19 травня, 2016

США підтримують кримських татар

Чимало журналістів зверталися до Посольства США в Україні за коментарем з нагоди роковин депортації кримських татар. До редакції 18 травня надійшов вміщений нижче публічний коментар речника Посольства США в Україні Джонатана Леллі.

Ми разом з кримськими татарами та всім народом України відзначаємо печальні роковини насильницької депортації понад 230 тис. татар з їхньої Кримської батьківщини в 1944 році.

Сьогодні, за російської окупаційної влади в Криму, кримські татари, як і раніше, зазнають дискримінації та репресій. З початку російської окупації у 2014 році майже 10 тис. кримських татар змушені були покинути півострів. А ті, хто залишився зазнають утисків, у тому числі неправомірних допитів, побиття, свавільних арештів та обшуків поліцією їхніх домівок і мечетей. Таке брутальне порушення прав має припинитися.

Ми особливо стурбовані недавнім арештом заступника глави кримськотатарського Меджлісу Ільмі Умерова. Ми закликаємо Російську Федерацію скасувати рішення щодо визначення Меджлісу як „екстремістської“ організації і зняти заборону на діяльність цього демократичного інституту, накладену владою, що де-факто здійснює контроль над територією Криму.

Ми засуджуємо окупацію й анексію Криму Росією, яких ми не визнаємо, і закликаємо до їх припинення. Ми дуже чітко висловлюємо свою позицію Росії: наші санкції, запроваджені через Крим, залишатимуться чинними, поки Москва не поверне контролю над Кримом Україні.

Ми знову підтверджуємо нашу підтримку суверенітету України та її територіяльної цілісности, а також рішучу підтримку прав усіх жителів України, в тому числі й Криму.

Коментарі закриті.