10 березня, 2017

„Стратфор“ остерігає про російську загрозу

Приватна американська розвідувально-аналітична компанія „Стратфор“ оприлюднила 2 березня звіт про загрози з боку Росії сусіднім до неї країнам. Експерти кажуть, що Україна, Молдова і Білорусь є географічно відкритими для Росії і практично не мають бар’єрів, котрі б відокремлювали їх від неї. Ці країни історично значно більш інтеґровані у взаємини з їхнім великим східнім сусідом, і жодна з цих держав на цей час не є членом Европейського Союзу чи НАТО. Це означає, що цим країнам випало пережити значно динамічніші зміни в їхній зовнішній політиці з огляду на геополітичні зміни, що зараз відбуваються на Заході.

У звіті „Стратфор“ йдеться про те, що країна, яка викликає найбільше побоювання за її долю, – це Україна, яка є чи не найбільш стратегічно важливою країною з усього пострадянського простору як для Москви, так і для Заходу.

Зазначається, що НАТО посилило власний тил завдяки розміщенню своїх військ у країнах Балтії і Польщі на напівпостійній основі. Утім, ці країни перебувають в складному становищі, оскільки вони не мають певности в прихильності до них саме цієї організації, яку новий Президент США Дональд Трамп назвав зашкарублою.

Це спонукало Польщу і Балтію розвивати реґіональну співпрацю у сфері безпеки поряд з членством у НАТО. Співробітництво ці країни відбудовують шляхом розширення військових з’язків з країнами Північної Европи: з такими, як Швеція і Фінляндія, а також з сусідньою Україною. Такі зусилля будуть активовуватися в найближчі кілька місяців і впродовж наступних років, оскільки ці країни прагнуть здобути ґарантовану підтримку в разі відсторонення від них НАТО і особливо США.

 

Коментарі закриті.