23 грудня, 2016

Триває виставка до 90-річчя Катерини Кричевської-Росандіч

На відкритті виставки промовляє директор Музею української діяспори Оксана Підсуха. Праворуч від неї – Ірина та Дмитро Малакови.

КИЇВ. – 7 грудня в Музеї української діяспори відкрилася виставка „Liberty“, присвячена 90-річчю Катерини Кричевської-Росандіч – української та американської художниці, мецената, представниці художньої династії Кричевських.

Виставка познайомила киян з життям та творчістю видатної мисткині, а також оприлюднила унікальні історичні артефакти та вибрані роботи усіх представників художньої династії Кричевських. На виставці демонструються експонати з фондів Музею української діяспори, а також твори, світлини та родинні пам’ятки, які нещодавно були передані в Україну художницею і показані вперше.

Велику історичну та мистецьку цінність мають ранні замальовки України, створені художницею 1943 року в Києві, ще до еміґрації родини Кричевських. Її европейські та американські акварелі 1940-1980-их років відтворили життєвий та творчий шлях художниці. Для показу були відібрані взірцеві акварельні краєвиди Парижа, Венеції, Ню-Йорку, Чикаґо, в яких найбільш яскраво проступає вишуканий, багатий на нюанси почерк К. Кричевської-Росандіч.

Зрілий період творчості мисткині представлений роботами 1990-их років, створених під враженням відвідин України в 1993 році, повернення художниці на батьківщину після 50-річної розлуки.

Творча особистість К. Кричевської-Росандіч формувалась під безпосереднім впливом мистецької родини. Представлені в експозиції твори Василя та Федора Кричевських, батьків Василя (молодшого) та Олени Кричевських та дядька Миколи Кричевського дають змогу визначити спільний мистецький код Кричевських, зрозуміти глибокий культурний контекст, в якому зростала художниця.

„Без сумніву, однією із знакових рис усіх Кричевських є прагнення свободи – фізичної, духовної та мистецької. Саме це змусило три покоління видатної родини залишити батьківщину. Символічно, що загальну назву „Liberty“ мала група військово-транспортних американських кораблів, які доправляли біженців із повоєнної Европи до США. На одному із таких кораблів дісталась до Америки в 1949 році і Катруся Кричевська, – розповіла директор музею Оксана Підсуха. – Свобода – життєве і творче кредо Кричевської-Росандіч, світлої художниці та благородної і незламної жінки, якою вона залишається і сьогодні“.

На відкритті виставки гостей привітала по скайпу з Каліфорнії особисто К. Кричевська-Росандіч. Вона згадала роки навчання в Києві та свій дебют художниці на другій художній виставці в Києві, у 1943 році. „Почуваюся щасливою, що і зараз моя творчість цікава і потрібна Україні“, – сказала мисткиня.

З привітанням до гостей звернулась О. Підсуха, яка відзначила, що для неї особисто спілкуватись із К. Кричевською-Росандіч означає „торкатись найкращих сторінок української історії та культури“. Окрім мистецького таланту, К. Кричевська має ще й унікальні людські якості. -РосандічПротягом 25 років незалежности вона подарувала різним музеям України сотні творів представників родини Кричевських, – зазначила директорка музею.

На відкритті виступив також відомий києвознавець, музейник та друг К. Кричевської-Росандіч Дмитро Малаков. Він розповів про знайомство з художницею в 1943 році у Києві, про дружбу, яка пов’язувала його старшого брата Георгія та К. Кричевську, та про зворушливу зустріч через 50 років розлуки в незалежній Україні.

Виставка триватиме до 15 січня 2017 року.

Коментарі закриті.