21 січня, 2016

Росія прагне загарбати Києво-Печерську Лавру

Історик Сергій Білокінь надіслав з Києва листа про становище з Києво-Печерською Лаврою. Усе, що там діється – не нове. Декілька років тому моїх знайомих художників, які мають майстерні на території Лаври, намагался викинути і тепер С. Білокінь звертається до закордонних українців з закликом зберегти Лавру й усе, що там розміщене, включно з назвою вулиці імени Івана Мазепи, переназваної на Лаврську, бо І. Мазепа був патріотом України, ворогом Росії.

Але багато українців старшого віку досі мають звичку радянського страху‚ щоб якось не зачепити і не образити матінку-Росію, тому не обговорюють у закликах того, що загарбником Лаври є Російська Православна Церква, якій уже належить три чверті Лаврської території. Українці досі бояться сказати правду по це.

Повної влади у Лаврі вимагає Московська церква, прикриваючись рішеннями українського уряду, але Лавра не належить Московській церкві. А Росія, будь-яка – червона чи біла – завжди буде стверджувати – це наше і нашим завжди буде! Нехай люди, особливо молодші віком, не піддаються застарілій обережності, а продовжують Майдан на території Лаври і за Лавру!

Катерина Кричевска-Росандіч,

Мавнтен-Вю, Каліфорнія

*   *   *

Просимо допомоги і підтримки у збереженні унікального мистецького осередку нашої столиці – Лаврських художніх майстерень. Понад 60 років у Києві, за адресою вул. Лаврська, 21, корпус 30, на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника знаходяться Лаврські художні майстерні. На сьогодні ситуація катастрофічно загострилась!

Бюрократи-корупціонери в особі керівництва відмовляються продовжувати договір аренди на пільгових умовах з Національною Спілкою художників України, вимагаючи терміново звільнити приміщення іконописних майстерень. Також безпідставному виселенню підлягають Національний музей українського народного декоративного мистецтва‚ Музей книги і друкарства України‚ Музей театру і кіно‚ Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень

Допоможіть зберегти українську спадщину!

Просимо громадськість та творчу спільноту підтримати художників, мистецтвознавців, дослідників, науковців у боротьбі з чиновниками-корупціонерами і зберегти культурний осередок з віковими традиціями.

Сергій Білокінь‚

Київ

Коментарі закриті.