23 листопада, 2016

Створено Центр практичної допомоги захисникам України „Axios“

Патріярх Київський і всієї Руси-України Філарет на відкритті Центру практичної допомоги захисникам України „Axios“. (Фото: Михайло Омельян)

КИЇВ. – 15 листопада в Київській православній богословській академії, що на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, в рамках круглого столу „Виклики та перспективи повернення захисників України в мирне життя“ відбулася презентація Центру практичної допомоги захисникам України „Axios“.

У заході взяли участь Патріярх Київський і всієї Руси-України Філарет, Патріярший намісник, Митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній‚ начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України, генерал-майор Олег Грунтковський‚ меценат Андрій Мацола, захисники України та капеляни.

Учасники круглого столу порушили актуальні питання повернення демобілізованих військовослужбовців в соціяльне та професійне життя, а також обговорили складнощі, пов’язані з їхньою адаптацією та реінтеґрацією. Зокрема, під час зустрічі було акцентовано увагу на те, що сьогодні вже понад 250 тис. українців взяли участь у військовому конфлікті на сході.

Повертаючись з війни, вони, на жаль, продовжують боротьбу – хтось бореться з війною всередині себе, долаючи психологічні складнощі; хтось відстоює власні права на державну допомогу та заслужені пільги; хтось починає шукати себе в нових умовах; проте всі вони прагнуть достойного мирного життя для себе та своїх родин.

Допомогти захисникам України прийняти та подолати ці виклики можна лише об’єднавши зусилля Церкви, армії та свідомих українців – впевнені учасники круглого столу. Саме тому в Києві розпочав роботу Центр практичної допомоги захисникам України, місія якого – підтримати починання та відкрити нові перспективи перед демобілізованими українцями та членами їхніх родин.

Капелян протоєрей Костянтин Лозинський на презентації.

Капелян протоєрей Костянтин Лозинський на презентації.

Фахівці Центру „Axios“ проаналізували досвід різних країн, громадяни яких брали участь у бойових діях. Виявляється, що швидкому повноцінному поверненню до мирного життя сприяють два фактори – розуміння й підтримка сім’ї та улюблена справа. Команда Центру зосередили свої зусилля саме на цих двох напрямках роботи. Допомогу ветеранам та їхнім рідним в Центрі надають найкращі психологи, а також капеляни, які працюють задля відновлення душевної та духовної рівноваги українських захисників.

Учасники зустрічі висловили свою готовність спільно працювати заради добробуту та щастя захисників України, зробили перші кроки для цього – напередодні зустрічі було підписано Меморандум про співпрацю між Генеральним штабом та Центром. Відтепер Генштаб сприятиме поширенню інформації про підтримку, яку Центр готовий надати колишнім бійцям.

Місію Центру схвалив Патріярх Філарет. Він зазначив, що за два роки майже 400 капелянів Київського Патріярхату несли свою службу поряд з українськими воїнами. Повертаючись у свої єпархії, вони продовжують спілкування з демобілізованими бійцями та підтримують їхні родини.

Коментарі закриті.