26 травня, 2016

Торкаємось людей милосердям 

З подарованим взуттям – доброволець Йосиф Винарчук з церкви св. Івана Хрестителя в Нюарку‚ Ню-Джерзі.

Нюарк‚ Ню-Джерзі. – У нашому світі є дуже багато убогости.  А коли ми намагаємося людям допомогти, не раз здається, що це лише маленька крапля у великому морі нестатків.  Але мала група у церкві в Нюарку‚ Ню-Джерзі довела, що теплом та підтримкою можна торкнутися багатьох.

2009 року зібралося кілька осіб при Українській католицькій церкві св. Івана Хрестителя та вирішили деяким парафіянам кожні два тижні привозити обіди, які добровольці самі варили, а інших відвідували на свята св. Миколая, св. Валентина і підтримували на дусі.

У Нюарку,  де вже протягом 109 років стоїть наша церква‚ мешкає багато бідних, покривджених долею людей. В центрі міста є римо-католицька церква, яка щодня  годує приблизно 800 голодних людей‚ а Церква св. Івана Хрестителя їх підтримує вже вісім років.

З часом ця група добровольців також зацікавилася допомогою Україні.  Спершу висилали дітям іграшки, потім почали збирати та висилати одяг. На даний час вислали понад 600 великих пачок у різні області України.  Але пакування одягу вимагало забагато зусиль‚ то добровольці звернули свою увагу в інші напрямки.

Коли надійшла вістка, що в Україні є велика потреба на інвалідні візки‚ то почали шукати між людьми уживаних візків.  Одного разу прийшов один парафіянин, який просив себе не називати, і сказав, що він купить 100 нових інвалідних візків‚ але за умови, що люди з громади за кожний його візок куплять ще один. На даний час вже вислали в Україну 450 інвалідних візків та сотні „ходунків“ і портативних туалетів.

Далі почали купувати годинники для сліпих. Спершу купували в Ню-Йорку‚ але дізналися, що дешевше було б придбати їх в Україні, то почали купували їх в Києві‚ також російськомовні, бо не можна було дістати україномовних. Одного дня о. Роман Сиротич з благодійної організації „Карітас-Київ“ запропонував, що він звернеться безпосередньо до фабрики-виробника годинників в Китаї. Домовилися‚ що при замовленні 5‚000 годинників, фабрика замість російської мови дасть українську.  На даний час громада Церкви закупила і за допомогою о. Р. Сиротича роздала близько 7‚000 годинників.

Юнак, американський скавт, дід якого був українського походження‚ запропонував, що у своїй громаді зробить збірку взуття для потребуючих людей в Україні, а вони‚ за його прикладом, зробили збірку у своїй громаді. Спільно зібрали 2‚000 пар взуття і стільки ж шкарпеток.

2016 рік оголошений Роком Милосердя і група добровольців при церкві св. Івана Хрестителя поставили собі ціль подарувати по 10 дол. 2,016 потребуючим особам в Україні.  Ця одноразова допомога принесе хоч маленьке полегшення, а найважливіше – підтримає людей на дусі, показуючи, що про них хтось пам’ятає та турбується.

Церква св. Івана вирішила звернутися до інших громад.  Якщо б хтось мав бажання приєднатися до цього доброго діла, ласкаво просимо висилати датки на адресу: St. John’s Ukrainian Catholic Church‚ 719 Sanford Ave.,  Newark, NJ 07106.  Добровольці церкви використають пожертви виключно на благодійні справи. 

Коментарі закриті.