21 квітня, 2017

СУА нагородили в конкурсі „Благодійна Україна“

Зустріч представниці суспільної опіки Союзу Українок Америки в Україні д-ра Марії Фуртак (в центрі) і голови Житомирської організації Союзу Українок Олени Власенко з Мариною Порошенко (зліва) започаткувала розмову про проєкт реабілітаційного шпиталя в Житомирі.

КИЇВ. – 29 березня переможцем національного конкурсу „Благодійна Україна“ в номінації „Допомога з-за кордону“ став Союз Українок Америки (СУА). Головну нагороду конкурсу – „Ангел добра“ представницям СУА вручила Віце-прем’єр-міністер з питань европейської та евроатлантичної інтеґрації України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

На церемонії нагородження у колонній залі Київської міської державної адміністрації серед багатьох гостей були присутні представники п’яти релігійних конфесій України, дружина Президента України Марина Порошенко, голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду „Україна 3000“ Катерина Ющенко, Міністер культури Євген Нищук, Міністер освіти і науки Лілія Гриневич, директор видавництва „АБАБАГАЛАМАГА“ Іван Малкович, провідник гурту „Мандри“ Сергій Фоменко, громадські й культурні діячі.

Представниця Союзу Українок Америки Марія Фуртак (зліва) і голова Житомирської організації Союзу Українок Олени Власенко з головною нагородою національного конкурсу „Благодійна Україна“  – „Ангелом добра“.

Представниця Союзу Українок Америки Марія Фуртак (зліва) і голова Житомирської організації Союзу Українок Олени Власенко з головною нагородою національного конкурсу „Благодійна Україна“  – „Ангелом добра“.

Творячи понад 90 років добрі справи для України, союзянки ніколи не думали за похвалу чи винагороду. Вони дбали про збереження української культурної спадщини в діяспорі, створили Український Музей в Ню-Йорку, підтримували політв’язнів, представляли правду про Україну, пишучи листи і звернення до президента і сенаторів США, беручи участь в заходах ООН, Національній Раді Жінок США. Коли стала можливою безпосередня допомога Україні, СУА розпочав працю над проєктами, що торкаються складних проблем, які не вирішувалися в Україні через брак фондів або розуміння їх важливости.

Крім проєктів суспільної опіки – фінансової і матеріяльної підтримки дитячих будинків і дітей-сиріт України, літніх, знедолених людей та сімей, які не можуть дозволити собі необхідну медичну допомогу, СУА спонзорує і передає світовий досвід в рамках гуманітарних програми, які раніше не існували в Україні.

СУА став головним жертводавцем Інституту психічного здоров’я та травмотерапії „Простір надії“ при Українському Католицькому Університеті (УКУ), який надає щодня безоплатні психологічні послуги постраждалим від війни та став центром освітних іновацій, вперше запровадивши світові практики психотерапії.

СУА спонзорував освітній проєкт „Лікарі об’єднуються заради допомоги дітям“ на чолі з д-ром Генадієм Фузайловим з Бостону.

Заснування в 2012 році лекторію жіночих студій в УКУ створило майданчик для дослідження і поширення знань про жінок в усіх ділянках громадського, наукового, літературного життя.

За останні три роки війна з Росією спричинала тяжку гуманітарну ситуацію в Україні. В рамках програми СУА „Допомога жертвам української війни гідности“ союзянки висилають гроші, одяг, ліки пораненим воякам і їх сім’ям, сім’ям загиблих, іграшки для дітей-сиріт, медичне устаткування, медикаменти шпиталям, де лікують поранених, спонзорують табори для дітей переселенців, сімей військових. В рамках акції СУА „Адоптуй сім’ю загиблого героя“ 12 відділів СУА щоквартально передають 300 дол. для вдів з сиротами.

Стипендійна акція СУА цього року відзначатиме своє 50-річчя. Якщо до 1991 року її стипендіятами були українці Польщі, Бразилії, Арґентини, Румунії, інших країн, де живуть українці, то як тільки відкрилась можливість допомагати потребуючим дітям в Україні, СУА поширив цю акцію і в Україні.  Серед стипендіятів минулих років – чемпіонка світу з шахів Марія Музичук, співак французької опери Василь Сліпак, який добровольцем пішов на війну і посмертно нагороджений званням Героя України, ректор УКУ о. Богдан Прах.

У 2017 році Україна вперше на державному рівні відзначила доброчинну працю СУА. „Це визнання є великою честю для союзянок, підтвердженням, що багатолітні мрії, віра і праця нас і попередніх поколінь української діяспори не були даремними – тепер усі українки працюють разом, щоб Україна стала могутньою і справедливою державою“, – сказала голова СУА Маріянна Заяць.

Для участи в цьогорічному конкурсі „Благодійна Україна“ було подано 744 заявки в 15 основних, трьох індивідуальних та чотирьох спеціяльних номінаціях. Конкурентами СУА у номінації „Допомога з-за кордону“ на останньому етапі конкурсу були „Карітас“ (Польща) і Координаційне бюро Турецького аґентства із співробітництва та координації в Україні.

СУА об’єднує 70 відділів в США. Партнерами є численні українські і американські інституції Америки, які безкоштовно або зі знижками надають приміщення, розміщують рекляму, допомагають в проведенні акцій,  пересилають гуманітарну допомогу.

Мета СУА – не тільки підтримати матеріяльно потребуючих, але і долати безнадію серед простих людей, показуючи, що не все продається і купується, що є діяльне співчуття, що спільними зусиллями Україна переможе і стане чудовою країною для всіх її мешканців.

Орися Сорока – заступниця голови 137-го Відділу СУА в Кліфтоні, Ню-Джерзі.

Коментарі закриті.