24 лютого, 2017

Святкували 10-ліття наукового об‘єднання 

Учасники академії до 10-ліття Німецько-українського наукового об‘єднання.

МЮНХЕН. – Святкування 10-ліття Німецько-українського наукового об‘єднання ім. проф. Юрія Бойка-Блохина (НУНО) відбулося 27 січня у залі домівки Української Греко-Католицької Церкви. З вітальним словом виступила президент НУНО Д. Блохин. Вона назвала 12 членів НУНО, які відійшли у потойбічний світ і оголосила хвилину мовчання.

З вітальним словом виступив консул України Ігор Березкін, який вручив вітального листа від Генерального консула України в Мюнхені Вадима Костюка, в якому зокрема було зазначено: „Заснування у січні 2007 році НУНО було символічною відповіддю всім тим, хто намагався критикувати українську діяспору в Німеччині, як таку, що наче б втратила орієнтири та духовні пріоритети. Неоціненним внеском в українську історіографію і в сучасне життя української громади в Південній Німеччині стали наукові дослідження НУНО та особисті доповіді і проєкти, міжнародні конференції, книги Дарини Блохин, присвячені найбільш трагічним сторінкам історії українського народу“.

Консул І. Березкін відзначив, що за минулі 10 років НУНО охопила популяризацію україністики у Західній Европі, видання наукових праць, збірників міжнародних конференцій у Німеччині та Україні, залучення до праці українських вчених в Німеччині, що дає можливість німецьким вченим пізнати давню історію, культуру і надбання України.

На адресу НУНО надійшли вітання з Брно (Чеська Республіка) від Інституту славістики філософського факультету університету ім. Масарика (завідувач відділом славістики д-р Іво Поспішіл, завідувачка відділенням україністики доцент Галина Миронова), Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка (ректор д-р Володимир Кравець), відділу освіти Калуської районної державної адміністрації Івано-Франківської области (начальник відділу Оксана Савчук), Німецько-українського академічного товариства з Берліну (голова Ольга Гаращук, управителька з міжнародних питань Центру молекулярної медицини ім. Макса Дельбрука д-р Оксана Зойменіхт), Переяслав-Хмельницького державного університету ім. Григорія Сковороди (ректор д-р Віктор Коцур), Ніжинського державного педагогічного університету ім. Миколи Гоголя (ректор д-р Олександер Самійленко), Ужгородського національного університету (ректор д-р Володимир Смоланка) та інших наукових та громадських організацій.

Після зачитання вітальних листів Д. Блохин вручила Почесні грамоти д-рові Марті Оберравх-Мельничук та проф. Ґергардові Maй, а також подяки активним членам НУНО.

Президент Д. Блохин подала звіти НУНО, Історико-філологічної комісії та роботи з університетами та науковими інституціями України за 2014-2016 роки.

Потім були зачитані звіти комісій – культурно-мистецької та філософської, суспільно-економічної, сучасної політики і історії України. Відбулося обговорення плянів і проєктів роботи НУНО на майбутнє.

Д. Блохин подякувала за співпрацю д-ру М. Мельничук, докторантові УВУ Тарасові Федорові, радникові Баварського дому „Одеса“ в Україні Вальтерові Карлові, фолкльористам Любі і Душану Владикам та іншим.

Присутні переглянули фотомонтаж „З історії НУНО та її засновників“. Дискусії продовжилися за столом з приємним концертом і музикою, організованою д-ром Тарасом Бережанським.

Коментарі закриті.