15 вересня, 2016

Творців документальної стрічки “Зима у вогні” нагородили спеціяльними нагородами Американської телеакадемії

Автори документального фільму „Зима у вогні” з нагородою телеакадемії „The Television Academy Honors“. (Фото: Український кризовий медія центр)

КИЇВ. – 23 серпня кіномистці команди, яка працювала над документальною стрічкою „Зима у вогні”, отримали спеціяльні нагороди Американської телеакадемії „The Television Academy Honors“.

„Вперше Голівуд не лише відзначає значення фільму на світовій арені і його вклад у сьогодення, але й відзначає команду, яка  його створила. Вперше в історії Телеакадемія відзначає інтернаціональний склад команд – Британії, України і США. Це символ того, що в Україні є кіно, є талановиті молоді люди, здатні показати, що вони разом, як це було на Майдані. Що можна зібратися і перемогти, довести, що кіноіндустрія України не гірша за голлівудську”, – заявив Євгеній Афінієвський, творець картини, вручаючи нагороди українській частині команди під час прес-брифінґу в Українському кризовому медія-центрі.

„Це фільм-реквієм тим, хто загинув на Майдані, це фільм про доблесть українського народу, це фільм-історія про Україну як самобутню незалежну державу, – заявив Володимир Голушков, представник DI laboratory „Компанія Кінотур”. – Я дуже вдячний усім операторам, які стояли на Майдані – вони створили унікальні кадри, які увійшли в історію. Також я дуже вдячний професіоналам, які брали участь у фільмуванні, тому що спільними зусиллями ми досягли такого результату”.

„Над цим фільмом працювали стільки людей, що це фактично народне кіно, з чим я і вітаю авторів”, – додав Сергій Нерепін, перший заступник голови Державного аґентства України з питань кіно.

Є. Афінієвський нагадав, що фільм збирали із сотень відео, знятих різними операторами у різний час – деякі на звичайні мобільні телефони, деякі на професійні камери.

„Коли ми ставили першу камеру на Майдані для цілодобової трансляції, у нас і думки не було, що з цього буде. Але ми розуміли, що знімати потрібно”, – згадує Ліна Клебанова, творець картини.  „Ми правдиво задокументували всі 93 дні становлення нової України, гідність усієї нашої нації від верху до низу, у всьому її соціяльному розмаїтті”, – зазначила оператор Галина Садомцева. Сім операторів за цей час отримали поранення, одного разу ґраната розірвалася під ногою прямо у прямому етері. У Г. Садомцевої уламок‚ який вона жартома називає „привіт від Майдану”, з ноги вийняли лише три місяці тому.

„Це вперше в історії України і світовій історії картину такого маштабу зняли з людьми, які приєдналися до нас. Таких зйомок, зусиллями професіоналів і аматорів, немає і не було ніде, і ми раді, що це вдалося і це вже визнано, що вони розуміють, наскільки вагоме суспільне і соціяльне значення має цей фільм”, – зазначила Л. Клебанова.

21 листопада, у третю річницю початку Евромайдану, відбудеться українська прем’єра фільму „Зима у вогні” на 5-му каналі. „Цей фільм треба було б показати депутатам в українському парляменті як нагадування, що народ – це сила. Сподіваюся, одного дня це трапиться”, – зазначив Є. Афінієвський. Він розповів також, що стрічка номінована на „Creative Arts Emmy Awards“.

 

Коментарі закриті.