5 серпня, 2016

Трамп може визнати Крим російським

ВАШІНҐТОН. – Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп в інтерв’ю з Джорджем Стефанопулосом на телеканалі ABC News 31 липня спробував пояснити свої погляди на анексію Криму Росією та її дії на Донбасі, що викликало обурення в Україні та нерозуміння в США.

„Якщо ми можемо мати хороші відносини з Росією і якби Росія допомогла нам позбутися ІД [Іслямської держави], то відверто кажучи, як на мене, йдеться про неймовірні суми грошей та життя та все інше, це було би позитивним моментом, а не неґативним моментом“, – сказав Д. Трамп.

Відповідаючи на питання, чому Республіканська партія послабила свою позицію щодо України, він зауважив, що особисто не причетний до цього, хоча і визнав, що його люди брали в цьому участь.

„Просто щоб ви зрозуміли: Путін не піде в Україну, гаразд?“, – зазначив Д. Трамп. Коли ж журналіст зауважив, що „він уже там“, мільярдер сказав: „Гаразд, певним чином він там, але там нема мене. Там Обама“.

У відповідь на слова журналіста: „Ви казали, що можете визнати анексію“, Д. Трамп сказав: „Люди в Криму, з того, що я чув, хотіли би більше бути з Росією, а не там, де вони були“. Він заявив, що розглянув би можливість визнання Криму російським.

Міністер внутрішніх справ України Арсен Аваков переконаний, що заява Д. Трампа про можливе визнання Криму російським свідчить про „діягнозу небезпечного марґінала. „І небезпечний він як для України, так і для США такою ж мірою. Не може марґінал, який потурає диктатурі Путіна, бути ґарантом демократичних свобод у США і світі“, – написав А. Аваков на своїй сторінці у соціяльній мережі Facebook.

За словами колишнього Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, останні коментарі Д. Трампа виходять за рамки будь-якої форми внутрішньої політичної кампанії. „Офіційний кандидат на президентських виборах США кинув виклик цінностям вільного світу, цивілізованого світового порядку і міжнародного права. Це навряд чи можна назвати невіглаством. Це є порушенням моральних і цивілізованих принципів“, – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Те, що Д. Трамп одного дня заявив про Крим, наступного дня може стосуватися уже будь-якої іншої частини світу – в Европі, Азії та Америці, вважає А. Яценюк.

Радник Гіларі Клінтон з питань політики Джейк Саліван назвав заяву Д. Трампа такою, що „лякає“: „У той час, як Трамп не опанував базові факти про світ, він освоїв тези Путіна по Крим“.

Раніше Д. Трамп заявив, що готовий розглянути визнання Криму частиною Росії і питання зняття санкцій у разі обрання на пост глави держави.

 

Коментарі закриті.