7 липня, 2016

Сергій Квіт розповів про Україну

Старший радник Президента України Петра Порошенка Сергій Квіт (в центрі) з учасниками зустрічі у Філядельфії. (Фото: Ник Зварич)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 26 травня Філядельфію відвідав старший радник Президента України Петра Порошенка, колишній ректор Національного університету „Києво-Могилянська академія“ і міністер освіти і науки  України Сергій Квіт. Гість прибув з Вашінґтону, де мав ряд обопільно корисних інформативних зустрічей з представниками американських інституцій та урядовими чинниками. Його подорож фінансово підтримала Організація Оборони Чотирьох Свобід України (ООЧСУ).

Перебування С. Квіта у Філядельфї забезпечив Відділ Українського Конґресового Комітету Америки (УККА) у Філядельфії, який очолює д-р Евген Луців, у співпраці з місцевим відділом ООЧСУ, який очолює Юрій Наконечний. Вони створили оргкомітет, що його очолив д-р Андрій Шуль, віце-президент Відділу УККА, для проведення трираменної програми присутности гостя у місті. Допомагали в плянуванні програми почесна членка Управи Студійного Центру НТШ у Філядельфії, проф. Наталія Пазуняк, секретар Відділу УККА у Філядельфії Іван Яворський та почесний голова цього відділу Ігор Кушнір.

У Філядельфії відбулися кількапляновий форум, зустрічі з провідними освітніми діячами у Менор-коледжі та представниками чотирьох університетів, також і з українським громадянством під час спільного обіду, а відтак громадські зустрічі.

Ключовою була зустріч з недавно вибраним президентом Менор-коледжу та його Університетського центру д-ром Джонатаном Пері. Мова йшла про політичну ситуацію в сучасній Україні, включно з воєнною аґресією Росії, її вплив на стабільність, розвиток та реформи в ділянці університетської освіти. Проведено консультації про академічно-наукову співпрацю з Києво-Могилянською академією, президентом якої сім років був С. Квіт.

Під час зустрічі у Філядельфії (зліва): президент Української Вільної Академії Наук у США д-р Альберт Кіпа, президент Світової ради НТШ академік  д-р Леонід Рудницький, Сергій Квіт‚ президент Менор-коледжу д-р Джонатан Пері. (Фото: Ник Зварич)

Під час зустрічі у Філядельфії (зліва): президент Української Вільної Академії Наук у США д-р Альберт Кіпа, президент Світової ради НТШ академік  д-р Леонід Рудницький, Сергій Квіт‚ президент Менор-коледжу д-р Джонатан Пері. (Фото: Ник Зварич)

Учасниками зустрічі були керівники тричленного консорціюму реґіональних університетів, які творять Університетський центр: від університету Вайднер (Widener) – проф. Павла Сілвер; від університету Алвернія (Alvernia) – Дана Бейкер; від Університету Іммакулата – Крис Шумейкер.

Представниками Менор-коледжу були адміністратори Христина Прокопович, Келлі Пайфер, д-р Дж. Пері, Денієл Перез та Микола Зварич.

З С. Квітом прибули на зустрічі д-р Андрій Шуль, організатор зустрічі, і Борис Потапенко з Дітройту, віце-президент Ради Українських Державних Організацій Світу.

Перед зустріччю з громадою оргкомітет запросив провідників української американської спільноти  і членів управи філядельфійського Осередку НТШ на обід для вшанування С. Квіта в ресторані „Марко Поло“ в Елкинс-Парку. Присутні були п’ять ректорів університетів і коледжів: С. Квіт, Дж. Пері, президент Української Вільної Академії Наук у США д-р Альберт Кіпа, президент Світової ради НТШ академік  д-р Леонід Рудницький, обидва – колишні ректори Українського Вільного Університету в Мюнхені. На обіді були також присутні три представниці Чину Сестер Василіянок у Факс Чейсі, сестри Міріям Клер Коваль, Анна Ляшок і Джоен Сослер. Останні дві сестри саме готовилися до лету наступного дня в Україну, де проводять в часі літа вивчення англійської мови в чотирьох областях України.

На громадській зустрічі д-р Е. Луців представив гостя, а модератором вечора був д-р А. Шуль від Головної Управи ООЧСУ. Б. Потапенко перекладав виступ С. Квіта гуртові гостей, які не розуміли української мови. С. Квіт дав також інтерв’ю місцевій радіопрограмі Українського Освітньо-Культурного Центру українською мовою, яке взяв редактор програми Осип Рожка, і „Українській Годині“ – програмі Українських Державницьких Організацій, яке взяв англійською мовою Лев Іваськів, керівник радіопрограми.

С. Квіт два місяці тому відійшов з посту міністра науки і освіти, бо був підвищений до ранґи старшого радника президента, але його ідеї знайшли вірного послідовника у теперішньому міністрові д-р Лілі Гриневич, яку з ним єднає 15 років спільної праці.

На зустрічі С. Квіт всебічно висвітлив стан справ в Україні і її взаємини з США.

А. Шуль закрив вечір і побажав С. Квітові дальших подібних успішних зустрічей, щасливого повернення додому та успіхів у новій кар’єрі радника президента України у сфері освіти.

Коментарі закриті.