26 жовтня, 2016

Страхова медицина буде з 2017 року

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун (в центрі) під час зустрічі в Українському кризовому медія-центрі.

КИЇВ. – Систему охорони здоров’я необхідно не реформувати, а повністю змінювати. Неможливо реформувати те, що не працює. Про це 21 жовтня в Українському кризовому медія-центрі заявила виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Серед пріоритетів – спрямування фінансування на пацієнта, а не на медичний заклад, доступність ліків, уніфіковані протоколи надання медичної допомоги, розвиток громадського здоров’я та, головне – страхова медицина. „Сьогодні в Україні 99 відс. бюджетного фінансування йде на лікування і лише 1 відс. – на профілактику. Ми хочемо змістити акцент. Так, треба лікувати хворих, але краще щоб люди не хворіли, щоб могли працювати, платити податки, і було більше грошей лікувати тих, хто захворів“, – зазначила У. Супрун.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка, в Україні витрати на медичні послуги посідають перше місце серед причин, чому людина падає за межу бідности. „Нам необхідно перейти від радянської моделі утримання медицини і обіцянок, що вона буде безкоштовною, а по факту лікувати людей нема за що, до чітких зобов’язань щодо обсягу медичної допомоги, яку вона буде покривати вам у випадку хвороби. Це і є страхова модель, – сказав він. – Головне – змінити підхід. Нарешті оплачувати послугу у випадку хвороби, а не просто роздавати лікарням всім потрошку і всім мало“.

Почати треба з 2017 року на рівні первинної допомоги: сімейні лікарі, терапевти, педіятри. Пацієнт може обирати, до кого йти без територіяльної прив’язки. Платню лікарям сплачуватиме страхова аґенція, куди люди зробили внески. Лікарі при цьому мають бути незалежними, можуть утворювати медичні практики та самі обирати собі умови, які є зручнішими для пацієнтів. Міністерство охорони здоров’я наполягає на впровадженні уніфікованих протоколів надання медичної допомоги: однакова якість для всіх медичних закладів, інститутів, областей, що ґрунтується на міжнародних стандартах.

У реґіонах запрацюють Центри громадського здоров’я. Їхня мета –  збирати статистику, слідкувати за профілактикою, ходом імунізації та загальним здоров’ям нації.

 

Коментарі закриті.