15 лютого, 2016

Україна вшанувала героїв Крут

Жалобна церемонія на Аскольдовій могилі в Києві. (Фото: УНІАН)

КИЇВ

29 січня понад 1,000 людей зібралися на Аскольдовій могилі, аби вшанувати пам’ять Героїв Крут. Відбувся Молебень за загиблими у трагедії під Крутами. Пам’ять загиблих вшанували народні депутати – члени трьох опозиційних фракцій.

Після покладання квітів та Панахиди народний депутат Микола Томенко виступив перед присутніми і сказав про те, що Герої Крут своїм подвигом перетворили багатьох людей на українців. (УНІАН)

Жалобна церемонія на Аскольдовій могилі в Києві. (Фото: УНІАН)

Жалобна церемонія на Аскольдовій могилі в Києві. (Фото: УНІАН)


Микола Третяк

29 січня в Будинку Української Центральної Ради (Будинок вчителя) відбувся літературно-музичний вечір пам’яті Героїв Крут. Видавництво „Смолоскип“ традиційно щорічно вшановує цю дату. Нинішнього разу організацією вечора займалися також Інститут національної пам’яті, Безкоштовні курси української мови, громадська організація „Український світ“.

На вечорі пам’яті Героїв Крут. (Фото: видавництво „Смолоскип“)

На вечорі пам’яті Героїв Крут. (Фото: видавництво „Смолоскип“)

Історик Павло Подобєд з Інституту національної пам’яті сказав: „Коли вивчаєш біографії тих учасників бою під Крутами, які не загинули, доходиш до висновку, що коротенька бойова частина їхнього життя була яскравою, насиченою різноманітними подіями, динамічна, а решта часто проходила в сірих і невиглядних буднях. Це зайвий раз символічно підкреслює, наскільки важливими були визвольні змагання, наскільки важливо їх згадувати“.

Далі виступили бандуристка Світлана Мирвода‚ Дмитро Лазуткін деклямував вірші Володимира Сосюри і свої твори, пов’язані з подіями нинішньої війни. Читав вірші Сергій Пантюк.

Ведуча вечора Тетяна Шептицька представила поетку Олену Герасим’юк‚ яка прочитала свою поему і вірш Євгена Маланюка. Промовляв політик і громадський діяч Олесь Доній.

З клясичними патріотичними піснями виступив бард Руслан Іщенко. А завершили вечір виступи поетів Павла Коробчука й Олега Коцарева. Крім власних віршів, вони представили твори Олени Теліги та Ґео Коляди.

Учасники вечора знайомилися з книжками видавництва „Смолоскип“, які відіграють важливу ролю у підтримці історичної пам’яті в середовищі України.


ЛЬВІВ

Студенти Львівського державного ліцею на вшануванні пам’яті Героїв Крут. (Фото: УНІАН)

Студенти Львівського державного ліцею на вшануванні пам’яті Героїв Крут. (Фото: УНІАН)

29 січня на Личаківському цвинтарі відбулися заходи із вшанування пам’яті Героїв Крут – покладання вінків і квітів до могили одного з учасників леґендарного бою під станцією Крути Ігоря Лоського, поминальна Панахида, та урочисте проходження студентів Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Крут.

Також у ліцеї відбувся вечір-реквієм пам’яті Героїв Крут, а в Національному музеї жертв окупаційних режимів „Тюрма на Лонцького“ відбулося вшанування пам’яті Героїв Крут. (УНІАН)


ОДЕСА

Сергій Горицвіт

Церемонія пам’яти Героїв Крут в Одесі. (Фото: Сергій Горицвіт)

Церемонія пам’яти Героїв Крут в Одесі. (Фото: Сергій Горицвіт)

В Одесі на честь Героїв Крут представники патріотичних організацій 29 січня пройшли маршем у центрі міста. В акції взяли участь активісти „Свободи“, „Правого сектору“, „Самооборони Одеси“ та громадянського корпусу „Азов“.

Глава обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі, згадавши про Крути, 29 січня написав на своїй сторінці у Facebook про побиття студентів на Майдані: „У 2013 знущання над студентами стали початком подій на Майдані. Два роки тому багато політиків, які зараз при владі, голосно обіцяли народу не зрадити їх інтереси, але на ділі ці обіцянки виявилися лише порожніми словами. Чого б це не коштувало, ми завершимо розпочате героями Крут і Майдану: врятуємо і поставимо на ноги Україну“.


ПОЛТАВА

Валентина Шемчук

Валентина Шемчук та хор Заслуженого ансамблю пісні і танцю України „Лтава“ ім. Валентина Міщенка. (Фото: Валерія Радько)

Валентина Шемчук та хор Заслуженого ансамблю пісні і танцю України „Лтава“ ім. Валентина Міщенка. (Фото: Валерія Радько)

У день пам’яті Героїв Крут у великій залі Малої академії мистецтв ім. Раїси Кириченко відбувся вечір-реквієм „Вони мостили гордій славі шлях“, зініційований обласними відділеннями Всеукраїнського громадського об’єднання Товариства українських офіцерів і Міжнародної організації „Жіноча громада“ та проведений з підтримкою обласної державної адміністрації та міської ради.

Повернула учасників зібрання до історичних подій 29 січня 1918 року ведуча вечора, голова обласного відділення „Жіночої громада“ Валентина Шемчук. Відслужив Літію за спокій душ Героїв бою під Крутами та звернувся до гостей Архиєпископ Харківський і Полтавський Української Автокефальної Православної Церкви Афанасій Шкурупій, засновник Центру допомоги бійцям. Про подвиг на Крутянському полі згадали історик Віктор Ревегук, координатор Центру допомоги Ірина Каптур.

Піднесено звучав спів солістів духової оркестри 179-го Навчально-тренувального центру  військ зв’язку Збройних Сил України майора Сергія Цюмана та вояка Олександра Стахевича. Патріотичну композицію представив Військово-спортивний центр „Воїн“ (керівник Олег Бариш). Поетичні рядки, присвячені Героям Крут, читали першуни обласного літературного конкурсу „Відлуння заповітів земляків“ учениці Маргарита Пантелейчук і Анастасія Зубченко та перший лавреат обласної премії ім. Володимира Степанюка для талановитої молоді Анастасія Мелешко.

Виступили  вихованці міської школи мистецтв – скрипалька Ніка Ставицька, дует баяністів Тетяна Сліпко та Богдан Бурбель, камерний ансамбль „Гобелен“ (викладачі Світлана Берюк і Надія Здоровило)‚ студент Полтавського національного педагогічного університету ім. Володимира Короленка Віталій Шафрановський, бандурист-лірник Іван Новобранець‚ хор Заслуженого ансамблю пісні і танцю України „Лтава“ ім. Валентина Міщенка під керівництвом Наталі Іванової.

Молитвою Генделя „Dignare“ у виконанні Марти Чібішевої учасники вечора вклонилися пам’яті патріотів-крутянців, „Небесної сотні“ та воїнів, полеглих на східних кордонах України в боротьбі проти російських окупантів.

Коментарі закриті.