1 квітня, 2016

Творімо українську експозицію музею!

Священики Караґанди та Павлодару розповіли у соціяльних мережах про недавнє свято з нагоди 10-річчя освячення Українського католицького храму у Караґанді. Але залишилося поза увагою надзвичайно важливе відвідування Музею політичних репресій в селі Долинці, що за 30 кілометрів від Караґанди. Цей музей в народі називають „карлаґовським“, тому, що він розгорнув свої експозиції в адміністративній будівлі колишнього управління таборами смерті „КарЛаґ“. Через тортури цих таборів пройшло понад 1 млн. політичних в’язнів, серед них понад 53 тис. українців.

Пишаюся тим, що до появи цього музею причетний наш побратим з США, ветеран, довголітній голова Ради Оборони і Допомоги Україні Українського Конґресового Комітету Америки Іван Буртик, який, дізнавшись, що останню будівлю, яка залишилася від таборів смерти, плянують зруйнувати та розпродати будівельні матеріяли, звернувся особисто до Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, відвідав керівництво Караґандинської области, наголошуючи, що там повинен бути музей, інакше нас не зрозуміють нащадки, як в Україні так і в Казахстані. І це вплинуло. Відповідь тому – сьогоднішній музей. Щоправда, І. Буртик наполягав, що в музеї повинні бути і експозиції окремо по кожній нації, адже відомо, як патріотично поводилися українці, які були активом опору вбивцям. Але ще є діти та онуки вбивць, то їхні прізвища не бажали оприлюднювати.

Справи колишніх в’язнів плянували знищити. То І. Буртик став апелювати до української влади, щоб забрати справи українців. Але прибічники Віктора Януковича перешкодили у цьому.

Сьогодні І. Буртик бідкається, щоб музей розширити (є вільні кімнати) завдяки експонатам українських в’язнів. Він має в своїй електронній базі близько 25 тис. особових справ колишніх політв’язнів і не перестає звертатися до українців в Україні та за її межами з проханням надсилати до музею спогади та експонати, котрі ще збереглися. Ось електронна адреса І. Буртика: [email protected]. Може, комусь знадобиться.

голова Асоціяції
„Українці Казахстану“,

Павлодар‚ Казахстан

Коментарі закриті.