14 квітня, 2017

Тараса Шевченка вшанували у Ню-Йорку

НЮ-ЙОРК. – 4 березня українська громада відзначила Шевченківські дні науковою конференцією, улаштованою заходами наукових установ і дійством Українського драматичного театру під керівництвом Івана Бернацького.

Наукова коференція відбулась у приміщенні Наукового Товариства ім. Шевченка (НТШ). Співучасниками були НТШ, Українська Вільна Академія Наук (УВАН) й Український Науковий Інститут Гавардського Університету.

Голова НТШ Григорій Грабович привітав учасників вечора й доповів на тему „Становлення рецепції Шевченка. 1861 рік“. Він підніс товсту книгу, яка щойно зявилась друком, а це його найновіша праця про Тараса Шевченкa. Тобто все, що написано про Т. Шевченка: статті, рецензії і все інше, що появилось російською, польською, українською й іншими мовами до 1861 року, себто до смерти Т. Шевченка. Доповідач розгорнув широку панораму відгуків, згадок і рецензій на творчість Т. Шевченка.

Олександер Боронь з Інституту літератури ім. Т. Шевченка Національної Академії Наук України доповідав на тему „Шевченкова псевдонаречена Анна Шарикова – вигадки і факти“. А. Шарикова нібито походила з селянського роду і їй подобався Т. Шевченко. Доповідач довів, що ця історія була літературною вигадкою.

Тамара Гундорова з цього ж інституту доповідала на тему „Циганерія як матриця „іншого“ в українській літературі: Тарас Шевченко й Ольга Кобилянська“. Вона розповіла про життя циган в Україні. Тема циган виразно помітна у творчості Т. Шевченка, не тільки в поетичній, але й в художній. Коли виникали якісь проблеми, то звертались до циганки. Це зокрема видно у творі О. Кобилянської „У неділю рано зілля копала“.

Aпогеєм конференції був виступ поета Василя Махна на тему „Скиньте з Шевченка шапку: поетичний образ Шевченка в українській поезії (Антонич, Драч, Римарук)“. В. Махно накреслив образи Т. Шевченка у творчості згаданих поетів і не тільки. Згадав кінофільми про Т. Шевченка. Але досі немає біографічного роману, який показав би поета, як глибоко думаючу політичну, ґльобальну людину

На завершення конференції голова УВАН Альберт Кіпа зробив підсумки і дещо розповів про історію УВАН.

12 березня молоді, талановиті актори Українського драматичного театру під керівництвом Народного артиста України І. Бернацького представили дійство з допомогою музичних звукозаписів, за якими доглядав Станіслав Терентьєв, а за світлові ефекти відповідала Ніна Терентьєва.

Прелюдією звучало Тарасове прохання – „Як умру, то поховайте“. Далі були вступне слово Аскольда Лозинського, молитва Владики Павла Хомницького і водночас його слово про поета.

Дійство почалось після заповідження Оксани Ізбянської. Актори виходили в українських народних строях-вишиванках. Виступили Ольга Панько, Петро Лотоцький, І. Бернацький, Христина Місюк. Прозвучали „Три душі“ у виконанні Лідії Шульц, Христини Рябокінь й Олени Пікунової, „Три ворони“ у виконанні О. Панько, Любови Пилипонюк і Зоряни Бабій, „Три лірники“ у виконані І. Бернацького‚ Володимира Курила і Сергія Тарновецького. У дійстві брали участь Людмила Грабовська, Володимир Левицький Юрко Михайлів, В’ячеслав Циганець, Катерина Яворська й інші. У фіналі вечора прозвучали твори Т. Шевченка у виконанні І. Бернацького, П. Лотоцького та цілого колективу. Авдиторія відгукнулась щедрими оплесками.

Коментарі закриті.