3 березня, 2017

Твори Тетяни Яблонської показали в Ізраїлі 

Організатори і учасники виставки Тетяни Яблонської. (Фото: Ісай Фуксман)

БАТ-ЯМА, Ізраїль. – В Українському культурному центрі від 15 лютого до 8 березня триває виставка робіт відомої художниці Тетяни Яблонської, присвячена 100-річчю від дня її народження.

Т. Яблонська народилася в Смоленську 24 лютого 1917 року в родині художника, графіка і викладача словесности Ніла Яблонського. У 1928 році сім’я переїхала в Україну, спочатку в Одесу, потім в Кам’янець-Подільський, а далі до Луганська, де Т. Яблонська закінчила семирічку і поступила в Київський художній технікум.

Потім вона стала студенткою і закінчила факультет живопису Київського державного художнього інституту в майстерні проф. Федора Кричевського. Протягом її творчого життя відбулося понад 30 персональних виставок на батьківщині і за кордоном: у Брюсселі, Лондоні, Будапешті.

Т. Яблонська – лавреат багатьох премій, Герой України. Багато років вона працювала в Київському державному художньому інституті, серед її учнів багато відомих художників України. Про це присутнім розповіла одна з організаторів виставки директор Одеського будинку-музею Миколи Реріха Олена Петренко. Ініціятором виставки стало Посольство України в Ізраїлі.

15 лютого, на відкритті вечора, присвяченого життю і творчості Т. Яблонської, виступили радник з питань культури посольства Марина Панченко та ізраїльський художник Андріян Жудро, який допоміг підготувати виставку. Присутні подивилися на документальний фільм кіно про Т. Яблонську.

В останні роки життя мисткиня була прикута до інвалідного крісла, але продовжувала малювати. У день смерти, 17 червня 2005 року, вона намалювала свою останню картину „Дзвіночки“, ніби посилаючи усім через бузковий дзвін квітів дзвін своєї власної душі. Вона була щедрою на добро і талант.

Коментарі закриті.