27 січня, 2017

Різдво святкували українці усього світу

В Українському Американському Культурному Центрі Ню-Джерзі зустрілися українські ветерани американських збройних сил.

НЮ-ЙОРК

Микола Галів 

Різдвяний концерт хору „Думка“ відбувся 8 січня у церкві св. Юра і став перлиною райдужних колядок в оновленій композиційній обробці і приємному звучанні. Це був вислід праці дириґента Василя Гречинського і усього колективу. На початку концерту вітав усіх з святами Павло Літепло.

Першою прозвучала „Різдвяна в’язанка“ в обробці композитора Андрія Легкого. Другою була нова колядка „Христос народився“ (композиція В. Гречинського), далі прозвучала нова колядка „Народився Бог на санях“ композитора Василя Чучмана з сольозаспівами Анни Бордукової (сопрано), Дарії Войтович (альт) і Степана Кураха (тенор).

В молитовно-мельодійному тембрі прозвучали колядки „Дивная новина“ у музичній обробці Олександра Штукалюка, „Три славні царі“ В. Гречинського, „Ой‚ коляда, колядниця“ Василя Калинюка і „Гой, питалася княжа корона“ Ганни Гаврилець.

Драматично і зворушливо пронеслась відома, стара українська колядка „Не плач. Рахиле“ (обробка Тадея Купчинського) у сольозаспіві відомого соліста „Думки“ Рональда Літепла (бас). Дзвеніла колядка „Дзвони дзвонять“ (обробка Марти Лозинської), голосячи радісну новину. Луною радісні дзвони відгукнулись у колядці „А в Єрусалимі рано задзвонили“ (обробка Григорія Концевича) при баритоновому сольозаспіві Андрія Ґавдановича.

Були виконані український „Щедрик“ Миколи Леонтовича, „Щедрий вечір“ А. Легкого при сольозаспівах Василини Мазур (сопрано) і Миколи Луцака (тенор), англійською мовою „The First Noel/Pachelbel’s Canon”, „Тиха ніч“ в обробці А. Легкого при сольозаспівах Д. Войтович й Ірини Рудик (альти) та М. Луцака, американська колядка „O Holy Night” з сольозаспівом Святослави Качарай, яка була апогеєм концерту.

Концерт завершено твором „Алилуя“ Ґеорґа Генделя. При виконанні цього динамічного твору хор виявив свою непересічну потужність і насиченість голосу, що зворушило авдиторію, яка вибухла оплесками, які перервав словом подяки о. Еміліян Дорош від парафії св. Юра.

Хор співав при фортепіяновому супроводі Лариси Гутникевич. На завершення концерту Світлана Махно від хору „Думка“ висловила Різдвяні віншування.


НЮ-ЙОРК 

Дарія Рекуча

6 січня пенсіонерів та самітніх парафіян церкви св. Юра запросила на Різдвяну святкову вечерю українська кухня „Стріча“, що діє у парафії.

Вечерю приготували Катерина Плішак, Марія Василик і Євгенія Стецко. 12 обрядових страв освятили і вечерю благословили оо. Еміліян Дорош, Ілля Броновський та диякон Методій Сорока.

Почали вечерю колядою „Бог предвічний“. Була молитва в пам’ять молодих українських вояків, які загинули у війні проти Росії, за їхніх дітей, які залишились сиротами.

Кожної п’ятниці Парасковія Маслій, М. Василик, Текля Гнатишин, Галина Скомська, Анастасія Баран та інші жінки приходять на кухню „Стріча“ ліпити вареники, готувати українські страви для парафіян і гостей.


ВИПАНІ, Ню-Джерзі

Михайло Грицак

18 грудня 2016 року в Українському Американському Культурному Центрі Ню-Джерзі святкували Різдво Українські Американські Ветерани (УАВ), Пост 17.

Свято було організоване під головуванням Командувача посту Влодка Ковбаснюка, який відзначив д-ра Олександра Ільчика, котрий почав ординатуру в США з метою вивчення бойової медицини для надання допомоги української армії під час війни на сході України, і Рому Гадзевич, головного редактора газет „The Ukrainian Weekly” і „Свобода“ за її постійну підтримку організації.

Були представлені командир Михайло Грицак і заступник командира Андрій Гадзевич з департаменту Ню-Джерзі, а також Ігор Рудько, командир департаменту в Конектикаті.

М. Грицак поділився спогадами про Різдво в Іраку, де 10 років тому з ним був його співучень з військової академії (United States Military Academy) Маркіян „Франко“ Паславський, який загинув в бою під Іловайськом 19 серпня 2014 року, як член батальйону „Донбас“.

УАВ є організацією, відкритою для всіх ветеранів Збройних сил США через кровну спорідненість або шлюб, у тому числі для тих, які ще відбувають дійсну службу. За додатковою інформацією можна звернутися на адресу: UAV National Registry, P. O. Box 172, Holmdel, NJ 07733-0172, тел: 732-888-0494, або електронною поштою: [email protected].

В Українському Американському Культурному Центрі Ню-Джерзі зустрілися українські ветерани американських збройних сил.

В Українському Американському Культурному Центрі Ню-Джерзі зустрілися українські ветерани американських збройних сил.


ЧЕРКАСИ

Олександер Костирко

15 січня в обласній філярмонії відбувся VІІІ міський фестиваль „Різдвяна коляда“. Цього дня виступив Вертеп студентів Українського Католицького Університету зі Львова. Вже вкотре львівяни радують прекрасним співом черкасців.

Після двох годин концерту всі глядачі перемістились на площу, де відбулися народні гуляння з ласощами та гарячими напоями.

Фестиваль відбувся за сприянням міської ради та парафії Покрови Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви.

Вертеп студентів Українського Католицького Університету у Черкасах. (Фото: Олександер Костирко)

Вертеп студентів Українського Католицького Університету у Черкасах. (Фото: Олександер Костирко)


РАДИВИЛІВ, Рівненська область

Євген Цимбалюк 

На міській Площі Незалежности відбулися фестиваль колядок та щедрівок, виступи хорів православних церков, вертепні дійства.

На завершення 15 січня провели свято коляди „Небо і земля нині торжествують“ з участю аматорських колективів з усіх населених пунктів об’єднаної територіяльної громади.

У Радивилові під час фестивалю колядок та щедрівок. (Фото: Володимир Ящук)

У Радивилові під час фестивалю колядок та щедрівок. (Фото: Володимир Ящук)


 

Коментарі закриті.