24 березня, 2017

Старшина УПА став підприємцем

Іван (в другому ряді зліва) та Наталія Контеки з головою Конґресу Українських Націоналістів Славою Стецько (стоїть зліва) та Юрієм Венґльовським.

В Австралії кожен українець знає Івана Контека, відомі багато фірм, у назвах яких є словосполучення „John Kontek“. У 2013 році з’явилась друком англійською мовою книжка „The Story of John Kontek“ з розповідями та численними світлинами про життя І. Контека.

Понад чотири роки тому в Австралії І. Контек сам підійшов до мене і подав мені свою візитівку, а пізніше запросив на каву до свого великого бюра. Приміщення було увішане нагородами, грамотами, відзнаками та світлинами, а в одному з кутків було два прапори – австралійський та український і олійний портрет самого господаря.

У одному із вересневих чисел 2004 року українського часопису Австралії „Вільна думка“, що його редаґує Марко Шумський, я прочитав: „Під щасливою зорею народився 10 грудня 1927 року Іван Контек у селі Маковисько. Як і всі сільські діти, ходив до рідної школи. Згодом навчився грати на скрипці і був членом шкільної оркестри, співав у хорі. Коли йому виповнилося 16 років, разом з двома сестрами вступив до підпільної ОУН, а уже невдовзі і в ряди УПА“.

І. Контек згадував, що доводилося часто віч-на-віч зустрічатися з ворогами, виконуючи бойові завдання чи працюючи у підпіллі. І. Контек був старшиною Служби безпеки УПА та ОУН, виконував доручення провідника ОУН Ярослава Стецька, його бойової подруги й дружини Слави, провідників націоналістичного руху Омеляна Коваля, Володимира Леника та інших. І. Контекові доводилося не раз долати кордони Чехії, Німеччини й інших країн, де завжди і у будь-яку мить можна було втратити життя.

Після Другої світової війни І. Контек спочатку деякий час залишався у Німеччині, а 1951 року вирушив до Австралії. Розпочав новоприбулий українець свій трудовий стаж звичайним робітником. Був кухарем, водієм таксі й автобуса, перукарем. У Мельбурні спочатку працював аґентом з купівлі-продажу землі, а згодом, у 1963 році, відкрив своє бюро у Саншайні. Невеличке бюро розрослося сьогодні на цілий концерн. Були часи, коли у його 24 бюрах працювало 160 людей.

І. Контек з дружиною Наталею, з двома синами та дочкою уже зійшли на висоту, з якої можна спокійно дивитися на пройдений шлях. У Австралії І. Контек став членом клюбу „Lions“ та Асоціяції промисловців-підприємців. Його зарахували до 200 найбагатших осіб у штаті Вікторія.

Наступного року ширше коло українських читачів у новій книзі українською мовою дізнається про шлях повстанця, тяжку працю підприємця, його успіхи в громадському житті та благодійні вчинки для української громади.

Лохвиця,
Полтавська область

Коментарі закриті.