10 листопада, 2016

Скликали конференцію шкіл українознавства 

Учасники конференції шкіл українознавства. (Фото: Світлана Хмурковська)

КЕРГОНКСОН, Ню-Йорк. – Конференція вчителів шкіл українознавства відбулася 21-23 жовтня. На першу сесію прибули директори, дорадники та представники з 17 шкіл, де були подані статистичні та інформативні відомості. Зауважено, що кількість учнів зростає, діяльність у школах насичена різними подіями, святами, зустрічами, вікторинами, конкурсами. З’явились нові школи в Бруклині, Чикаґо, Сан-Дієґо.

У навчально-виховному процесі задіяні професійні учителі з високим потенціялом та ентузіязмом. У кожній школі проводяться свята Матері, Першого дзвінка, Осені, св. Миколая, Коляди, вшанування пам’яті воїнів УПА, Крутів, Майдану, жертв Голодомору, Чорнобиля, Шевченківські дні, Великодні гаївки, матуральні бенкети. Учні майже усіх шкіл мають можливість здати іспит зрілости та отримати диплом про завершений курс школи українознавства. Традиція матуральних іспитів сягає часів, коли західна Україна входила до складу Австро-Угорської імперії. Тоді утворилась система альтернативного українського навчання „Рідна Школа” (1890-ті роки). Українська мова акредитована у США і кожен учень має можливість використати кредити за рідну мову в коледжі. Саме приготування до іспитів – це особливий процес, який завершає навчання, пізнання надбань українського народу.

На жаль, існують і негаразди. У багатьох школах є потреба у приміщенні. Це питання повинно стосуватись не тільки освітян, але й усіх активних фінансових та громадських організацій, які повинні спільно вирішувати цю проблему.

Найкращий учитель року Валентина Каплун і д-р  Євген Федоренко.

Найкращий учитель року Валентина Каплун і д-р  Євген Федоренко.

22 жовтня зібрання розпочали з привітального слова директора Школи українознавства ім. Тараса Шевченка в Парма, Огайо, Володимира Боднара. Продовжив виступ голова Шкільної Ради д-р Євген Федоренко. Він розповів про стан шкільництва і звернувся з великою шаною і любов’ю до кожного, щоб нести іскру знань до наших дітей, з надхненням навчати їх, відстоювати інтереси та важливість української освіти на еміґрації, подякував усім і повідомив, що завершує свою каденцію на посаді голови Шкільної Ради, яку посідав від 1983 року.

У цей день вирішено номінувати д-ра Є. Федоренка почесним головою Шкільної Ради. Також було оголошено про Благодійний фонд ім. Є. Федоренка.

Цього року звання „Найкращий учитель року” отримала учитель літератури Валентина Каплун, звання „Найкращий учень року” отримав Стефан Білик з Школи українознавства у Випані, Ню-Джерзі.

Було обрано нову управу Шкільної Ради. Головою став Юрій Гаєцький, заступниками Степан Патриляк, В. Боднар, Володимир Кривоніс, фінансовим референтом Марія Решітник, протоколярним секретарем Світлана Хмурковська, кореспонденційним секретарем Наталія Пономарьова, вільними членами Ольга Костів, Роман Брух, Роман Дубенко, Андрій Скиба.

Мирослава Роздольська зачитала привітальне слово від Крайової Управи Українського Конґресового Комітету Америки.

Проведено сесії для учителів молодших кляс під керівництвом Н. Пономарьової (вчитель літератури, Чикаґо) та старших кляс під керівництвом В. Кривоноса (член управи Шкільної Ради). Під час цих сесій виступили з поділились досвідом та цінними матеріялами В. Боднар‚ Наталія Боднар і Галина Ярема (Парма, Огайо), Н. Пономарьова і Люба Галатима (Чикаґо), Ольга Михайлюк (Філядельфія). В. Кривоніс розповів про педагогічну та літературну творчість Є. Федоренка.

Конференція відбулась на курорті „Hudson Valley Resort“ за сприянням головного управителя Ореста Федаша. Опісля відбувся святковий бенкет, у мистецькій програмі якого взяли участь учителі з шкіл в Йонкерсі та Бафало, Ню-Йорк; Стемфорд, Конектикат; Чикаґо, Ілиной; Випані та Сомерсет, Ню-Джерзі.

 Світлана Хмурковська – директор Школи українознавства в Йонкерсі, Ню-Йорк, член управи Шкільної Ради.

Коментарі закриті.