26 жовтня, 2016

Сила України – в духовній єдності

Найголовнішою духовною зброєю України є єдність. На цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій, яка відбулася 23 квітня. Він сказав: „В умовах війни, коли Україна протистоїть збройній аґресії сусідньої держави, наші вороги намагаються використати релігійний фактор в своїх інтересах. І найголовніша духовна зброя нашої перемоги, те чого боїться ворог – це наша єдність“. Держава не може втручатися у міжцерковні взаємини‚ але це побажання її провідника має співпасти з настроєм усього суспільства. Соціологічні опитування показують, що дедалі більше православних громадян України хочуть мати єдину помісну автокефальну Церкву‚ адміністративно незалежну від інших держав. Підставою для цього є вже тепер релігійний мир і взаємна повага, державно-церковне партнерство як вагомий здобуток України за роки незалежности.

Про це дбає Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій, якій в цьому році виповнюється 20 років. Рада була утворена у грудні 1996 року, як представницький міжконфесійний консультативно-дорадчий орган для об’єднання зусиль Церков і релігійних організацій для духовного відродження України, координації міжцерковного діялогу, здійснення комплексних заходів добродійного характеру. До ради входять представники православного, греко-католицького, римсько-католицького та протестантського (євангельського) віросповідних напрямків християнства, а також основних віросповідань юдаїзму та ісляму.

Рада співпрацює з державою‚ для чого підписала угоди про співробітництво з Міністерством охорони здоров’я України та Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі‚ з Міністерством освіти і науки України‚ з Міністерством закордонних справ України‚ яке теж утворило Громадську раду з питань співпраці з релігійними організаціями. Усі разом готують відзначення роковин Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій в листопаді цього року та 500-річчя Реформації в жовтні 2017 року.

Водночас провідники Церков відзначають, що люди в Україні все більше зневірюються в своїх надіях на політиків і шукають надію та заспокоєння у Бога, свідченням чого є переповнені храми. Однак відчутно, що є намагання цей мир штучно порушити. У пресі з’являються повідомлення про аж ніяк не релігійне втручання в українські справи з боку Московського Патріярхату. Також і в Україні вдаються до ризикованих кроків. Таким видається зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт про внесення змін до закону „Про свободу совісти та релігійні організації“‚ який має надати право особам, які не входять до складу релігійної громади‚ впливати на рішення парафіяльних зборів даної громади. Ця законодавча ініціятива не узгоджувалася з членами Всеукраїнської ради, яких вона безпосередньо стосується.

Церкву тривожить, що нищівні для державного організму корупційні схеми, які знищили державні інституції за старої влади, продовжують свою вбивчу дію. Церква закликає політиків бути справжніми державними діячами, що дбають про Україну, слухають і чують думки народу, дбають про нього та майбутні покоління. Лише у служінні спільному благу криється правдиве Боже покликання кожного відповідального політика і джерело щастя та благословення як для нього самого, так і для всього народу.

Коментарі закриті.