13 січня, 2016

Святий Миколай прийшов в українські громади

Учасники святкового дійства: св. Миколай‚ Христина Рябокінь і Мар’яна Бабій (ангели)‚ Петро Лотоцький (чортик). (Фото: Роман Верхняк)

ЯРДВІЛ, Ню-Джерзі

Учасники свята в Українській православній церкві св. Юрія Переможця у Ярдвілі, Ню-Джерзі.

Учасники свята в Українській православній церкві св. Юрія Переможця у Ярдвілі, Ню-Джерзі.

Наталія Романюк

Зимові свята і справжня казка почалися для учнів Школи українознавства в Ярдвілі приходом св. Миколая 13 грудня, коли після Літургії учні разом з батьками, вчителями і гостями школи зібрались на театралізований концерт. Наймолодші школярі деклямували зі сцени вірші, співали пісні, прославляючи великого чудотворця.

Віра малих дітей в чудеса св. Миколая запалила добром і радістю всіх і дорослі на мить стали дітьми. Дівчата-ангели на втіху всім ввели до залі св. Миколая. Шановний гість під пісню „Ой, хто, хто Миколая любить“ йшов з подарунками до сцени.

Діти виконали сценку про зустріч з св. Миколаєм. Малята запевняли його у своїх навчальних успіхах, у чемності, старанні, у щоденній молитві. За це вони отримали омріяні подарунки.

До св. Миколая з своїм подарунком для дітей приєдналися Зенко Галькович з дружиною Оленою. Від Української Національної Федеральної Кредитової Спілки в Ню-Йорку він подарував чек для фінансової підтримки школи.

Учасники свята щиро дякували св. Миколаю, меценатам з Кредитівки, Парафіяльній управі Української православної церкви св. Юрія Переможця і о. Петрoві Левкові. За столом святкового обіду, з любов’ю приготованого матерями учнів, присутні плянували наступне українське свято „Вечорниці“ 16 січня цього року.


СОМЕРСЕТ‚ Ню-Джерзі

Учасники свята в Сомерсеті. (Фото: Левко Хмельковський)

Учасники свята в Сомерсеті. (Фото: Левко Хмельковський)

Левко Хмельковський

19 грудня у великій залі Українського культурного центру Української Православної Церкви США зібралися численні гості на свято‚ яке приготувала Школа українознавства в очікуванні візити св. Миколая.

Гостей вітав Єпископ Даниїл. Діти показали велику святкову програму. Серед гостей був посадник міста Рендолф‚ Ню-Джерзі‚ педагогічний дорадник школи Роман Гірняк. Гість з Ню-Йорку – фінансовий директор Української Національної Федеральної Кредитової Спілки в Ню-Йорку Зенко Галькович подарував школі чек на її діяльність.

Святкову програму разом з дітьми готували директор Галина Маринець‚ вчителі співу Оксана Наливайко і Соломія Тимчишин‚ Слава Данищук‚ звукорежисери Роман Борса та Дмитро Шевченко з підтримкою батьківського комітету на чолі з Олегом Черненком.


НЮ-ЙОРК

Учасники свята в Школі Українознавства Об’єднання Українців Америки „Самопоміч“ Ню-Йорку. (Фото: Андрій Коваль)

Учасники свята в Школі Українознавства Об’єднання Українців Америки „Самопоміч“ Ню-Йорку. (Фото: Андрій Коваль)

Зберігаючи традиції свого народу, учні Школи Українознавства Об’єднання Українців Америки „Самопоміч“ Ню-Йорку програму святкування Різдва Христового розпочали передріздвяним концертом для української громади міста.

Директор школи Іван Макар звернувся до присутніх з промовою про багаті традиції святкування Різдва в Україні, про важливість збереження і продовження їх для наступних поколінь.

В пам’ять героїв, які загинули за свободу України, і в знак солідарности з братами і сестрами на рідних землях запалили вогні різдвяної ялинки. Хвилиною мовчання вшанували їхню пам’ять.

Програму концерту відкрили учні четвертої і п’ятої кляс колядою „Добрий вечір тобі, пане господарю“. Виступи молодших дітей перепліталися з виступами старших, але єднало усіх радість прославлення Дитятка Божого Ісуса, багатство і кольорит традицій святкування Різдва з різних куточків України. „Свято Миколая“ у виконанні другої і третьої кляс, „Срібна зірка“ у програмі другоклясників, надвечір’я в селянській хатині, святкування „Щедрого вечора“ в Карпатах, коляда „Ой, на Дніпрі, на Йордані“ у виконанні шостої і сьомої кляс немов у калейдескопі показали все розмаїття українського Різдва.

Дошкілля і учні першої кляси співали „Коляд-колядниця“, „Дзінь-дзілінь“, а наймолодші діти „Світлички“ 83-го відділу Союзу Українок Америки звеселили присутніх колядкою „Бог ся раждає“.


Учасники святкового дійства: св. Миколай‚ Христина Рябокінь і Мар’яна Бабій (ангели)‚ Петро Лотоцький (чортик). (Фото: Роман Верхняк)

Учасники святкового дійства: св. Миколай‚ Христина Рябокінь і Мар’яна Бабій (ангели)‚ Петро Лотоцький (чортик). (Фото: Роман Верхняк)

Оксана Вовк, Ірина Чехінда

20 грудня в Українській католицькій церкві св. Юра відбулося свято св. Миколая. Ведучі у віршованій формі розповіли присутнім гостям про Єпископа Миколая з Мир Лікійських, святого чудотворця.

Потім учасники молодіжної молитовної спільноти „Чисті серця“ представили сценічну виставу про побожну родину, що в ніч на 19 грудня молиться до св. Миколая про свої потреби. І ось у залі з’являються ангели і св. Миколай, який наділив дітей та молодь благословенням і не забув про подарунки.

Свято об’єднало усіх гостей, учасників молитовних спільнот та священослужителів парафії, показавши‚ якою важливою є роля міцної християнської сім’ї і родини в суспільстві. Св. Миколай нагадав, що треба жити в любові, бути добрими та милосердними один до одного, вміти прощати і допомагати ближньому.

Учасники свята дякували о. Іллі Броновському та о. дияконові Методієві Сороці за щедрі подарунки та всім, хто допоміг зробити свято родинним і щасливим.

Оксана Вовк та Ірина Чехінда – учасниці молодіжної молитовної спільноти „Чисті серця“.

Напишіть відгук