24 березня, 2016

Україна за тиждень

В Росії бояться Ірини Геращенко

КИЇВ. – 21 березня члена Парляментської Асамблеї Ради Европи, Уповноважену Президента України з питань мирного вреґулювання на Донбасі, представника України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, народного депутата Ірину Геращенко, яка у складі української парляментської делеґації прямувала до російського міста Донецьк на суд, який оголошує вирок викраденій та вивезеній до Росії Надії Савченко, заборонили в’їзд на територію Росії до 2021 року. І. Геращенко розцінює рішення Кремля про заборону їй в’їзду на територію Росії як перешкоджання її діяльности в рамках Мінської гуманітарної підгрупи. „Як мені пояснили – мені заборонено в’їзд на територію Росії, бо я становлю загрозу територіяльній цілісності, обороноздатності Росії і здоров’ю її громадян. По-моєму, вичерпно”, – зазначила вона. (УНІАН)

Порошенко хоче продати фабрику

КИЇВ. – Президент України Петро Порошенко через посередників активно шукає покупців на фабрику корпорації „Roshen” в Липецьку у Росії. Про це голова Адміністрації Президента України Борис Ложкін заявив 20 березня. 26 травня 2014 року, будучи кандидатом у президенти, П. Порошенко заявляв, що має намір продати своє підприємництво, окрім „5 каналу”. Згодом Порошенко залучив для продажу своєї корпорації „Roshen” інвестиційну компанію „Rothschild”. У січні цього року він підписав договір про передачу своєї частки в корпорації „Roshen” незалежному трасту під управлінням чужоземного банку, який має право вести переговори про продаж компанії. Відповідно до Конституції України, президент країни не може займатися підприємницькою діяльністю з метою одержання прибутку. (Радіо „Свобода”)

Посол у Чехії подав у відставку

КИЇВ. – 18 березня Посол України в Чехії Борис Зайчук написав заяву про відставку. Він написав заяву без будь-яких консультацій з Міністерством закордонних справ України. Посольство України в Чехії намагалося визволити з в’язниці Аліхо Фаяда, колишнього радника Віктора Януковича, звинуваченого у співпраці з терористами. Посол Б. Зайчук був готовий внести заставу за нього. („Українська правда”)

В літаку були українці

РОСТОВ-НА-ДОНУ, Росія. – Пасажирський літак Boeing 737-800 авіокомпанії „FlyDubai” розбився 19 березня на території летовища під час спроби приземлення. Серед загиблих було вісім українців, у тому числі дитина. Обидва бортові самописці вже знайдені та передані на розшифровку. Імена загиблих у катастрофі літака в Ростові-на-Дону громадян України оприлюднив Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України. Президент Петро Порошенко висловив співчуття рідним та близьким загиблих у авіокатастрофі. („Укрінформ”)

Росія привезла танки

КИЇВ. – 20 березня розвідка встановила чергове перекидання з Росії на Донбас військової техніки, боєприпасів і паливно-мастильних матеріялів. Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило: „Підтверджено чергові факти перекидання з території Росії озброєння та військової техніки, боєприпасів і паливно-мастильних матеріялів до Харцизька – чотири танки, дві самохідні артилерійські установки, дві системи „Ґрад” та чотири цистерни з пальним; до Новоазовська – чотири бойових машини піхоти та сім вантажівок (дві з особовим складом, три із зенітними установками, дві з боєприпасами); до Амвросіївки – п’ять вантажних автомобілів з боєприпасами та чотири паливозаправники”. Українська сторона надала інформацію представникам Спеціяльної моніторинґової місії про присутність танків, артилерійських систем, мінометів, систем „Ґрад” у районах Безіменне, Докучаєвськ, Донецьк, Стаханов та Харцизьк. („Укрінформ”)

Викрито шахрайство з виплатами 

КИЇВ. – Служба безпе ки України заявила 19 березня про викриття разом з прокуратурою фіктивного нарахування виплат переселенцям на Донеччині на суму понад 10 млн. грн. Посадовці Управління праці та соціяльного захисту населення однієї з міських рад Донеччини видали понад 1,000 довідок з зазначенням фіктивного місця проживання вимушених переселенців з району бойових дій, які фактично проживають на тимчасово окупованих територіях. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за звинуваченням у службовій підробці. На початку березня Міністерство фінансів оголосило про початок перевірки даних осіб, які претендують на отримання соціяльних виплат, – переселенців, пенсіонерів, малозабезпечених. (Бі-Бі-Сі)

У ятках не буде спиртного

КИЇВ. – 17 березня Київська міська рада ухвалила рішення про заборону продажу алькогольних напоїв у ятках (пунктах торгівлі малих архітектурних форм). Департамент міського благоустрою до 1 травня має розібрати ятки, власники яких не уклали договорів пайової участи в утриманні об’єктів благоустрою. Раніше Київська рада вже заборонила продаж алькоголю на території міста у нічний час. (Бі-Бі-Сі)

Книгу написав в’язень Росії

ОДЕСА. – Презентація роману ув’язненого в Росії Олега Сенцова „Купіть книгу – вона смішна” відбулася 12 березня в залі арт-клюбу „HubВітальні”. „Несправедливо засуджений до 20-річного ув’язнення Олег Сенцов не втратив обличчя, а став взірцем громадянської мужности, незламности і людської гідности”, – цитує видання рецензію харківського видавництва „Фоліо” до книги. У романі йдеться про те, що трьом молодикам запропонували загадати бажання, яке здійсниться, а вони сприйняли це як жарт. Один замовив собі вагон алмазів, другий – величезне поле конопель, а з третім було ще складніше. На презентації книги виступили письменник і журналіст Данило Яневський і поет Борис Херсонський. „Світ змінюють такі як Олег Сенцов і Надія Савченко”, – відзначив Д. Яневський. (Сергій Горицвіт) 

Відкрили авіолінію в Іран

КИЇВ. – На міжнародному летовищі „Бориспіль” 20 березня урочисто відкрили перший в Україні рейс іранської авіокомпанії „Mahan Air” за маршрутом Київ-Тегеран. У Посольстві Ірану пообіцяли користувачам нового авіоперевізника відкривати візу упродовж кількох годин. Новий авіорейс був запущений у партнерстві з українською авіокомпанією „Um Air”. Переліт здійснюватиметься літаком Airbus 340 і триватиме три години. („Укрінформ”)

„Шахтар” зіграє з „Браґою” 

КИЇВ. – „Шахтар” за сумою двох змагань у Лізі чемпіонів Европи переміг бельгійський „Андерлехт” з рахунком 4:1 і вийшов у чвертьфінал. Футболісти донецького „Шахтаря” зустрінуться з португальською „Браґою” на стадії чвертьфіналу Ліги Европи. Так вирішило жеребкування, яке відбулося 18 березня у швайцарському місті Ньйоні. Перші чвертьфінальні змагання запляновані на 7 квітня, поєдинки у відповідь відбудуться 14 квітня. Суперники двічі зустрічалися раніше в Лізі чемпіонів. „Шахтар” виграв обидві зустрічі. („Укрінформ”)

У Берліні вшанували Шевченка

БЕРЛІН. – Літературний вечір пам’яті Тараса Шевченка відбувся 17 березня на зустрічі української громади, присвяченій дню народження Кобзаря. Керівник Центральної спілки українців у Німеччині Людмила Млош звернулася до діяспори з проханням про допомогу у встановленні меморіяльної дошки Т. Шевченка в Берліні. Наразі пам’ятники, погруддя чи пам’ятні дошки Кобзареві встановлені в 35 країнах світу, всього їх 128. („Укрінформ”)

Коментарі закриті.