16 грудня, 2016

Спільна заява з нагоди Міжнародного дня протидії корупції 

9 грудня до „Свободи“ надійшла вміщена нижче спільна заява Посольств США і Канади та представництва Евросоюзу в Україні.

У Міжнародний день протидії корупції Посольство Канади, Посольство Сполучених Штатів Америки і Представництво ЕС в Україні вітають Україну з важливими здобутками, яких вона досягла у боротьбі проти корупції та заохочують її продовжувати рух шляхом амбітних реформ.

Україна тепер знаходиться на роздоріжжі між заможним майбутнім, котре ґрунтується на верховенстві права, і дорогою тривалої корупції, яка є великою перешкодою соціяльно-економічному розвиткові країни з часу її незалежности. Вітаємо вражаючі кроки, зроблені після Революції Гідности, включно з ухваленням поправок до Конституції, що стосуються судочинства та антикорупційного законодавства, заснування спеціялізованих антикорупційних органів, а також успішне запровадження системи електронного деклярування майна. Ці заходи можуть стати внеском, що посилить громадську довіру до роботи державних посадовців, і ми віддаємо шану владі та громадянську суспільству України за їхню самовідданість і напружену роботу, котрі зробили можливим гідний довіри процес реформ.

Ці здобутки все ще формуються і потребують подальших зосереджених зусиль усіх українських зацікавлених сторін, що працюють разом для збереження і нарощення цієї позитивної динаміки у 2017 році та в подальший час. Наполегливо закликаємо до проведення незалежної та достовірної перевірки поданих електронних деклярацій. Ми також розраховуємо, що органи влади України забезпечать незалежність і адекватне ресурсне постачання Національному антикорупційному бюро, Спеціялізованій антикорупційній прокуратурі і Національному аґентству з питань запобігання корупції. Надзвичайно важливо, щоб компетенція та повноваження цих спеціялізованих відомств повністю поважалися усіма державними інституціями. Висловлюємо нашу підтримку створенню Вищого антикорупційного суду і готові надати сприяння по мірі розгортання цього процесу. Незалежний та прозорий відбір суддів матиме ключове значення.

Ми також закликаємо українську владу завершити процес заснування нового Відомства з повернення активів, одержаних від корупційних та інших злочинів, щоб ця установа могла розпочати свою діяльність на початку 2017 року та перейти до виконання своїх критично важливих завдань. Наголошуємо на важливості завершення процесу створення Державного бюро розслідувань у прозорий спосіб, який би забезпечив його незалежність і довіру до нього. Також закликаємо уповноважені органи влади прискорити процес створення нової фінансової поліції, яка відіграватиме вагому ролю у боротьбі із корупцією.

Посольство Канади, Посольство Сполучених Штатів Америки та Представництво ЕС в Україні висловлюють свою високу оцінку рішучості та результатів, які продемонстрували реформатори посеред української влади і громадянського суспільства, та запевняють їх у міцній підтримці зі свого боку.

Коментарі закриті.