7 квітня, 2017

Убивця Бандери у секретних документах КҐБ

Богдан Сташинський

Служба зовнішньої розвідки України виклала в інтернет сім томів „Справи оперативної розробки аґента КҐБ Богдана Сташинського“, який убив провідників ОУН Степана Бандеру та Лева Ребета. Розсекречені документи дають змогу відстежити методи роботи КҐБ, зрозуміти, як радянські спецслужби боролися з українським підпіллям, дізнатися, як навчали „аґентів“ та як фінансували утримання їхніх родин. Матеріяли справи Б. Сташинського („Олега-Тараса“), який 15 жовтня 1959 року зі спеціяльного пістолета вистрілив струменем розчину ціянистого калію в обличчя С. Бандери, відтепер доступні усім користувачам інтернету.

Перший том, зокрема, містить анкету та автобіографію аґента тогочасного Міністерства державної безпеки „Олега“ – Б. Сташинського. Також, у першому томі зібрані протоколи допитів Б. Сташинського від 1950 року, звіти про оперативне стеження та аґентурні записки за 1951 рік, аґентурні донесення „Олега“, пляни МҐБ щодо ліквідації членів ОУН, матеріяли спеціяльної перевірки Б. Сташинського для роботи за кордоном, довідки про перевірку його рідних, а також фотографії з особистого архіву Б. Сташинського „Олега“.

У матеріялах другого тому Б. Сташинський отримує нове аґентурне ім’я „Тарас“. Саме аґент під цим іменем фігурує у звітах про проникнення у націоналістичне підпілля з подальшим розсекреченням повстанських „боївок“, арештами та розстрілами. Розсекречені матеріяли показують як Б. Сташинського готували до нелеґальної роботи в Західній Німеччині, зокрема, як розробляли його „леґенду“ під ім’ям Мюллера, Франца, Йогана, Еріха. МҐБ відстежує і особисте листування „Тараса“.

Документ про грошові виплати батькам Богдана Сташинського.

Документ про грошові виплати батькам Богдана Сташинського.

Так із листів Б. Сташинського до батьків видно, що він переконує їх не підтримувати „самостійну“ і підпілля. Інакше, як пише Б. Сташинський, він уже вдруге не зможе врятувати рідних від „тюрми“.

Третій, четвертий, п’ятий томи „справи Сташинського“ демонструють, як наполегливо МҐБ-КҐБ готувало „Олега-Тараса“ для терористичних актів проти провідників української національно-визвольної боротьби, а з іншого боку як ретельно „пасли“ самого Б. Сташинського та його родину. У цих томах також є документи про реґулярне надання родині аґента „Олега-Тараса“ грошових сум у розмірі 400 рублів та розписки про їх отримання.

Шостий та сьомий том розсекречених Зовнішньою розвідкою України матеріялів справи „Олега-Тараса“ уже стосуються безпосередньо убивства С. Бандери та подальшої долі Б. Сташинського. Серед іншого, ці томи містять роздруківки радіопрограм Радіо Свобода та „Голосу Америки“, де мовиться про убивство С. Бандери та долю аґента КҐБ Б. Сташинського.

У сьомому томі є і пляни заходів КҐБ Української РСР у зв’язку із зникненням Б. Сташинського у 1961 році разом із його дружиною – німкенею Інґе Поль. Тоді Б. Сташинському дозволили приїхати до Східньої Німеччини на похорон маленького сина, але він втік у Західний Берлін.

Коментарі закриті.