офіційна зустріч першого заступника голови адміністрації Володимира Жмака з керівником дирекції з туризму уряду Монако Ґійомом Ровзом, який підкреслив, що Одеський реґіон дуже привабливий для будівництва готелів, подорожей морського і авіяційного сполучення. В. Жмак відзначив, що минулого року Одеську область відвідала рекордна кількість туристів, однак однією із проблем стала недостатня кількість місць для їх розміщення. (Сергій Горицвіт)

Москва заявляє, що непричетна

МОСКВА. – 27 березня у Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що Росія не є суб’єктом Мінських домовленостей, а тому не розуміє претензій щодо справи українки Надії Савченко. Вони стосуються двох сторін, які конфліктують. „Ми повинні впливати на сторони конфлікту рівно так само, як Франція чи Німеччина мають впливати на Київ. Все, більше ми нічого не повинні”, – додала речник міністерства Марія Захарова. Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод (Друга мінська угода) підписали від Росії Посол Михайло Зурабов, від України Леонід Кучма, від угруповань „ДНР” і „ЛНР” Олександер Захарченко та Ігор Плотницький – обидва без зазначення посади. (Радіо Свобода)

Тривожить здоров’я Надії Савченко 

КИЇВ. – Стан Надії Савченко, яка засуджена в Росії до 22 років ув’язнення, різко погіршився. Їй терміново потрібні лікарі. Про це повідомила 25 березня в етері телеканалу „112 Україна” її сестра Віра Савченко. У слідчому ізоляторі, де перебуває засуджена, немає ні лікарів, ні медичного кабінету. У разі чогось її потрібно етапувати у Ростовську лікарню. Адвокат Ілля Новіков повідомив, що стан здоров’я Н. Савченко різко погіршився. („Укрінформ”)

Оприлюднили список зрадників

КИЇВ. – Служба безпеки України (СБУ) оприлюднила поіменний список колишніх співробітників, які зрадили присязі та перейшли на бік ворога. Список з 1,391 прізвищем розміщено 26 березня на інтернет-сторінці СБУ з повідомленням „Пам’ятаємо про зрадників”. Зокрема, до списку увійшли 135 осіб з 3-го управління (з розміщенням у Симферополі), вісім осіб з Управління внутрішньої безпеки СБУ, 817 осіб – з Головного управління СБУ в Криму, 383 – з Управління СБУ у Севастополі. („Українська правда”)

Діє проєкт „Незабутня Квітка”

КИЇВ. – В Україні почався українсько-американський благодійний проєкт „Незабутня Квітка” для збору коштів на потреби онкохворих та закупівлі пересувного мамографа для обстеження жінок на захворювання молочної залози через тенденцію до збільшення випадків цієї хвороби у жінок в Україні та світі. Про це 23 березня заявив головний онколог Києва Дмитро Осинський. У Києві зареєстровано понад 13 тис. жінок, які хворіють на цю хворобу. Київ та Київська область загалом забезпечені 10-20 стаціонарними мамографами. Критична ситуація з відсутністю такої апаратури у маленьких містах та селах України. Засновник благодійного проєкту „Незабутня Квітка” Алекс Ґутмахер поінформував, що вартість такого мамографа близько 160-180 тис. дол. Організація „Незабутня Квітка” після благодійного концерту 17 жовтня 2015 року у Вінниці вже придбала пересувний мамограф для жінок Вінниччини. („Укрінформ”)

„Кримська світлиця” не виходить

СИМФЕРОПІЛЬ. – Єдина в Криму україномовна всеукраїнська суспільно-політична літературна газета „Кримська світлиця” припинила випуск на півострові. Останній випуск вийшов 25 березня. 14 березня 2016 року переведено редакцію з Симферополя до Києва. „Кримська світлиця” змушена була вести боротьбу на двох фронтах, кримському і київському, домагаючись від влади уваги і державницького ставлення до гуманітарних проблем українства в Криму. („Крим. Реалії”)

Німці будуватимуть заводи

КИЇВ. – Німецькі постачальники деталей для автомобільної промисловости заявили про наміри побудувати нові заводи у західній Україні упродовж найближчих років. Про це 26 березня йдеться у заяві делеґації німецької економіки в Україні, яка уточнила, що на сьогодні на виробничих майданчиках у західному реґіоні України вже працюють близько 25 тис. осіб. Експорт з Німеччини до України у січні поточного року вперше за 32 місяці показав зростання – на 11.8 відс. Український експорт до Німеччини у січні зріс на 7.7 відс. За німецькими інвестиціями в Україну вона посідає третє місце після Кіпру та Нідерляндів. („Німецька хвиля”)

Росія фінансує пропаганду 

КИЇВ. – Адміністрація Президента Росії прийняла рішення виділити 25 млн. рублів так званому „ДНР” на придбання телекомунікаційного обладнання для Донецького обласного радіотелевізійного передавального центру, а також станцій ретрансляторів Тореза і Горлівки. Про це повідомили 26 березня в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. Фонди спрямовані на знищення української інфраструктури зв’язку та домінування російської пропаґанди в інформаційному просторі територій сходу України. 24 березня було прийнято рішення про цілеспрямоване виведення з ладу базових станцій українських операторів стільникового зв’язку, розташованих на тимчасово окупованих територіях Донбасу і поблизу лінії розмежування, заявили в розвідці. (УНІАН) 

Мамай і петриківськой розпис

КИЇВ . – На території Софії Київської 26 березня відбувся показ включеного до списку ЮНЕСКО народного мистецтва – петриківського розпису. Гостей зустрічали чужинці в українському народному вбранні під етнічні мотиви. Участь в імпровізованому показі мод взяли представники Португалії, Бельгії, Молдови, Грузії, В’єтнаму, Індонезії, Буркіна Фасо, Індії, Японії, України, Канади. На виставці були картини на полотні, мальовки на папері, розписані в петриківському стилі рушники, хустки, дерев’яні тарелі, скрині та скло. З усіх представлених робіт вирізняється металевий Мамай. Його авторка Галина Назаренко склала його з 7,000 коробок для набоїв, привезених з зони боїв. (Бі-Бі-Сі)

Коментарі закриті.