20 жовтня, 2016

Річні наради СФУЖО відбулися у Києві

Орися Сушко (праворуч), голова СФУЖО, та Ірина Ключковська, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків а діяспорою. (Фото: СФУЖО)

КИЇВ. – 21-23 серпня, в приміщені „Козацького готелю“‚ відбулися річні наради Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО). Наради готувала голова Національної ради жінок України д-р Людмила Порохняк-Гановська. Голова СФУЖО Орися Сушко нагородила Л. Порохняк-Гановську ювілейною монетою Княгині Ольги.

Офіційно було зареєстровано 18 делеґатів та дев’ять гостей. В додатку прибули запрошені гості та представники жіночих організацій України. Всього разом на сесії учащало близько 50 осіб.

Офіційне відкриття розпочалося національним славнем „Ще не вмерла Україна“ та молитвою „Отче наш“. З привітальним словом виступили директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діяспорою Національного університету „Львівська політехніка“ Ірини Ключковська, депутат Верховної Ради України та голова Підкомітету гендерної рівности Ірина Суслова‚ голова Національної ради жінок України Л. Порохняк-Гановська, президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій.

В своєму звіті голова СФУЖО О. Сушко визначила важливі моменти праці звітного періоду від вересня 2015 до липня цього року. До СФУЖО входить 31 крайова організація в 21 країні світу. До офіційної частини нарад входило звітування кожної організації про надання різного роду допомоги Україні.

Голова Недержавної комісії СФУЖО про ООН та головний представник до ООН д-р Марта Кічоровська-Кебало звітувала за працю представницької групи у Ню-Йорку. Представники СФУЖО при ООН брали участь у 24 заходах та самі  організували сім заходів на терені ООН‚ провели ряд заходів у Постійному представництві України до ООН.

Д-р Олександра Куновська-Монду звітувала про працю при ООН в Женеві. Д-р І. Ключковська виголосила доповідь „Роля жінки в сучасній Україні“‚ д-р Л. Порохняк-Гановська подала детальні інформації про діяльність Національної ради жінок України, голова Союзу Українок України д-р Ореслава Хомик повідомила про різного роду допомогу війську та родинам потерпілих на сході України.

Наступного дня виголосила доповідь д-р Тамара Мельник  про „Історичний контекст впровадження гендерної політики в Україні“‚ опісля відбувся панель на тему „Рівні можливості в процесах творення культури миру“.  М. Кебало представила модератора Еллу Ламах, голову Центру демократичного розвитку.

На чолі панелі виступила Наталія Федорович – директор Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціяльної політики України. Наступні доповідачі – директор „Ла Страда“ Катерина Левченко‚ голова правління Благодійного фонду „Здоров’я жінки і плянування сім’ї“ Галина Майструк та д-р Валентина Бондаровська – директор об’єднання „Розрада“. Промовляли представниці різних нових жіночих організацій.

На довершення офіційної програми О. Сушко провела дискусію „Аналіза актуальних справ“, в якій учасники нарад брали участь в окремих дискусійних групах на теми, визначені учасниками як важливі для дальшої успішної діяльности СФУЖО.

Д-р Л. Порохняк-Гановська зробила всім присутнім надзвичайно зворушливу несподіванку, вшанувавши голову СФУЖО О. Сушко, голів організацій-членів СФУЖО, голову Союзу Українок України О. Хомик, представників ООН та Адміністратора СФУЖО орденом Національної ради жінок України „Поступи миру та любови“.

Наради закінчилися спільною молитвою та зворушливими висловами всіх учасників нарад.

Після закінчення офіційної програми учасники відвідали художню виставку „Батальний живопис Андрія Холоменюка – військо Руси-України на захисті Батьківщини та Европи“, яка була присвячена річниці Дня захисника України на Свято Покрови Пресвятої Богородиці та Дню Українського козацтва. Виставка розташована в ґалерії „Екогінтокс“ в Києві.

 

Коментарі закриті.