24 серпня, 2016

Україна відзначила 25-річчя Незалежности

Хрещатиком пройшли маршем курсанти академій. (Фото: Максим Кудимець)

КИЇВ. – 24 серпня у столиці відбулася військова парада на честь 25-ої річниці Незалежности України. По Хрещатику проїхало 200 одиниць військової техніки, пройшли 4 тис. військових різних родів військ.

У параді брали участь військовослужбовці морської піхоти, повітряно-десантних військ, сил спеціяльних операцій, а також бійці Національної ґвардії, прикордонники, поліція. Крім того, в параді взяли участь представники армій Польщі і Литви, які перебувають у складі україно-польсько-литовської бриґади.

Також Хрещатиком пройшли маршем курсанти академій внутрішніх справ, Національної ґвардії, Державної прикордонної служби та інших силових відомств. Військові пройшли під музику одного з козацьких маршів у новій формі.

Хрещатиком проїхали танки, бронемашини, зенітні комплекси „Оса“, тактичні ракетні комплекси, самохідні ґавбиці, системи реактивного залпового вогню „Град“, комплекси „Бук“, зенітно-ракетні комплекси „З-300“.

Президент Петро Порошенко, звертаючись до учасників бойових дій, заявив, що незалежність України могла зупинитись на позначці 23 роки, але завдяки українським військовим цього не сталося.

„Що продемонструє цей парад? Суспільство побачить свою нову армію, за два роки створену майже з нуля. Наш парад – це сигнали ворогу. Українці серйозно готові і надалі боротися за свою незалежність“, – заявив Президент П. Порошенко у своїй вітальній промові. Він сказав, що аґресорові варто згадати слова з вірша російського поета Володимира Маяковського: „Товаришу москаль, на Україну жартів не скаль“.

Президент Петро Порошенко звернувся до учасників бойових дій.

Президент Петро Порошенко звернувся до учасників бойових дій.

Після паради частина техніки проїхала через Поділ, вулицю Сагайдачного і Контрактову площу. На зустріч військовим виходили перехожі, вітали їх. Військові машини сигналили у відповідь.

У містах України зранку одночасно пролунав гимн „Ще не вмерла України ні слава, ні воля“.

Зранку у Софійському соборі відбувся міжконфесійний Молебень. Президент П. Порошенко і високопосадовці поклали квіти до пам’ятників Тарасові Шевченкові та першому Президентові України Михайлові Грушевському.

Президент з дружиною Мариною Порошенко вшанували пам’ять „Небесної сотні“.

Президент з дружиною Мариною Порошенко вшанували пам’ять „Небесної сотні“.

Президент з дружиною Мариною Порошенко вшанували пам’ять „Небесної сотні“.

День незалежности у Києві святкував Президент Польщі Анджей Дуда, який мав зустріч з П. Порошенком. Під головуванням П. Порошенка і за участю А. Дуди в Дипломатичній академії Міністерства закордонних справ відбулося засідання керівників закордонних дипломатичних установ.

Жителі обласних центрів дивилися параду з Хрещатика на великих екранах, встановлених на головних площах своїх міст. Також всі реґіони України одночасно виконували державний гимн. Відбулося багато фестивалів, виставок, концертів.

ВВС

Коментарі закриті.