16 січня, 2016

Рука Москви у козацькому селі 

Сучасна Покровська церква у Дігтярівці на тлі руїни Мазепиної церкви.

Багато разів я писав до газет про козацьке село Дігтярівку, що на Новгород-Сіверщині. Це на краю землі української‚ за 50 кілометрів від Росії. Але зовсім не географія робить особливим статус села. Теперішній його образ в очах свідомого українця, котрий хоча б краєчком вуха почув про Дігтярівку, ототожнюється з іменем гетьмана Івана Мазепи‚ бо його любов до села виявилась настільки сильною, що на межі ХVIII ст. він поставив на високій горі храм, який став окрасою села на віки.

Віднедавна, проблема відновлення Свято-Покровської церкви у Дігтярівці, яка була зруйнована під орудою голови колгоспу Нестора Школьного у 1960-ті роки, почала вдало розв’язуватися. Знайшлись добродії у Канаді та США. У „Свободі“ д-р Володимир Мезенцев з Канади розповідав про відбудову напівзруйнованої Мазепиної церкви. Війна зупинила цей проєкт з 2014 року.

Але відродженню храму протидіяли також окремі представники влади, зокрема очільниця місцевої громади Тетяна Школьна. Як тільки справа зрушила з місця, коли відродження очолив патріотичний о. В’ячеслав Павленко, коли на місці побували Владики Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріярхату Іларіон та Євстратій, Т. Школьна почала іґнорувати заходи. Навіть можливість зустрічі з українцями з Америки минулого року видалася їй недоцільною.

Голова стала заохочувати до відкриття на території села парафії церкви Московського Патріярхату. Чого б це? І де? У Дігтярівці? Але знайшовся якийсь діяч, що не так давно опинився у селі з чужих країв, який розпочав поширювати ідейку перебудови приміщення колишнього дитячого садочку на храм. Вони вже встигли у часі, визначеному для Молебня о. В. Павленком для всієї громади села, скликати людей на освячення води до… колодязя. Зранку того ж дня прибув священик Московської церкви.

Радник голови Чернігівської обласної адміністрації Василь Чепурний порадив Т. Школьній уважно поставитись до можливих конфліктів у зв’язку з незрозумілим нагнітанням ситуації у серці козацької громади. На що вона пообіцяла сприяти спокоєві й не облаштовувати у приміщенні колишнього садочка московської церкви.

Спроба московського духовенства порушити духовну єдність сільської громади у Дігтярівці має насторожити не тільки українців Сіверщини, а й органи держави. Оскільки навіть те, що хтось „непогано платить“ на будівництво „храму без мазепинців“, не можна розглядати інакше, ніж спробу посіяти протистояння у спокійному козацькому селі.

Новгород-Сіверський, Чернігівська область

Напишіть відгук