15 червня, 2016

Студентам вручені стипендії від УНСоюзу, діяспорних організацій

Учасники вручення стипендій і ґрантів від української діяспори. (Фото: Євген Мальчик)

ОСТРОГ, Рівненська область. – У Національному університеті „Острозька академія” 7 червня відбулося вручення стипендій і ґрантів від української діяспори студентам та аспірантам. Близько 50 студентів, батьки яких перебувають у зоні бойових дій, отримали персональні ґранти від Українського Народного Союзу, а також від Українсько-американської громадської фундації при Українській Федеральній Кредитовій Спілці (Рочестер, Ню-Йорк).

10 студентів отримали стипендії Фонду ім. Володимира Кузя „За здоровий спосіб життя” (Канада), 36 отримали персональний ґрант Фонду ім. Дарії Муцак-Ковальської та Михайла Ковальського (Канада). Ґрант призначається студентам бакалаврської або маґістерської програми університету, які мають високе почуття національної гідности та патріотизму, ведуть і пропаґують здоровий спосіб життя і відзначилися активною участю у громадському, суспільно-політичному житті та науковій діяльності університету.

Стипендії і ґранти вручали почесний академік Острозького академічного братства, племінниця засновника Фонду ім. В. Кузя Віра Маланчій, учень і вихованець В. Кузя, голова Пласту в Канаді, член клюбу спортивного орієнтування, заступник директора середньої школи Богдан Колос та кандидат юридичних наук і довголітній друг Острозької академії Роксолана Лемик.

„Дуже приємно, що ваш університет росте і розвивається. Я впевнений, що й надалі будуть зміни і все тільки кращатиме”, – сказав Б. Колос.

Богдан Колос вручає ґрант студентові гуманітарного факультету Дмитрові Байді.

Богдан Колос вручає ґрант студентові гуманітарного факультету Дмитрові Байді.

Ректор Ігор Пасічник висловився про важливість підтримки дітей воїнів та безпосередньо учасників бойових дій на сході України: „Варто підкреслити важливість допомоги від УНСоюзу та Українсько-американської фундації у Рочестері. Хочу персонально подякувати президентові фундації Тамарі Денисенко і президентові УНСоюзу Стефанові Качараєві. Ваша підтримка надзвичайно важлива для університету і для кожного студента. Ви вкладаєте частинку вашої душі, що й надалі жевріє у кожному спудеї університету”.

Висловив подяку учасник бойових дій, викладач катедри політології університету Сергій Кардаш: „Від імени усіх працівників академії, котрі брали участь у підступній неоголошеній війні зі сторони Російської Федерації хочу висловити щиру подяку Українсько-американській фундації при Українській Федеральній Кредитовій Спілці у Рочестері. Мені здається, що в наш складний час, який ми сьогодні переживаємо, мирне небо над головою і синьо-жовтий стяг об’єднують людей на спільну боротьбу. А підтримка з-за кордону свідчить, що українська душа є безмежною, вона не має кордонів і поширюється на весь світ. Як на мене, завдяки вашій підтримці наша держава вистояла і буде квітнути завжди”.

Цього ж дня відбулося нагородження переможців VІ Всеукраїнського конкурсу для студентської та учнівської молоді „Творчість Уласа Самчука у вимірі українського сьогодення”. Зі словом до гостей звернулася проректор навчально-виховної роботи університету, доктор психологічних наук, проф. Руслана Каламаж:

„Щиро хочу подякувати панству Оксані та Ярославові Соколикам за фонди, завдяки яким відбувається конкурс уже 10 років поспіль в академії. Цього року темою конкурсу була „Творчість Уласа Самчука у вимірі українського сьогодення”. Учасниками конкурсу стали учні та студенти з Рівненської, Хмельницької, Івано-Франківської, Волинської та Херсонської областей”.

В. Маланчій приїздить з Канади вручати нагороди вже 19-ий рік. „Одна з причин, чому ми приїжджаємо сюди впродовж багатьох років – це те, що своєю присутністю ми хочемо сказати, що ми Україну дуже любимо і хочемо, щоб тут все було якнайкраще”, – сказала В. Маланчій.

Наприкінці учасники події зібрали грошову допомогу для студентки першого курсу спеціяльности „Релігієзнавство і філософія” Вікторії Кичук.

Коментарі закриті.