21 липня, 2016

Союзівка влаштувала 10-ий український фестиваль

„Поліський танець“ у виконанні Академії танцю ім. Роми Прийми-Богачевської. (Фото: Христина Сизоненко)

КЕРГОНКСОН‚ Ню-Йорк. – 8-10 липня в Центрі Української Спадщини „Союзівка“ відбувся 10-ий Фестиваль Української Культури‚ який організувала Українська Народна Фундація під патронатом Посольства України у США. Фестиваль відвідали понад 3‚000 гостей з багатьох штатів США‚ зокрема з Ню-Йорку, Ню-Джерзі, Небраски, Ню-Гемпширу, Масачусетсу, Ілиною, Огайо, Пенсильванії, Мериленду, Делаверу, Конектикату, з Канади та України. Відчутною була присутність багатьох новоприбулих з Україну та молоді.

Працівники Головної канцелярії УНСоюзу розповіли про його продукти. (Фото: Наталя Симчик)

Працівники Головної канцелярії УНСоюзу розповіли про його продукти. (Фото: Наталя Симчик)

Дощова погода не зашкодила святковому настроєві гостей‚ яких розважали на трьох концертах музикою‚ піснями і танцями співаки Оксана Муха зі Львова‚ Київляни Іво Бобул (родом з Чернівців‚ Віктор Павлик (родом з Теребовлі)‚ скрипаль Василь Попадюк, бандурист Віктор Мішалов‚ вокаліст-музикант Олег Скрипка, хор „Думка“ з Ню-Йорку‚ Академія танцю ім. Роми Прийми-Богачевської, музичний грут ,,Удеч“.

На жаль, через візові проблеми не скористалися з запрошення музична група ,,Пікардійська терція” і гурт ,,Воплі Водоплясова” з України.

Концерти надворі та в залі в п’ятницю увечорі і двічі в суботу провадили Сергій Фоменко („Фома“) і Лідія Кульбіда.

На ярмарку народних виробів. (Фото: Рома Гадзевич)

На ярмарку народних виробів. (Фото: Рома Гадзевич)

Офіційне відкриття відбулося на головній сцені фестивалю опівдні в суботу. Національні гимни США, Канади та України виконали Святослава Качарай і Андрій Ґавданович з музичним супроводом скрипаля Василя Попадюка. Українські американські ветерани винесли прапори. Гостей вітав президент Українськoї Народної Фундації Стефан Качарай. Академія танцю ім. Роми Прийми-Богачевської виконала танець ,,Привіт”.

Вечірня програма почалася надворі, але злива змусила усіх перейти до концертної залі ,,Веселка”. Гості з ентузіязмом вщерть заповнили залю.

Дощ чи не дощ, але публіка раділа усім концертам, сама теж співала і танцювала під майоріння українських прапорів. Несподіванкою була поява у суботу провідного співака групи ,,Воплі Відоплясова” О. Скрипки, який без групи порадував своїм виступом присутніх, акомпаніюючи собі на гітарі та акордеоні. Йому допомагав скрипаль В. Попадюк.

О. Муха не тільки зачарувала своїм голосом, а й дарувала автографи на своєму диску ,,Решето”. Програму завершив виступ Академії танцю ім. Роми Прийми-Богачевської.

Фестивальні танці були продовжені на двох забавах під музику гуртів ,,Удеч” та ,,Забава”.

Важливою подією став благодійний ґала-бенкет ,,Солідарність з Україною” біля будинку ,,Львів” у п’ятницю з участю 120 гостей у гарно прикрашеному шатрі. Українська Народна Фундація провела його у співпраці з Українським Католицьким Університетом на користь реабілітаційного фонду, заснованого в пам’ять Маркіяна Паславського, який загинув на війні з Росією під Іловайськом на Донбасі.

Гості на благодійному ґала-бенкеті. (Фото: Христина Сизоненко)

Гості на благодійному ґала-бенкеті. (Фото: Христина Сизоненко)

У бібліотеці Головного будинку громадська організація ,,Разом” провела показ коротких кінофільмів з України та документальні фільми Дам’яна Колодія „Свобода або смерть!“ про події на київському Евромайдані та „Свобода або смерть на Донбасі: подорож на східний фронт“.

Окрему програму про мистецтво, пісні і життя українського села представили мистці і артисти під керівництвом Галини Шепко з Ню-Палцу, Ню-Йорк.

Змагання 13 учасників (серед них була й дівчина) з поїдання вареників провів Алекс Ґутмахер‚ який привітав переможця Володимира Любчика з Вустеру, Масачусетс. Він з’їв 30 вареників за 58 секунд.

Діяв ярмарок‚ на понад 40 ятках якого було запропоновано вироби майстрів, представлено компанію ,,Міжнародні авіялінії України”, організацію Союз Українок Америки.

Головними спонзорами свята були Українська Федеральна Кредитова Спілка „Самопоміч“ Ню-Йорк та Український Народний Союз, який теж представив учасникам свята свої пропозиції щодо забезпечення життя, роздавав найновіші числа своїх газет „Свобода“ та „The Ukrainian Weekly“, приготував подарунки дітям і дорослим.

(Переклад: Лев Хмельковський)

Коментарі закриті.