20 січня, 2017

Різдво святкували українці усього світу

В Музеї Івана Гончара відбулася акція „Дідух для воїна АТО“. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ

Світлана Чорна

Учасники акції „Дідух для воїна АТО“, що відбулася в Національному центрі народної культури „Музей Івана Гончара“, відправили 6 січня на передову лінію війни різдвяні деревця, зв’язані з жита, пшениці, вівса й оздоблені сухоцвітами та жовто-блакитними стрічками.

„Такий солом’яний оберіг господар заносить до хати на Свят-вечір, напередодні Різдва Христового і він є символом миру, злагоди, добробуту, багатого врожаю“, – пояснила молодший науковий співробітник Українського центру культурних досліджень Інна Александрова.

Акцію „Дідух для воїна АТО“ члени просвітницької громадської організації „Соловецьке братство“ проводять вже втретє. „Збіжжя, з його в’язали дідухи, вирощене на західних теренах, на Прикарпатті, – розповів голова „Соловецького братства“ Георгій Лук’янчук.

На акцію зібралися люди з Рівненщини, Полтавщини, Харківщини, Донеччини й Криму, зокрема і вимушені переселенці.

В Музеї Івана Гончара відбулася акція „Дідух для воїна АТО“. (Фото: Георгій Лук’янчук)

В Музеї Івана Гончара відбулася акція „Дідух для воїна АТО“. (Фото: Георгій Лук’янчук)


СІЄТЛ, Вашінґтон

Володимир Мигович

На зимові свята аматори сцени підготували новий український проєкт – музично-пісенну розважальну програму „Tиха ніч Різдва“, яку 7 і 8 січня показували в Auburn Performance Arts Center поблизу Сієтла. Програму запропонував композитор-пісняр Олег Майовський, який недавно з сім’єю прибув до США і тепер сприяє пожвавленню мистецького життя української громади штату Вашінґтон.

Цікавість до українського мистецтва і народних традицій привели до театру не тільки українство, а й американського та російського глядача. Глядацька заля була заповнена. Оркестри, хори, окремі співаки та музиканти виконували стародавні та клясичні українські колядки, віншування, сценічні композиції. У святковому дійстві на сцені брали участь подружжя і навіть цілі сім’ї з дітьми, що тепло сприймалось у залі.

О. Майовський та Анна Ільїн співали авторські ліричні пісні на Різдвяну тематику. Гостями були відомі в Україні бандурист Валентин Лисенко і Народний артист України співак Віктор Павлік з сусіднього Ореґону. Твори О. Майовського у виконанні В. Павліка зривали щирі оплески.

Спонзорами і меценатами цьогорічного святкування були компанії „Tyler Construction”, „Friendly Food”, „Fine Designs”, „Ukrainian Credit Union”, газета російської громади „Наші вєсті” та інші. Звукооператорські та освітлювальні послуги безкоштовно надало підприємство Василя Мулярчука „Talent International”.

Народний артист України Віктор Павлік співає з дитячим хором “Світанок”. (Фото: Володимир Мигович)

Народний артист України Віктор Павлік співає з дитячим хором “Світанок”. (Фото: Володимир Мигович)


КРОПИВНИЦЬКИЙ

Світлана Орел 

Уже 12-ий рік тривають у місті влаштовують у обласній філярмонії вечори духовної музики „Різдвяні передзвони“.

Гостями свята були у минулі роки академічний камерний хор „Київ“ під керівництвом лавреата Шевченківської премії Миколи Гобдича, хори православних храмів міста.

6 січня апотеозою свята духовної музики став виступ Черкаського народного хору „Коляда іде“ під керівництвом заслуженого діяча мистецтв Леоніда Трохименка. Це було театральне дійство, вертеп, з чудовим талановитим артистичним і вокальним наповненням. Заля підспівувала відомим колядкам та щедрівкам.


Вифлеєм, Ізраїль

Світлана Глаз

Найголовніші урочистості Різдва за традицією тиждень тривали у Вифлеємі, де в місті юдейського царя Давида народився Ісус Христос. Також у православних храмах Єрусалиму, Назарета, Яфи, Гайфи відбулися Богослужіння на честь Різдва Христового. Храми і вулиці міст були святково прикрашені китицями квітів, на дзвіницях били у дзвони.

У Вифлеємі, в храмі Різдва Христового, відбудованого в 565 році, у срібному обрамленні написано латиною „Тут від Діви Марії народився Ісус Христос“. У свято в храмі Вифлеєма служили православні греки, вірмени та араби-християни. Почалися урочистості з хресної ходи від Єрусалимської Патріярхії до місця народження Ісуса Христа, який очолив Патріярх святого града Єрусалима і всієї Палестини Теофіль ІІІ. У ніч на 7 січня в базиліку Різдва зібралися також українські священики та віруючі.

Українську громаду Ізраїля з Різдвом привітав Посол України в Ізраїлі Генадій Надоленко. Посол подякував громаді за підтримку України і побажав гарних та мирних свят.

Хресна хода прибуває до Храму Різдва у Вифлеємі.

Хресна хода прибуває до Храму Різдва у Вифлеємі.


РІВНЕ

Євген Цимбалюк

До обласної адміністрації, аби привітати її працівників з Різдвом Христовим, завітала 6 січня багатодітна сім’я Біруків з села Великий Олексин, що у Рівненському районі.

У складі гурту – батьки з 19 дітьми. Вони виконали низку колядок. Родини Біруків вважається найбільшою в Україні. Минулого року колядували разом з Оксаною та Олександром Біруками 16 їхніх дітей – вісім рідних і вісім прийомних. Тепер до родинного гурту додалося ще двоє хлопчиків та дівчинка, яких подружжя забрало на виховання з школи-інтернату.

Батьки приділяють велику увагу патріотичному вихованню дітей. Хлопчики та дівчатка грають на музичних інструментах, співають, вивчають чужоземні мови, малюють. Нещодавно сімейний музичний колектив став одним з переможців Всеукраїнського конкурсу „Патріотична весна“.

Колядує родина Біруків. (Фото: Євген Цимбалюк)

Колядує родина Біруків. (Фото: Євген Цимбалюк)


САВТ-БАВНД-БРУК, Ню-Джерзі

14 cічня Школа українознавства при Українській православній церкві св. Андрія Первозваного в Савт-Бавнд-Бруку, Ню-Джерзі,  теж колядувала в „Українському селі“.

У колядуванні  взяли участь батьки, вчителі Галина Маринець (директор), Оксана Наливайко, Христина Слупська, Ольга Маринець, Орися Демич, Ліда Проць, Слава Данищук, Еля Гуцул, о. Василь Шак, а також бувший посадник міста Рендолф, дорадник Шкільної Ради Українського Конґресового Комітету Америки Роман Гірняк.shkola


СОМЕРСЕТ‚ Ню-Джерзі 

На Різдво 7 січня завірюха не налякала колядників з Української євангельської церкви в Савт-Рівер і Спілки Української Молоді з Нюарку та Ірвінґтону, які прийшли колядувати до старших мешканців „Українського села“. (Фото: Левко Хмельковський)

Дівчата з Савт-Рівер‚ Ню-Джерзі‚ прийшли з колядою.

Дівчата з Савт-Рівер‚ Ню-Джерзі‚ прийшли з колядою.

Богдар Кардаш з акордеоном підтримав колядників Спілки Української Молоді.

Богдар Кардаш з акордеоном підтримав колядників Спілки Української Молоді.

Коментарі закриті.