7 квітня, 2016

Свято подарувало щастя єдности

Учасники Шевченкового свята в Сан-Дієґо, Каліфорнія. (Фото: Юлія Росас)

Що для нас – українців, які живуть далеко від Батьківщини, є святкування дня народження Тараса Шевченка? Це легке і водночас складне питання. Легке тому, що це потреба дати нашим дітям розуміння, хто є за походженням їхні батькі і відповідно, хто є вони. Велике наше батьківське бажання навчити їх любити Україну, знати її історію і культуру, мову і традиції. Навчити їх пишатися тим, що вони українці. Бажання зберегти і передати нашим дітям нашу національну ідентичність.

Складне тому, що ми робимо це, живучи далеко від України. Наша „Рідна Школа” це є для нас найголовніший наш помічник у цій дуже важливій справі. Кожне святкування в школі дає нам, батькам, тепло в душі, можливість об’єднати кожний із своїх маленьких шматочків України – якими ми є, в одну справжню, дружню українську сім›ю.

Одне із таких свят і було святкування дня народження Т. Шевченка. Це дуже символічне свято, тому що Т. Шевченко  став символом волі, справедливости та витривалости для кожного українця, символом національного руху та відродження, величезної любови до України, взірцем національної свідомости і гідности. Тому святкування Дня народження Т. Шевченка є особливим для кожного справжнього українця.

На цьому святі я була по-своєму найщасливішою людиною. Я бачила обличчя і особливо очі через мій фотоапарат. У мене було відчуття, що я бачу щось дуже особливе і особисте в очах. Я спробувала передати це відчуття в моїх фотографіях. Коли я робила останнє фото, то побачила в об’єктив мого фотоапарата, що ми створили велике диво. Далеко від України ми самі створили Україну. Коли я дивлюсь на це фото, моє серце плаче від радости. Від повної самотности і відчуття загублености дуже важливого в моєму житті в перший час перебування в Америці – відчуття, котре знайоме багатьом із нас, до моменту коли я побачила всіх нас разом, нашу велику, дружню, теплу, дуже душевну і дуже талановиту громаду.

Це моє нове життя з моєю новою українською родиною, і я, і мої діти ніколи більше не будуть „національно самотніми”. Це є найважливіше, що робить наша „Рідна Школа” – наш директор, наші вчителі, батьки і діти – ми всі разом!

Сан-Дієґо, Каліфорнія

Коментарі закриті.