17 березня, 2017

Увесь світ відзначив Шевченкове свято

Українці США і представники Посольства України біля пам’ятника Тарасові Шевченкові у Вашінґтоні. (Фото: „Укрінформ“)

Аґенція „Укрінформ“ підготувала повідомлення про відзначення дня народження Тараса Шевченка в українських громадах світу. 

ВАШІНҐТОН

Українці США і представники Посольства України біля пам’ятника Тарасові Шевченкові у Вашінґтоні. (Фото: „Укрінформ“)

Українці США і представники Посольства України біля пам’ятника Тарасові Шевченкові у Вашінґтоні. (Фото: „Укрінформ“)

Українська громада США і представники Посольства України 9 березня вшанували 203-тю річницю з дня народження Тараса Шевченка. Церемонія, яка відбулася біля пам’ятника Кобзареві в центрі американської столиці, розпочалася спільною молитвою, яку виголосив Єпископ Української Католицької Церкви Іван Бура. Учасники церемонії поклали квіти біля пам’ятника Тарасові Шевченкові. До присутніх звернувся Посол України в США Валерій Чалий, який сказав: „Сьогодні ми робимо все можливе для звільнення України від окупанта. А допомагають нам дороговкази, які залишив великий Кобзар: гідність, воля й любов до Батьківщини“.

З промовою до присутніх звернувся президент Світового Конґресу Українців Євген Чолій. На церемонії читали вірші Кобзаря.


КИЇВ

В київському парку ім. Тараса Шевченка 9 березня відбулася акція „Global Shevchenko“, присвячена дню народження поета. Сотні киян одночасно зачитали вірш „В казематі“ („Мені однаково, чи буду)“.

Подібні читання в цей же час відбулися в Ризі, Одесі, Маріюполі, Луцьку, Івано-Франківську, Рівному, Житомирі, Ужгороді, Сумах, Хмельницькому, Чернівцях, Миколаєві, Буенос-Айресі, Баку, Празі та багатьох інших містах.

Учасники акції фотографувалися біля пам’ятників Т. Шевченкові у своїх містах. До цієї частини акції долучились понад 3,500 учасників з 25 країн світу та 132 населених пунктів України, зокрема, учасники з Азербайджану, Білорусі, Болгарії, Вірменії, Греції, Грузії, Данії, Йорданії, Канади, Китаю, Куби, Латвії, Литви, Македонії, Польщі, Росії, Румунії, Словаччини, Словенії, США, Угорщини, Франції, Хорватії та Чехії.

У Києві 10 березня, у Національному музеї Т. Шевченка презентували найбільше у світі видання „Кобзаря“. Розміри цієї книги становлять 2 метри у висоту і 1.5 метра у ширину. У книзі шість сторінок, на яких викладені найбільш знакові твори Т. Шевченка. У церемонії взяли участь посли Білорусі, Індії, Македонії, Мексики, Пакистану, Польщі. Під час урочистої церемонії була представлена виставка „Шевченко і Київщина“.


РИГА

9-10 березня в рамках всесвітньої акції „GlobalShevchenko“ українці разом зі своїми латвійськими друзями провели низку заходів, присвячених дню народження та дню смерті Великого Кобзаря.

Після фотографування біля пам’ятника Тарасові Шевченкові учасники події поклали квіти‚ зачитали вірш „В казематі“ та інші твори поета. Наймолодшою з учасників акції була Антоніна Рибіна з дитячого садка при Ризькій українській середній школі з віршем „Садок вишневий коло хати“.

10 березня в актовій залі Української школи в Ризі відбувся літературний вечір, організований спільно з місцевим Українським товариством „Дніпро“. Школярі читали вірші та співали пісні на слова поета. Також була проведена виставка витинанок.

Урочистості закінчилися 12 березня в Українській греко-католицькій парафії Преображення Господа нашого Ісуса Христа в Ризі. Після Літургії та Молитви за Україну відбувся вечір вшанування пам’яті Т. Шевченка.


ОТАВА

10 березня Канада приєдналася до всесвітньої акції „GlobalShevchenko“, присвяченої 203-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка. Незважаючи на морозну погоду та сильний вітер, українці зустрілися до спільної фотографії біля пам’ятника поетові у Отаві.


АТЕНИ

Українська громада Греції поклала квіти до пам’ятника Кобзареві. (Фото: „Укрінформ“)

Українська громада Греції поклала квіти до пам’ятника Кобзареві. (Фото: „Укрінформ“)

9 березня, з нагоди 203-ої річниці від народження Тараса Шевченка, українська громада Греції разом з представниками Посольства України, муніципалітетів міст Зографу і Мандра-Ідилія поклала квіти до трьох пам’ятників Кобзаря.

Пам’ятники встановлені на території української дипломатичної установи в Атенах, а також в парку Гуді Атен (муніципалітет Зографу) та на площі Грецько-української дружби в місті Мандра.


БУКАРЕШТ

Покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченкові в Букарешті. (Фото: „Укрінформ“)

Покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченкові в Букарешті. (Фото: „Укрінформ“)

Покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченкові відбулася 8 березня в центральному парку „Херестреу“.

У акції взяли участь представники Союзу українців Румунії, студенти українського відділення Букарештського університету, громадяни України, які тимчасово перебувають у Букарешті і працівники Посольства України в Румунії.

„Життя Великого Кобзаря є прикладом свідомого вибору людини, яка стала на нелегкий, наповнений випробуваннями шлях служіння українському народові“, – зазначив тимчасовий повірений у справах України в Румунії Євген Левицький.

Про творчий доробок Т. Шевченка говорили депутат парляменту Румунії від українських громадських організацій, заступник голови Союзу українців Румунії Михайло Трайста, голова Букарештського відділення Союзу українців Ярослава Колотило, головний редактор газети „Український кур’єр“ проф. Іван Робчук.


КИШИНІВ

Представники українських громадських організацій Молдови біля пам’ятника Кобзареві. (Фото: „Укрінформ“)

Представники українських громадських організацій Молдови біля пам’ятника Кобзареві. (Фото: „Укрінформ“)

Покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченкові відбулося на території гімназії ч. 8, яка носить ім’я Великого Кобзаря. У заході взяли участь представники українських громадських організацій Молдови, творча інтелігенція, учні та педагогічний колектив гімназії, а також дипломати Посольства України в Молдові.

Промовляв Посол України в Молдові Іван Гнатишин. Учасники зустрічі читали вірші та співали пісні на вірші Т. Шевченка і приєдналися до всесвітньої акії „GlobalShevchenko“.

Коментарі закриті.