7 липня, 2016

Стали на захист державної мови

Міське об’єднання Товариства „Просвіта“ у Рівному звернулося до президента, прем’єра та голови Верховної Ради України з листом такого змісту: 

„Шановні панове! Відомо, що згідно з Конституцією України державною мовою в Україні є українська мова. За 25 років незалежности ми сподівалися, що українська мова займе в країні своє належне місце. Проте не відчуваємо належного захисту рідної мови, а навпаки, спостерігаємо, як в український інформаційний простір підступно щоденно вживляється „русскій мір“, насильно утверджуючи у свідомості українців усталені стереотипи чужинських світоглядових моделей. І такому невтішному для національного розвитку державного процесу активно сприяють наступні фактори: в українському інформаійному просторі значно скоротилася частка використання української мови в телеетері (вона становить лише 23 відс.)‚ кількість газет, що видаються українською мовою, продовжує зменшуватися. У минулому році вона становила менше 30 відс. Досі процвітають численні російські газети та журнали, зареєстровані в Україні під назвами „Московський комсомолець в Україні“, „Ізвєстія в Украінє“ та багато інших російською мовою, яких не перелічити.

За даними Книжкової палати в Україні значно зменшилась кількість українських видань, а імпорт книг з Росії в багато разів перевищує випуск книжкової продукції в Україні. Це офіційно, а скільки друкованої продукції надсилається в Україну контрабандним шляхом? І взагалі, сьогодні ми відстоюємо на світовому рівні санкції проти Росії, а самі дозволяємо імпорт книжкової продукції з країни-аґресора. Чи не парадоксальними є такі дії?! Бідкаємося про маштабну російську інформаційну пропаґанду, а не можемо відстояти своє, у своїй хаті. Не дивно, що одне з просійських пропаґандивних джерел стверджує, що українська мова взагалі стає непопулярною в Україні.

Вважаємо, що в нашій державі не існує продуманої інформаційної політики, а мовна політика України є безвідповідальною і працює на державу-аґресора. Уболіваючи за мовну безпеку, враховуючи потужну пропаґандистську війну Росії проти України, пропонуємо:

Збільшити кількість телепередач і фільмів українського виробництва та частку використання української мови в етері‚ заборонити реєстрацію російських видань в Україні та скасувати раніше зареєстровані російські газети та журнали, які підлягають забороні відповідно до Закону про декомунізацію.

Заборонити імпорт літератури з Росії. Надавати постійну державну фінансову підтримку українським періодичним виданням та українським видавництвам“.

Коментар Фундації:

Чому б не зробити в Україні, так як діється в інших державах? Не знаючи української мови та історії України‚ не можна бути громадянином України‚ не можна голосувати на виборах чи бути обраним до Верховної Ради чи уряду. У Верховній Раді має бути заборонено виступи мовою іншої держави. В США живуть люди багатьох національностей, які знають свою мову, але в Сенаті та Конґресі користуються виключно англійською мовою. В Україні має бути державною лише українська мова!

Коментарі закриті.