3 лютого, 2017

Сяяла „Пластова свічечка“ 

Вифлеємський вогонь запалили всі пластуни. (Фото: Борис Павлюк, старший)

ДЖЕНКІНТАВН, Пенсильванія. – Традиційна „Пластова свічечка“ Станиці Філядельфія відбулася 14 січня в приміщенні Українського Oсвітньо-Kультурного Центру (УОКЦ) у Дженкінтавні. Пластуни з’єдналися з пластунами усього світу, щоб відзначити Різдво Христове символічною свічечкою і поділитися Вифлеємським Вогнем миру, який прибуває з Вифлеєму і який передає в США пластовий курінь „Ті, що греблі рвуть“.

Жіночий курінь Уладу пластових сеньйорів, „Спартанки“ підготував традиційний різдвяний стіл, на якому були ікона, пшениця, калач, і просфора. Назначена бунчужна свята Ліда Кернз відкрила „Свічечку“ збіркою, колядою „Бог Предвічний“, та пластовим гимном.

Були присутні духовенство, пластуни, численні батьки та запрошені представники громадських організацій. Писар Маркіян Бойко прочитав наказ, в якому привітав Митрополита Української Католицької Церкви Стефана Сороку, протоєрея Тараса Науменка з Української православної катедри св. Володимира, голову Головної Пластової Булави (ГПБ) Марту Кузьмович, голову Крайової Пластової Старшини (КПС) Канади Богдана Колоса, представника КПС США, Крайового коменданта юнацтва Андрія Зварича та членів Крайового проводу та Ради США.

Привітали директорку „Нашої Української Рідної Школи“ Ольгу Костів, та голову УОКЦ Андрею Жаровську. Вісім новачок та вісім новаків одержали свої жовті хустки. Шість юначок та 12 юнаків стали прихильниками куреня. Відзначено юнаків та юначок, що успішно провели Орликіяду, здобувши другі місця за виготовлення експонатів, а також батьків за допомогу

Голова ГПБ М. Кузьмович надала Туні Білик-Шатинській найвищий ступінь пластового сеньйорату – керівництва за її віддану пластову працю. Надано признання довголітньому голові Пласт-Прияту Василеві Кузіву за його невпинну працю протягом багатьох літ у філядельфійській станиці.

Святкове слово до молоді та батьків виголосив станичний Марко Чума. Він пояснив значення „Пластової Свічечки“ та злуку з усіма пластунами в одну велику родину.

„Свічечку“ привітав та благословив просфору Митрополит С. Сорока. Відтак „Спартанки“ винесли посвячену просфору всім пластунам, батькам та гостям, при співі традиційних колядок.

На завершення свята передано Вифлеємський вогонь до запалення всім пластовим уладам, батькам та гостям. Лунали привіти-віншування від о. Тараса Науменка, поодиноких куренів, пластового проводу, ланки батьків та запрошених гостей.

Мелодійна колядка у виконанні дуету сестер Турчин заохотила всіх долучитись до дальшого співу різдвяних колядок при численних свічечках, символічною злукою з Новонародженим Ісусом та всіма пластунами світу.

На заклик бунчужної закрито свято новацьким гимном „Ми, діти українські“ та молитвою-колядкою „Славу Богу заспіваймо, честь Сину Божому, і Пану нашому, поклін віддаймо“.

Нові члени пластового новацтва одержали жовті хустки. (Фото: Борис Павлюк, старший)

Нові члени пластового новацтва одержали жовті хустки. (Фото: Борис Павлюк, старший)

Коментарі закриті.