8 вересня, 2016

Світове українство у фондах Національного музею історії України

Бльок з нагоди 55-річчя Пласту (1967, США).

КИЇВ. – Національний музей історії України в Києві має найбільшу фондову колекцію від найдавніших часів до сьогодення, яка налічує понад 800 тис. експонатів. В музеї зберігаються поштові марки-наліпки українців в США 1950-1970 років, які передали колишній провідник ОУН і УПА Василь Кук та голова Всеукраїнського братства ОУН і УПА Михайло Зеленчук.

Також музейна колекція має матеріяли Світового Конґресу Вільних Українців (СКВУ), який вперше проходив 12-19 листопада 1967 року. Представники українських громад Америки, Европи та Австралії об’єдналися з метою допомоги українському народові у боротьбі за волю і державну незалежність та для координації діяльности української спільноти за кордоном.

Також СКВУ організував акції на захист політичних в’язнів в СРСР, тісно співпрацював з українськими дисидентами, інформував світ про Голодомор 1932-1933 років.

Багато зусиль до створення СКВУ доклав останній Президент УНР в екзилі (1989-1992) Микола Плав’юк, який також очолював Конґрес протягом 1978-1981 років. У фондовій колекції музею знаходяться особисті речі та документи М. Плав’юка.

Недержавний поштовий бльок „У пам’ять жертв штучного голоду в Україні“ (1963, США).

Недержавний поштовий бльок „У пам’ять жертв штучного голоду в Україні“ (1963, США).

Після відновлення Незалежности України 24 серпня 1991 року Надзвичайна сесія Української Народної Ради схвалила постанови, про передання 24 серпня 1992 року грамоти, заяви, президентської печатки та прапора УНР першому Президентові України Леонідові Кравчукові, який згодом передав всі ці речі до Національного музею історії України.

Саме завдяки Л. Кравчукові музей має змогу відтворити в експозиції деякі важливі події в житті української діяспори та України. Зокрема, у 1991 році під час візити його до Канади, українці подарували величезний український прапор з нагоди проголошення Акту незалежности України. Зараз прапор експонується в музеї.

Особливо активізувалася діяльність українців в Америці під час російсько-української війни 2014-2016 років. Музей має матеріяли про акції протестів, віча, маніфестації, які впливають на формування думки громадськости країн Заходу про ситуацію в Україні. Основні напрями співпраці української діяспори з офіційними установами США та Канади відповідають внутрішнім і зовнішнім інтересам української держави. Українці значно збагачують українську присутність у світі, а також надають допомогу історичній батьківщині.

Коментарі закриті.