11 серпня, 2016

Спілка офіцерів України відзначила 25-річчя

На науково-практичній конференції, присвяченій 25-річчю створення Спілки офіцерів України (зліва): діючий голова СОУ генерал-лейтенант Олександер Скипальський, представник Черкаської організації СОУ капітан ІІІ ранґу Олександер Калько, капітан Левко Лук’яненко, колишній голова СОУ полковник В’ячеслав Білоус. (Фото: Олександер Штельмах)

КИЇВ. – 30 липня у Центральному будинку офіцерів Всеукраїнське громадське об’єднання Спілка офіцерів України (СОУ) провело урочисте зібрання, присвячене 25-ій річниці створення організації.

На зібрання завітали голова Асоціяції банків України Олександер Сугоняко, перший Генеральний прокурор України, колишній суддя Конституційного суду України Віктор Шишкин, ветерани Української Повстанської Армії, сучасні леґендарний борець за українську державність Левко Лук’яненко, учасники боротьби за суверенітет України.

Як відзначив перший голова Спілки офіцерів України генерал-лейтенант Вілен Мартиросян, українські офіцери спільно з Народним Рухом України у 1990-му та 1991-му роках зіграли вирішальну ролю у відновленні незалежности України. Саме вони зламали опір проімперськи налаштованих службовців в різних силових структурах, що перебували на той час в Україні і ще намагались підпорядковуватись і виконувати команди центру з Москви.

Піддаючи оцінці сучасний стан протиборства України і Російської Федерації, теперішній очільник організації СОУ генерал-лейтенант Олександер Скипальський зробив висновок, що Мінські угоди, відігравши позитивну ролю у вересні 2014 року, давно себе вичерпали, оскільки не виконуються ні Росією, ні сепаратистськими маріонетковими утвореннями, яким імперія справно постачає озброєння і боєприпаси.

Дійшло до того, що зону зіткнення на Донбасі Російська Федерація використовує, як полігон для випробування новітньої зброї, реґулярно направляє туди курсантів своїх військових закладів для стажування з бойових стрільб по українських позиціях і мирних поселеннях. Натомість українські підрозділи змушені лише тримати оборону і виконувати наказ по забороні використання у відповідь важкого озброєння. Як наслідок, щодня гинуть бійці.

Керівництву України, як зазначив В. Шишкин, необхідно відійти від сумнівних з точки зору міжнародного права Мінських домовленостей і наполягати на виконанні ґарантій щодо територіяльної цілісности України згідно Будапештським меморандумом від 1994 року.

Оскільки зібрання мало формат науково-практичної конференції, то і доповіді були присвячені аналізі і виправленню системних проблем держави у сфері оборони і воєнного будівництва. Зокрема розглядались стан воєнно-ідеологічної підготовки у діючому війську, необхідність проведення десовєтизації військових підрозділів з переглядом традицій і відзначення професійних свят, перспектива прийняття закону щодо служби у військовому резерві.

Почесними нагородами були відзначені члени СОУ – учасники бойових дій на сході України. Учасникам зустрічі черкаська делегація СОУ подарувала 200 примірників книжки Фелікса Хмельковського „Щоденник лейтенанта“, про яку писала „Свобода“ 22 липня.

Коментарі закриті.