22 вересня, 2016

Створено фонд Павла Дорожинського 

Гості на відкритті виставки з архіву Павла Дорожинського.

 

Гості на відкритті виставки з архіву Павла Дорожинського.

Гості на відкритті виставки з архіву Павла Дорожинського.

КИЇВ. – 3 серпня у читальній залі Центрального державного архіву закордонної україніки відбулась презентація колекції документів, бібліотеки та меморіяльних предметів „Шляхетний дар Батьківщині“ з архіву Павла Дорожинського, присвячена та 25-ій річниці незалежности України. За заповітом батька документи передали до архіву його доньки Оксана-Віра та Ляриса-Наталія Струк. Усього до архіву передано 13,201 документ, 2,314 друкованих видань та 40 музейних предметів.

На презентацію завітали представники громадськости, духовенства, центральних державних архівів, наукових та освітніх установ, засобів масової інформації. Хор „Гомін“ та ансамбль „Жайворонок“ виконали стрілецькі пісні, що їх любив П. Дорожинський.

Гості ознайомилися з документами про активну участь П. Дорожинського у громадсько-політичному житті української спільноти за кордоном. Урочиста презентація увінчалась підписанням угоди про передання документів Центральному державному архівові закордонної україніки і частини бібліотеки Кам’янець-Подільському національному університетові ім. Івана Огієнка.

У 1950-их роках П. Дорожинський розпочав журналістську кар’єру, виконуючи обов’язки заступника головного редактора „Християнського голосу“. Згодом працював екзекутивним директором видавництва „Новий шлях“, газети „Українське слово“ та журналу „Самостійна Україна“. Працюючи на журналістській ниві, П. Дорожинський неодноразово ставав лавреатом журналістських премій в Україні та Канаді.

П. Дорожинський брав активну участь у діяльності Українського Народного Союзу та виконував обов’язки Головного радного. У своїм звіті він писав: „Як для журналіста, що працює і співпрацює з українськими періодиками, вважаю в першу чергу моїм обов’язком висвітлювати, поширювати і пропаґувати працю і досягнення Українського Народного Союзу, який впродовж 100 років служить не тільки членству УНСоюзу, але взагалі усій українській спільноті“.

Передані документи стануть цінним джерелом для дослідників не тільки громадсько-політичної та журналістської діяльности П. Дорожинського, а й цілої епохи незламних борців за незалежність України.

Д-р Дмитро Решетченко – начальник відділу формування фондів Центрального державного архіву закордонної україніки.

Коментарі закриті.