24 березня, 2017

США засуджують російську окупацію Криму

Виконуючий обов’язки речника Державного департаменту США Марк Тонер 16 березня зробив вміщену нижче заяву про підтвердження підтримки Сполученими Штатами суверенної і цілісної України на третю річницю проведеного Росією кримського „референдуму“.

Три роки тому Росія вторглася до Криму і окупувала його. Потім Росія влаштувала незаконний референдум, на якому жителі Криму примусово мали зробити свій вибір, в той час як важко озброєні іноземні військові формування окупували їхню територію. Сполучені Штати не визнають ні російський „референдум“ від 16 березня 2014 року, ні російську спробу анексії Криму та подальше порушення міжнародного права. Ми знову підтверджуємо свою прихильність суверенітетові і територіяльній цілісності України.

За останні три роки російська окупаційна „влада“ в Криму розгорнула кампанію придушення інакомислення. В окупованому Росією Криму моніторинґ дотримання прав людини задокументував насильницькі зникнення, позасудові вбивства, тортури і каральні психіятричні госпіталізації. Кримські татари, етнічні українці, проукраїнські активісти і незалежні журналісти піддавалися політично мотивованими переслідуванням і продовжують стикатися з постійними репресіями. Російська окупаційна „влада“ примусила замовкнути і закритися неурядові організації і незалежні засоби масової інформації, постійно відмовляє міжнародним спостерігачам у доступі на півострів. Ми закликаємо Росію припинити свої спроби придушити свободу слова, мирних зібрань, асоціяцій і релігії.

Крим є частиною України. Сполучені Штати знову засуджують російську окупацію Криму і закликають до її негайного припинення. Наші санкції, пов’язані з Кримом, будуть залишатися в силі, поки Росія не поверне контролю над півостровом Україні.

Коментарі закриті.