3 березня, 2017

Спадщина поета-пластуна

Сильно, глибоко образно і пророче звучать поетичні рядки літературного твору „Похід орди“ талановитого поета на теренах діяспори Андрія Гарасевича‚ 100 ліття з дня народження якого і 70-річчя з часу смерти відзначає цього року українство:

За ними чад попалених руїн,

Осіннє небо мається в загарах‚

І дзвонить вітру похоронний дзвін.

А. Гарасевич прийшов до цього світу неспокійного 1917 року і прожив коротких 30 літ, трагічно загинувши при підкоренні однієї з альпійських вершин. Відомий сучасникам як поет, музикант, пластун, альпініст. Пам’ять про нього зберігається в українських серцях. А. Гарасевич є патроном пластового куреня „Сіроманці“. Його заповіді бережуться й передаються новим поколінням.

Творча спадщина талановитого поета, який залишив слід і на Миргородщині (дружив з нашими земляками – Павлом Миргородським та Миколою Степаненком) представлена в Діяспорній бібліотеці ім. Галини Король поетичною збіркою „До вершин“, виданою в Ню-Йорку пластовим видавництвом „Молоде Життя“ у 1959 році. Поезії зримі, високі і прекрасні‚ насичені вірою , боротьбою і оптимізмом – вчать, кличуть і ведуть до кращого майбутнього:

 

…до нього йду. 

Незнаний. Незбагнутий.

Крім шум лісів. 

Крізь спеку пустирів,

Крізь дим і смерть. 

Крізь злидні і крізь скрути.

Крізь чорні лави лютих ворогів…

 

Миргород‚ Полтавська область

Коментарі закриті.